Vitamin C – gammal huskur i ny förpackning
C-vitamin har en viktig roll när kroppen bygger upp ny vävnad. Vitamin C ökar upptaget av järn något och medverkar till att hämma inflammationer.
Skörbjugg är en mytomspunnen bristsjukdom, som redan fanns hos de gamla egyptierna mer än tusen år f Kr. På 1700-talet upptäckte en engelsk marinläkare att citronsaft kunde bota skörbjugg. Ändå skulle det dröja ända till 1932 innan man lyckades utvinna C-vitamin i koncentrerad form ur apelsinsaft. Ämnet fick namnet askorbinsyra, som en förkortning av anti-scorbut (“mot skörbjugg”).
Bäst i Test | |||
---|---|---|---|
Bäst i test ![]() |
Vitamin C Solgar 👍 Vegansk 👍 Imponerande kundhistorier 👍 Lätt att svälja 👍 Extra stark (1000 mg per kapsel) 👍 Bra pris per kapsel (Om man ser hur mycket kapseln faktiskt innehåller) 👍 Gratis frakt |
Hämmar inflammationer
Vitamin C har en viktig roll när kroppen bygger upp ny vävnad. Det ökar också upptaget av järn något och medverkar till att bilda hydrokortison, som bland annat hämmar inflammationer. Vitamin C är en av de viktigaste antioxidanterna.
Nobelpristagaren Linus Pauling hävdade att stora doser C-vitamin kunde förhindra förkylning. Värdet av detta påstående är omdebatterat. Man har visat en tendens till färre antal sjukdagar samt lindrigare symtom.
Brist på vitamin C
Lindrig C-vitaminbrist ger trötthet, svaghet och en irritationskänsla. Risk för skörbjugg infinner sig först om man är helt utan C-vitamin i mer än två månader. Rökare behöver större mängd C-vitamin än icke-rökare.
Vissa mediciner kan öka utsöndringen av askorbinsyra, vilket innebär att man gör av med mer C-vitamin än vanligt. C-vitamin finns framför allt i färsk frukt som citrusfrukter, nypon, svarta vinbär och potatis.
Historia citron mot skörbjugg
Först på 1700-talet förstod man att de C-vitaminrika citronerna var botemedlet mot ensidig kost.
På 1700-talet gjorde man de första upptäckterna av vitaminers nytta, utan att egentligen förstå varför. Man fann då att citroner kunde rädda sjömän från att få skörbjugg. Med tiden har kunskapen om vitaminernas värde ökat.
Nu finns ett stort antal vitaminpreparat att komplettera kosten med, för att fylla hela kroppens behov och motverka bristsjukdomar. Officiella näringsrekommendationer finns utarbetade för alla vitaminer.
Bristsjukdomar sällsynta
Vitaminberikade matvaror och ständig tillgång till färska frukter och grönsaker har gjort att det i vår del av världen är relativt sällsynt med klassiska bristsymtom hos i övrigt friska människor.
Vitaminer som skydd
Vitaminernas funktioner har studerats omfattande och idag vet vi att vissa vitaminer har antioxidativ effekt. Det betyder att de skyddar kroppens celler mot de skadliga nedbrytningsprodukter (fria radikaler), som kan ge upphov till vävnadsskador och därmed också en rad sjukdomar.
Modern forskning har lett fram till en nyare syn på behovet av vitaminer. Vissa anses ha en mer framträdande roll när det gäller att skydda mot oönskade cellförändringar i kroppen.
Vitaminernas framtid är spännande.