Kokosolja är en utmärkt olja att steka i. Den har flera fördelar jämfört med olivolja och rapsolja, men går att använda i matlagning på samma sätt.
- Tål höga temperaturer väl
- Fri från transfetter
- Ekologisk och kallpressad
- Innehåller nyttiga MCT-fettsyror
Kokosoljans goda värmetålighet
Normalt sett när man pratar oljor och stekning så handlar det ofta om olivoljor eller rapsoljor. Dessa är såklart bra produkter att använda sig av, men vid stekning så är de här oljorna väldigt känsliga. Värme är inte speciellt bra en längre tid, oljan oxiderar och härsknar och förlorar alla sina positiva egenskaper, där mycket av innehållet försvinner. Dessa oljor fungerar bäst som stekolja när något ska stekas väldigt snabbt, eller långsamt på låg värme. Dessutom är de bra att ringla över färdig mat eller sallader.
Till skillnad från oliv- och rapsolja så är istället kokosolja mycket värmetålig. Det betyder att man kan använda oljan vid stekning i högre temperaturer under längre tid. På grund av sammansättningen i oljan, med stor andel mättade fetter, oxiderar inte olja på samma sätt som andra oljor och bevarar därmed med sina nyttiga egenskaper, något du då får på köpet när du sedan äter den färdiglagade maten.
På grund av bland annat fettsammansättningen så kommer din kropp då få en bra hälsosam kick. Kokosolja innehåller medellånga fettsyror (MCT), vilket är fetter som inte lagras i fettväven i din kropp, utan istället omsätts av din lever och i dina muskler som energi. Genom att dessutom använda kokosolja, alltså inte det silverförpackade kokosfettet, kan inte heller transfetter skapas när du tillagar din mat, vilket är en mycket bra egenskap. Kokosolja är med andra ord ett av de bästa alternativen att steka sin mat i.
Ingenting är nyttigt i för stora mängder
Idag matas vi med budskapet att vi ska använda oss så mycket som möjligt av kokosfett och kokosolja. Det finns helt klart anledningar till att det är så, framför allt kokosoljan har väldigt nyttiga egenskaper, med vitaminer, mineraler och bra fettsyror.
Men precis som med allting annat så är det viktigt att man tänker på måttfullhet och använder sig av sitt sunda förnuft när produkten används. Det är aldrig bra att överdriva konsumtionen av något, och att ha med kokosolja som en komponent av en i övrigt balanserad kost är det bästa av lösningar, då innehållet tas omhand på ett optimalt sätt av din kropp.
Frågor och svar om att steka i kokosolja
Är det bra att steka i kokosolja?
Ja, det går bra att steka i kokosolja. Oljan kan användas på samma sätt som matolja, olivolja och andra matfetter. Kokosolja tål höga temperaturer och innehåller inga transfetter.
Är det nyttigare att steka i kokosolja?
Både ja och nej. Kokosolja innehåller mättat fett, precis som många andra matfetter, och det ska vi gärna äta begränsade mängder av. Kokosolja är dock fritt från transfetter.
Ska man välja kallpressad kokosolja?
Ja, kallpressad kokosolja är att föredra och den som ofta säljs i matbutiker och hälsokostaffärer. Kallpressad kokosolja har kvar många av de näringsämnen som finns i kokosnöten. Läs mer om kallpressad kokosolja här.
Är det någon skillnad på kokosolja och kokosfett?
Ja, kokosolja och kokosfett är två olika produkter som framställs på olika sätt. Läs mer om skillnaderna mellan kokosolja och kokosfett i den här texten.
Hur mycket kokosolja ska man använda?
Allt med måtta, brukar man säga när det kommer till mat. Så är det även med kokosolja. Kokosolja är rent fett och bör inte överkonsumeras. Man kan dock med fördel ersätta andra stekfetter med kokosolja.