Att dricka rikligt med vatten förknippas av många med god hälsa och skönhet – så har det sett ut sen åttiotalet. Får man i sig mycket vatten, och gärna genom en vattenflaska man tagit med sig hemifrån, är man hälsosam och har en vacker och återfuktad hud och hår, visst? Enligt experter är vi kanske lite för fixerade vid vårt vattenintag, vilket i slutändan till och med kan medföra livsfara.
Vatten är livsviktigt – i lagom mängd
Att inta vatten är förstås livsviktigt. Vattnet används i människokroppen för att förflytta salter, kolhydrater och proteiner genom kroppen. Urinet används i sin tur för att ta med slaggprodukter ut ur kroppen och reglera salthalten. Vatten har även en viktig del i kroppens värmereglering. Om vi blir varma svettas vi för att sänka kroppstemperaturen – vatten avdunstar och kyler ner oss från hudens utsida.
Alla dessa kroppsfunktionerna fungerar eftersom vi tillför vatten till kroppen – vi behöver dricka. Hur mycket vi behöver dricka varje dygn skiljer sig dock en hel del om man tittar på forskare och experters utlåtanden jämfört med den pågående hälsotrenden.
Hur mycket vatten är lagom?
Det generella rådet är att man helt enkelt ska dricka när man känner sig törstig. I grund och botten är det inte svårare än så. Den vätska vi får i oss när vi dricker vårt morgonkaffe eller morgonte och när vi dricker i tillsammans med måltider räcker i de flesta fall gott och väl.
Många vill ändå ha en mängd de kan förhålla sig till för att vara säkra på att de får i sig vad de behöver. Generellt brukar man säga att en frisk och vuxen person behöver få i sig ungefär en till 1 en och en halv liter dryck per dygn. Men den siffran kan ändras beroende på om man befinner sig i ett varmt klimat och hur mycket fysisk aktivitet man utsätter kroppen för. Då är det egentligen enklast att hålla koll på sitt kiss. Man ska urinera några gånger per dygn och färgen ska vara ljusgul – om man passar in i den beskrivningen får man troligtvis i sig precis lagom.
Det finns förstås tillfällen då man behöver se över sitt vätskeintag. Om man befinner sig på en väldigt varm plats och svettas mycket, om man tränar väldigt hårt eller om man är magsjuk behöver man se till att man får i sig den vätska man behöver så att man inte blir uttorkad.
Vattenförgiftning
Kroppen klarar av att reglera vätskenivån om vi får i oss mer vatten än vad vi behöver – men bara till en viss gräns. Vätskan vi dricker går via njurarna, de kan hantera ungefär 20 till 25 liter varje dag. Vi kan alltså inte lagra ett vattenöverskott för att använda senare.
Om vi dricker alldeles för mycket, och under allt för kort tid, kan vi drabbas av vattenförgiftning. Vid vattenförgiftning hinner njurarna inte med och vattnet tas upp av kroppens celler vilket leder till att ödem bildas i inre organ. Ett organ som är särskilt utsatt vid vattenförgiftning är hjärnan.
Symptom vid vattenförgiftning är:
- Förvirring
- Huvudvärk
- Yrsel
- Illamående
- Sluddrigt tal
- Kramper
- Koma
Misstänker man vattenförgiftning ska man genast ringa 112.
Vattenintag – vad ska man tänka på?
Övertänk inte ditt vattenintag är kanske det allra bästa rådet. Och lagom är alltid bäst. Kontrollera ditt urin – ditt kiss ska ha en ljust gul färg. Har det en väldigt mörk färg dricker du troligtvis inte tillräckligt och är det nästan helt ofärgat dricker du troligtvis för mycket.
Källor och länkar:
- https://lakartidningen.se/debatt-och-brev/2009/02/drick-nar-du-ar-torstig-ndash-for-mycket-vatten-kan-vara-livsfarligt/
- https://ki.se/forskning/sluta-klunka-du-dricker-inte-for-lite-vatten
Jack Svensson är den drivande kraften bakom Supernyttigt.se, en passionerad älskare av allt som rör hälsa, välbefinnande och ekologi. Uppväxt bland skogens grönska och lugna sjöar, fick han tidigt en djup koppling till naturen. Denna koppling förvandlades till en livslång passion för ekologisk näring och hållbara levnadssätt. Med en vision att sprida kunskap och inspirera andra, skapade Jack Supernyttigt.se.