Dålig Andedräkt – Ett socialt handikapp
Dålig andedräkt (halitosis) är för många ett stort problem. Studier har visat att uppemot 50% besväras av dålig andedräkt. Eftersom man anpassar sig efter sina egna dofter har många dålig andedräkt utan att själva vara medvetna om det.
Andra är medvetna om problemen, och för dessa människor kan dålig andedräkt bli ett socialt handikapp som innebär man mer och mer undviker situationer tillsammans med andra människor. Därför är det viktigt att ta reda på orsaken till varför man luktar illa i munnen, och därefter göra det som krävs för att minimera den dåliga lukten.
Dålig andedräkt är något som drabbar de flesta någon gång i livet och beror ofta på något som man har ätit, exempelvis ost eller starkt kryddad mat, på ökad muntorrhet, rökning eller alkohol och naturligtvis fålig munhygien.
Vid exempelvis förkylning, ökad stress, användning av läkemedel, tandställning och tandproteser samt efter en lång natts sömn ökar risken för muntorrhet, vilket leder till att bakterier på tungan, mellan tänderna och i munhålan får snabbare tillväxt och bildar allt större mängd svavelföreningar. Det är just dessa svavelföreningar som är illaluktande och leder till dålig andedräkt.
Det är inget pinsamt och det är inget onaturligt att under perioder drabbas av dålig andedräkt. De flesta människorna har drabbats någon gång i livet och fenomenet är mer vanligt hos vissa än hos andra.
Orsaker till dålig andedräkt
Dålig andedräkt beror oftast på bakterier i munhålan som framkallar illaluktande svavelgaser, men dålig lukt kan även komma från magen. Matrester mellan tänderna, bakteriebeläggning på tungan och halsinfektion är några av de vanligaste anledningarna till att man luktar illa i munnen. Vissa sjukdomar och läkemedel kan också ge dålig lukt.
Behandling för fräsch andedräkt
För fräsch andedräkt är det viktigaste och mest grundläggande är att ha god munhygien och använda tandtråd. Det finns även zinktabletter och munvatten med ämnen som binder de illaluktande svavelgaserna och därmed minskar doften. Genom att tugga tuggummi eller suga på sockerfria tabletter får man högre salivproduktion. Saliv sköljer munnen vilket gör att det inte samlas inte lika mycket bakterier som kan ge dålig andedräkt. Man bör äta regelbundet samt undvika stark mat och för mycket mejeriprodukter. Vid inflammation i mun, svalg och hals bör man kontakta en tandläkare eller doktor för att få rätt behandling.
Råd för att bota dålig andedräkt
Det finns ett flertal olika hjälpmedel som kan lindra dålig andedräkt – som sagt, det går att göra en hel del själv ifall man har dålig lukt i munnen. Vi har här sammanställt en lista på några av de saker du kan göra för att lindra din andedräkt.
Ett vanlig sätt för att upptäcka om man har dålig andedräkt är andas på en vän under tiden hon eller han luktar. Din väns svar får då avgöra vad som är bra och dåligt.
Testa själv
Det går även bra att själv testa om man har dålig andedräkt. Det gör man genom att lukta på tandtråden efter man rengjort mellan tänderna. Om det luktar illa om tandtråden – Ja, då har du förmodligen dålig andedräkt. Man kan även slicka sig på handleden och när det har torkat så ska man lukta. Om det nu luktar illa på detta område så har man förmodligen dålig andedräkt.
Borsta tänderna
Tandborstning används för att rengöra och vårda tänderna främst för att motverka uppkomsten av tand- och tandköttssjukdomar. Tandborstning har även god effekt mot dålig andedräkt.
Munskölj
Med sin antibakteriella effekt motverkar munvatten både plack och dålig andedräkt.
Munspray
En munspray används för att antingen ta bort dålig andedräkt eller för att stimulerar bildningen av saliv.
Sugtabletter
Används för att ge en bra andedräkt under minst 6 timmar. Tabletterna innehåller zink, vilket ger binder samman svavel och tar bort dålig lukt.
Tuggummi
Har en frisk och god smak samt att det ger en känsla av renare och fräschare munhygien. De flesta tuggummin innehåller även xylitol.
Läs mer om tuggummi mot dålig andedräkt här.
Tungskrapa
Den håller effektivt bort osunda bakterier på tungan. Det gör den genom att skrapa och därmed ta bort bakterie beläggning på tungan
Zinktabletter
Det finns även zinktabletter som inriktar sig specifikt på att motverka dålig andedräkt. Zink binder illaluktande svavelgaser i munnen och gör dem till luktfria ämnen. Tar man några sugtabletter om dagen håller man andedräkten fräschare!
Probiotika
Om lukten kommer från magen kan Probiotika verka effektivt mot detta. Dessutom får du en hälsosammare mage.
Dålig Munhygien kan ge dålig andedräkt
Borsta tänderna morgon och kväll
Dålig munhygien och matrester mellan tänderna är en vanlig orsak till dålig andedräkt. För att ha en fräsch andedräkt bör man borsta tänderna minst två gånger per dag, morgon och kväll. Många borstar omedvetet på fel sätt och missar t.ex. att borsta tänderna längst bak i munnen ordentligt. Då samlas det lätt bakterier i munhålan som kan gör att man luktar illa i munnen. Vissa upplever även en förbättrad andedräkt genom att borsta längst bak i gommen där bakterier lätt samlas. En nattmacka efter att tandborstning är en stor bov när det gäller andedräkten. Under natten minskar salivproduktionen och bakterierna sköljs därför inte bort, vilket kan ge en mycket dålig andedräkt morgonen där på.
Tandtråd håller rent mellan tänderna
Det är framförallt mellan tänderna som den dåliga lukten finns. Även om man borstar tänderna skinande rena så går det inte komma åt bakterierna mellan tänderna. För att hålla god munhygien bör man regelbundet använda tandtråd för att komma åt mellan tänderna där tandborsten inte når. Genom att använda tandtråd får du alltså inte bara ett bra skydd mot hål i tänderna, utan även en frisk andedräkt. Det finns även tandtråd som innehåller fluor vilket ger ett extra skydd mot karies.
Använd tungskrapa eller borsta tungan
En tungskrapa tar bort illaluktande beläggning på tungan. Genom att skrapa tungan morgon och kväll kan man få en betydligt fräschare andedräkt. Har man inte en tungskrapa hemma så går det även bra att borsta tungan med en tandborste. Det gäller dock att man då är försiktig så man inte borstar för långt bak på tungan, vilket kan vara mycket obehagligt
Behandling mot dålig andedräkt – SB12
Vanligtvis räcker det med borstning av tänder både morgon och kväll för att de allra flesta ska ha en god munhygien och fräsch andedräkt. Det är även till fördel att använda tandtråd och tungskrapa för att få bort bakteriebeläggningar som bidrar till dålig andedräkt.
Ibland räcker det inte med att enbart ha en god munhygien för att bibehålla en frisk och fräsch andedräkt, ibland krävs det att man använder munskölj. Vill du doftar gott i munnen när du exempelvis ska vara med din familj, dina vänner, arbetskollegor eller din käraste så bör du prova att använda SB12 munskölj mot dålig andedräkt.
Köp SB12 på nätet
SB12 kan användas som munskölj; SB 12 Original, SB 12 Mild eller SB 12DUO (med fluor för att även skydda tänderna mot karies), som tuggummi eller som halstabletter. SB12 finns att köpa både på Apoteket, i mataffären och på nätet.
SB12 munskölj fungerar aktivt i 12 timmar och säkrar en frisk andedräkt och det går utmärkt att komplettera med tuggummi eller sugtabeletter under dagens gång, eller efter en måltid, för att försäkra sig om god andedräkt.
Till skillnad från munspray och övriga sugtabletter som vanligtvis döljer de illaluktande svavelgaserna med dofter av eukalyptus eller mint, har SB12 en patenterad sammansättning av zink och klorhezidin som nutraliserar de ämnen (VSC) och processer i munnen som ger dålig andedräkt – vilket gör din mun frisk och fräsch i upp till 12 timmar.
När SB12 inte fungerar
Precis som med allt ännat är inte SB12 någon magisk dryck som löser alla dina bekymmer. Ibland hjälper inte ens SB12 och det beror oftast på vad du äter. Du kan inte förvänta dig att efter en stor kebab på kvällen, fylld med vitlökssås och starka kryddor att ett SB12 tuggummi ska vara räddningen innan du pussar din käraste.
Dålig andedräkt beror ibland inte enbart på bakterier i din munhåla utan även på gaser från magen. Detta problem går därmed inte att alltid lösa på ett enkelt sätt. Det finns likaså kroniskt dålig andedräkt, halitosis, vilket innebär permanent dålig andedräkt, som orsakas av bakterier i munhålan.
Skulle du ha mer permanenta problem med dålig andedräkt kan du alltid rådgöra med din tandläkare, tandhygienist eller din läkare. Ibland räcker det med så lite som små (och goda) sugtabletter som ökar salivproduktionen – exempelvis Xerodent® som finns att köpa receptfritt på Apoteket.
Att undvika:
Ett bra råd är att man försöker att undvika produkter som framkallar dålig andedräkt. Det rekommenderas inte att man slutar att äta särskilda matvaror, men om man ska minska konsumtionen av några matvaror så är mjölkprodukter ett relativt bra val.
- Tobak, både snus och cigaretter
- Alkohol, ger muntorrhet.
- Särskilda matvaror, exempelvis vitlök och ost.
- Sockerrika produkter, exempelvis läsk och godis eftersom det ger näring till bakterier.
- Att borsta tänderna för ofta, det räcker att borsta på morgonen och kvällen.
- Munskölj som innehåller alkohol, det orsakar muntorrhet.
- Tugga för mycket tuggummi, kan trötta ut produktionen av saliv.
- Fisk, innehåller mycket protein och bakterier tycker om näringsrik kost.
- Kaffe med koffein, innehåller höga värden av syra vilket ökar reproduktionen av bakterier.
Sjukdomar som kan ge dålig andedräkt
Sjukdomar
Vissa sjukdomar kan orsaka dålig andedräkt. En av de absolut vanligaste orsakerna är folksjukdomen karies, hål i tänderna. Vissa njursjukdomar, leversjukdomar och okontrollerad diabetes kan också ge dålig lukt från munnen. I mycket sällsynta fall kan muncancer eller cancer i svalget vara orsaken.
Magkatarr och bråck på matstrupen
Bråck på matstrupen kan göra att det läcker innehåll från magsäcken som normalt hålls stängd. Bråck är relativt ovanligt och drabbar oftast äldre personer. Denna formen av dålig andedräkt är svårare att behandla eftersom den dåliga lukten kommer från magen och inte från munhålan.
Mediciner och läkemedel
Vissa mediciner kan ge muntorrhet, vilket i sin tur kan leda till dålig andedräkt. Detta kan vara allt från smärtstillande och lugnande mediciner till läkemedel mot depression. Rådfråga din läkare om du är osäker på om din medicinering kan vara orsaken till dålig andedräkt.
Karies och dålig andedräkt
Hål i tänderna kan ge dålig andedräkt
Karies, eller hål i tänderna, är en av våra vanligaste folksjukdomar och en mycket vanlig orsak till dålig andedräkt. Har man ett litet hål så är det inte säkert att detta påverkar andedräkten. I större hål samlas dock lätt bakterier, vilket i sin tur leder till illaluktande svavelgaser. Karies kan både ge en dålig smak munnen och en dålig andedräkt. Det bästa sättet att skydda sig mot karies är att vara noggrann med sin munhygien genom att borsta tänderna dagligen, använda tandtråd och inte småäta mellan måltiderna.
Dålig salivproduktion
Har man dålig salivproduktion så kan detta ge upphov till hål i tänderna. Lider man av muntorrhet så finns det sugtabletter på apoteket som ger ökad salivproduktion. Stress eller medicinering kan också vara en orsak till dålig salivproduktion.
Gå till tandläkaren regelbundet
Man bör även gå på undersökning regelbundet hos tandläkaren och laga hål i tänderna innan hålet blivit för stort. Har man väl börjat få tandvärk så är det ofta för sent och inte sällan måste tanden då rotfyllas. (En tandläkare vi gillar väldigt mycket är Tandläkare Karlstad (Klicka på länk för att besöka deras hemsida)
Varför har jag dålig andedräkt på morgonen?
Muntorrhet händer av olika anledningar. När munnen blir torr, uppstår dålig andedräkt. Muntorrhet är t ex den huvudsakliga anledningen till att man kan lukta illa på morgonen eftersom flödet av saliv i munnen minska när du sover.
Kan vanligt dricksvatten hjälpa?
Torr i hals och mun bidrar till dålig andedräkt. Drick därför tillräckligt varje dag.
Hjälper det om jag hoppar över frukosten?
Tvärtom! Frukosten är viktig. Förutom att den ger dig energi inför dagen, hindrar den magen från att bilda syror som kan orsaka dålig andedräkt
Hur botar jag dålig andedräkt?
När du borstar tänderna så borsta kinder och tunga samtidigt. Ungefär hälften av bakterierna sitter på kinderna, tungan och tandköttet.
Varför får jag dålig andedräkt när jag är torr i munnen?
Dålig andedräkt uppstår ofta när munnen är torr. Till exempel när du sover, då minskar flödet av saliv i munnen och muntorrhet uppstår vilket är den huvudsakliga anledningen till att man kan lukta illa på morgonen.
Hur fungerar munsköljningsprodukter och finns det någon annan bra produkt?
Munsköljningsprodukter som innehåller alkohol kan ha motsatt effekt eftersom alkohol torkar ut din mun vilket i sin tur resulterar i en dålig andedräkt.
Fungerar zink för att få bort dålig andedräkt?
Zinktabletter är en bra angreppsmetod mot dålig andedräkt. Zink minskar bildningen av de illaluktande svavelföreningarna i munnen.
Är det någon mat man ska undvika?
Se till att använda vitlök och lök med måtta när du lagar mat.
Varför får jag dålig andedräkt när jag röker?
Rökning missfärgar tänderna och skadar tandköttet med det är inte allt.
Måste jag sluta röka?
Varken minttabletter, pastiller eller tuggummi kan helt dölja stanken av tobaksrök.
Hur vet jag att jag har dålig andedräkt?
Eftersom man är van vid sina egna lukter kan det vara svårt att själv veta hur man luktar. Men om man rengör de bakre tänderna med tandtråd och sen luktar på tråden så får man en hint.
Kan jag bli av med dålig andedräkt bara genom att använda en tungskrapa?
Kanske, Tungskrapning ensamt dödar inte alla bakterier. Men det finns absolut personer som botat sin dåliga andedräkt enbart med hjälp av en tungskrapa.
Hur vanligt är dålig andedräkt?
Extremt vanligt. Dålig andedräkt är ett av våra vanligaste vardagsproblem.
Vad kan jag göra för att bota mitt barns dåliga andedräkt?
Se till att ditt barn får tillräckligt med vätska under dagen. Ordentlig munhygien. Probiotika.
Får man dålig andedräkt av tandköttssjukdomar?
Ja, tandköttssjukdomar är en av de vanligaste anledningarna till varför vi får dålig andedräkt.
När bör du kontakta tandläkare vid dålig andedräkt?
Om du misstänker att du har hål i tänderna, inflammerat tandkött eller en annan infektion i munnen. Besök tandläkare regelbundet en gång per halvår eller år.
Vad finns det för produkter att använda vid dålig andedräkt?
Munskölj, tandtråd, tungskrapa, tandborste och probiotika.
Kan medicinska tillstånd orsaka dålig andedräkt?
Medicinska tillstånd som orsakar dålig andedräkt kan vara infektioner i halsen, näsan eller lungorna, bihåleinflammation, luftrörskatarr, diabetes, lever- eller njurproblem.
Jag har beläggning på min tunga, är det normalt?
Många har beläggningar på sina tunga, och vissa forskare säger att beläggningar på tungan är en källa till dålig andedräkt.