Även om linfrön innehåller flera nyttiga näringsämnen så kan det vara farligt att äta stora mängder linfrön eftersom de innehåller vätecyanid.
Linfrön innehåller gott om näringsämnen, i huvudsak fibrer och omega 3- och 6-fettsyror, men är helt riktigt giftiga i stora mängder. På grund av detta rekommenderar vissa kostrådgivare att inte att äta dem för deras näringsrikedom, förutsatt att man inte tillagat dem på rätt sätt. Istället används linfrön ofta för av sina laxerande egenskaper, som huskur mot förstoppning. Fröna kan i sådana fall tas otillredda, i doser av 1-2 matskedar (10-20g) om dagen.
Är linfrö farligt eftersom de innehåller vätecyanid?
Linfrön innehåller vätecyanidproducerande glykosider, vilket gör fröna långsiktigt giftiga i tämligen små mängder, vid upprepad konsumtion.
Vätecyanid är ett gift som vid konsumtion leder till att det syre vi andas in inte kan utnyttjas av kroppen. Höga doser kan leda till andnöd, förlamning, medvetslöshet och i vissa fall döden. Dessa dock i extrema fall och följer man Livsmedelsverkets rekommendationer angående fröna kan man lugnt äta vidare.
En glykosid är ett ämne med två kemiska delar – en sockerart och en aglykon. Aglykonen består av någon annan substans, t.ex. fettsyra, alkaloid eller annat. Glykosiderna bryts ned i kroppen och ger ifrån sig vätecyanid, som kroppen sedan absorberar. Vätecyanid(också känt som blåsyra eller cyanvätecyra), HCN, är i ren form en färglös vätska som är dödlig i väldigt små mängder och som förutom i linfrön för övrigt också finns i bittermandel.
Tar kroppen upp en tillräcklig mängd vätecyanid stoppas cellandningen, vilket innebär att kroppens syreupptag stoppas. Detta kan leda till döden inom tre minuter.
Lyckligtvis innehåller linfrön för lite vätecyanid för att man skall behöva oroa sig över de extrema symptomen vid normalt intag, men skador som uppkommer på lång sikt uppträder vid redan vid låg dos. Därför är det det är givetvis klokt, speciellt om man äter linfrö dagligen, att med god marginal undvika de farliga mängderna av ämnet.
Ät max två matskedar (20g) linfrö dagligen
Upphettning till höga temperaturer avgiftar linfrön, vilket gör dem ätbara i valfri mängd. Näringen från linfrön kan endast tas upp av kroppen om fröna är krossade, men detsamma gäller också för deras hälsofarliga ämnen. Alltså medför förtäring av hela, oupphettade linfrön en väldigt liten, men ändå existerande, dos vätecyanid.
På grund av detta lyder Livsmedelsverkets rekommendationer:
- Ät inte mer än 1-2 matskedar (10-20g) oupphettade hela linfrön om dagen
3-10 matskedar om dagen ger upphov till en långsiktigt giftig mängd vätecyanid, vid upprepad förtäring. - Undvik helt oupphettade krossade eller malda linfrön
Fröets gifter tas mycket lättare upp av kroppen när det är krossat.
Följer man ovan rekommendationer är man enligt Livsmedelsverket helt säker från, och behöver därför inte oroa sig alls, om linfröets ohälsosamma påverkningar.
Frågor och svar – är linfrön giftiga?
Är linfrö giftiga?
Ja, linfrön kan vara giftiga. I linfrön finns ett ämne som heter linamarin. Linamarin omvandlas till det giftiga ämnet vätecyanid i kroppen. Hela linfrön går genom kroppen i stort sett opåverkade – alltså omvandlas inget linamarin till vätecyanid. Krossade linfrön gör det däremot möjligt för kroppen att omvandla linamarin till vätecyanid. Livsmedelsverket avråder därför från konsumption av krossade linfrön.
Innehåller linfrö vätecyanid?
Nej, linfrön innehåller inte vätecyanid. Linfrön innehåller dock ämnet linamarin som omvandlas till vätecyanid i kroppen. Vätecyanid är ett mycket gift ämne, även i små mängder.
Kan man äta krossade linfrö?
Nej, krossade linfrön ska man gärna undvika. Om man vill äta krossade linfrön ska de först hettas upp tillsammans med en vätska. Därför går det bra att ha en mindre mängd krossade linfrön i sin bröddeg eller gröt. Max 1 matsked om dagen rekommenderas.
Vad används linfrön till?
Linfrön innehåller mycket fibrer och omega-3 – ämnen kroppen mår bra av. Hela linfrön kan användas för att avhjälpa förstoppning och trög mage. De kan även användas inom bakning för att ge en extra saftig deg.
Kan man äta linfrö när man är gravid?
Krossade linfrön ska man undvika om de inte tillagats rätt – det rådet gäller för gravida och andra. Hela linfrön går bra, men i en mindre mängd. 1 till 2 matskedar rekommenderas per dag. Läs mer om linfrön vid graviditet här.