Det pratas mycket om att fiskolja och fiskbaserad omega 3 är hälsosamt. Men hur är det egentligen med veganskt omega 3? Finns det? Är det lika nyttigt? Svaren kommer här.
Det första du behöver veta är att det finns flera olika veganska omega 3 alternativ. De vanligaste formerna är:
1. Linfröolja
2. Algbaserad omega 3 kostillskott
Det vi rekommenderar är den algbaserade kosttillskottet. Det är lite dyrare, men det är den renaste källan av Omega 3 du kan hitta.
Varför Omega 3?
Omega 3 är det mest vetenskapligt bevisade kosttillskottet. Det finns ingen tvivel om att detta kosttillskottet bör vara en del av allas vardag för optimal hälsa. De goda effekterna av Omega 3 är grundligt vetenskapligt dokumenterade. Omega 3 motverkar inflammationer i hjärnans celler och blodkärl. Andra positiva hälsoeffekter av Omega 3 är att din hjärnas kapacitet förbättras, mängden serotonin – som lindar depressioner – ökar och blodkärlens elasticitet bibehålls. Vidare sänks blodtryck och blodfetter vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Ett intag av Omega 3 gör också att cellmembranen blir mjukare och således mer elastiska.
Omega 3 är en essentiell fettsyra och dess brist kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Det är viktigt för en sund tillväxt och utveckling av barn och har kopplats till en minskad risk för hjärtsjukdomar, stroke, kognitiv försämring senare i livet, artrit, astma, ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), humörstörningar som depression, schizofreni och bipolär sjukdom. Det hjälper också till att upprätthålla hälsosamma kolesterolnivåer i kroppen.
Vad är nyttigast: Fiskbaserad omega 3 eller (vegansk) Algbaserad omega 3?
Den enda anledningen kring varför Fisk innehåller omega 3 är eftersom att dem äter alger. Med andra ord, det är alger som innehåller Omega 3. Så, vad är egentligen bäst? Att gå direkt till källan (Alger) eller att äta fiskbaserad Omega 3? Allt omega 3 kommer ju egentligen från alger, så är det verkligen nödvändigt att äta fisk?
Om du frågar en forskare denna frågan, så finns det inte ett rakt svar. Men här kommer några tankar som talar för att Algbaserad Omega 3 är bättre:
- Du slipper gifter och tungmetaller (Forskare argumenterar idag för att det inte finns någon nyttig fisk längre, detta eftersom vattnet är så förorenat och alla fiskar har idag mer eller mindre gifter i sig. För mer info om detta, se Seaspiricy på netflix)
- Du går direkt till källan (Fiskarna får sin Omega 3 från algerna)
- Det är mycket snällare för miljön att välja alger istället för fisk (det finns tyvärr inga hållbara sätt att fiska på i dagens läge)
- Alg baserad omega 3 är mycket mer potent. (Fisk innehåller ca1% Omega-3, medan algolja innehåller cirka 20% Omega-3)
- Alger är rena och fria från havsföroreningar, eftersom de produceras ovanför marken med sötvatten.
- Vissa avråder gravida från att äta fiskbaserat omega 3 eftersom det kan innehålla så mycket gifter. Detta borde höja en varningsflagga.
Det finns studier som visar att bra fiskbaserad olja och Algbaserad olja är lika bra. Med andra ord så får du minst lika mycket hälsofördelar från algbaserad omega 3 som fiskbaserad. Dessutom skadar du inte miljön lika mycket och du kommer garanterat inte att få i dig några tungmetaller.
Omega 3 DHA & EPA vegan
Fördelen med algbaserad omega-3 är att du helt enkelt skippar fisken som är en mellanhand. Algbaserad Omega 3 i kapslar är veganska och är utan tvekan den naturvänligaste sättet att få i sig både DHA och EPA.
Generellt om Omega 3
Samlingsnamnet för fleromättade och nyttiga fettsyror är Omega 3 och som är mycket viktiga för att vi ska ha en god hälsa. Upptäckten av Omega 3 och dess hälsoeffekter gjordes av forskare på 1970-talet. Studier gjordes på eskimåer och befolkningen på den japanska ön Okinawa. Sedan dess har flera studier genomförts. En fleromättad fettsyra består, i likhet med andra fettsyror, av kedjor av kolatomer. Fleromättade fettsyror skiljer sig från mättade och enkelomättade då kedjorna har minst två dubbelbindningar mellan kolatomer. Omega 3 är essentiella fettsyror. Detta betyder att kroppen är oförmögen att skapa dessa på egen hand. Därför måste vi få i oss Omega 3 via vår kost. Man skiljer mellan flera olika typer av Omega 3-fettsyror.
Dessa är DHA (dokosahexaensyra), EPA (eikosapentaensyra) och ALA (alfalinolensyra). DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) återfinnfinns i fisk och skaldjur och kallas också för fiskolja. Anledningen till att det finns många nyttiga fettsyror i fisk är att fisk äter alger. Alger innehåller Omega 3. Vidare äter fiskar varandra och får på så vis i sig änne mer Omega 3. Man ska dock vara medveten om att inte all fisk innehåller Omega 3. Exempelvis så måste odlad lax ha fått Omega 3 tillsatt i fodret för att vi människor ska kunna få i oss Omega 3. Fisk som innehåller mycket Omega 3 är sill, ansjovis, makrill, sardin och lax. Tyvärr för detta med sig mycket problem också. Fisken blir inte bara potent i Omega 3 nivåer, dem blir även potenta i kvicksilver, tungmetaller och gifter. ALA (alfalinolensyra) kommer däremot från växtriket. Man hittar ALA (alfalinolensyra) i valnötter, rapsolja, portlak och linfröolja. I små mängder kan dock kroppen omvandla det ALA till DHA och EPA. Det går också att få i sig Omega 3 genom naturläkemedel och kosttillskott.
Om du ska handla Omega 3 är det ofta billigast att göra det över Internet. Jämför dock priset mellan flera olika återförsäljare innan du gör din beställning. Kom emellertid ihåg att billigast absolut inte behöver vara bäst. Handla endast av seriösa företag. De naturläkemedel och kosttillskott som du kan köpa i auktoriserade hälsobutiker är testade av Hälsokostrådet. På deras hemsida kan du läsa om de produkter som anses hålla måttet. Vidare kan du läsa om Omega 3 på Läkemedelsverkets hemsida. Handla aldrig Omega 3 som inte är godkänt av någon av dessa råd. När man ska köpa EPA och DHA är det fiskoljans renhet och stabilitet som är viktigast. Köper man produkter som är dåliga så kan dessa göra mer skada än nytta. Med stabilitet menas hur benägen den är att oxidera. Om en fiskolja oxiderar för mycket så leder det till att den härsknar. I samband med att fiskoljan härsknar så uppkommer så kallade fria radikaler. Dessa angriper kroppens celler. När fiskoljan konsumeras bör peroxidvärdet ligga under 10. Du ska aldrig inta fiskolja som luktar illa. Vi på supernyttigt rekommenderar att du går för en algbaserad Omega 3 tillskott. Då slipper du tänka på tungmetaller och andra gifter.
Omega 3 vegan gravid
Det är absolut rekommenderat att regelbundet äta Omega 3 tillskott för dig som är gravid. Det finns studier som visar att Algbaserad Omega 3 är både bra och säkert för gravida. Många argumenterar till och för att det är bättre med algbaserad Omega 3 än fiskbaserad för gravida. Detta eftersom små mängder av miljögifter, såsom PCB, kan finnas i fiskolja. Livsmedelsverket rekommenderade intag för en vuxen ligger på 1 energiprocent. Detta motsvaras ungefär 3 till 3 gram per dag. Det finns flera psykiska tecken som kan avslöja om du lider av brist på Omega 3. Dessa är koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, inlärningssvårigheter och depressioner.
Omega-3 fettsyror håller blodfetterna i balans
Vid sidan av vitaminer och mineraler finns det andra ämnen som kroppen behöver, men inte kan tillverka själv.
De så kallade essentiella (livsviktiga) fettsyror, är ämnen som måste tillföras genom födan. De essentiella fettsyrorna delas in i två grupper, omega-6 som mest finns i växt- oljor (solros-, soja- och majsolja) och omega-3 som framför allt finns i feta fiskar och rapsolja.
De flesta av oss får tillräckliga mängder omega-6 fettsyror genom kosten, men däremot är det tveksamt om alla får i sig tillräckligt med omega-3. Befolkningsgrupper med högt intag av omega-3-fetter tycks ha lägre risk att få hjärt/kärlsjukdomar än andra.
Vi äter ofta för mycket fett
Med dagens kost äter många för mycket fett, särskilt mättade (animaliska) fetter och för lite fleromättat fett. De flesta människor vet att för stort energiintag i form av fett kan orsaka övervikt. Men fettpartiklar kan också lagras in i blodkärlens väggar. Sådana kärlväggsskador ökar risken för hjärtinfarkt och andra hjärt/kärlsjukdomar. Därför bör man tänka på hur mycket och vilken sorts fett man stoppar i sig. Det kan förefalla motsägande att man ska äta fet mat för att motverka åderförfettning, men de fetter vi då får i oss är de nyttigare så kallade fleromättade omega-3-fetterna. Olika studier har visat att ett tillräckligt intag av omega-3-fetter sänker fetthalten i blodet. Framför allt påverkas de så kallade triglyceriderna och risken för proppbildning gynnsamt. Ökat omega-3-intag efter hjärtinfarkt ökar överlevnaden tydligt.