Frön är ett av de nyttigaste livsmedlen som växtriket erbjuder. Precis som många andra vegetabilier är de rika på fibrer och vitaminer. Men de innehåller även mycket protein och nyttiga fetter, vilka man vanligtvis inte hittar i frukter och grönsaker.
Med tanke på att frön måste innehålla all näring som krävs för att skapa ett nytt liv, i form av en grodd och senare en planta, är det inte konstigt är de har ett så pass brett och komplett näringsinnehåll.
Populära hälsofrön i Sverige
Frön är en fundamental del av kosten i de flesta länder, åtminstone om man inkluderar ris, vete och majs. Bortsett från sädesslagen innehåller svensk kost inte särskilt mycket frön. Vi har kommit att använda potatis och olika mjölkprodukter betydligt oftare än vi använder frön.
Det finns dock några klassiska frösorter som man kan hitta i svenska skafferier, till exempel linfrön, psylliumfrön och solroskärnor. Men även sesamfrön, pumpakärnor och vallmofrön kan förekomma.
- Linfrön – Ett av Sveriges mest populära kosttillskott som framför allt används för sitt höga fiberinnehåll. Linfrö innehåller bland annat Omega 3. Är linfrö krossade tar kroppen lättare upp alla ämnen som linfrö innehåller. Tyvärr bildas vätecyanid när man äter krossade linfrö, vilket kan vara giftigt. Därför väljer Livsmedelverket att enbart rekommendera att du äter hela linfrön och inte krossade. Linfröolja är även bra källa till omega-3.
- Psylliumfrön – Ett annat populärt fibertillskott som bidrar till att hålla magen frisk och stark. Skalen från psylliumfröna är särskilt användbara eftersom de innehåller hela 85 % kostfiber.
- Solroskärnor – Ett större frö som är populärt i många delar av världen. Solroskärnorna blir särskilt goda om man rostar eller saltar dem. Dessa frön är rika på protein, B-vitaminer och fleromättade fetter.
Populära hälsofrön från utlandet
Förutom olika sädesslag som används flitigt över hela världen finns det andra frösorter som är populära i matkulturer utanför Sverige.
Sesamfrön används till exempel ofta i östasiatisk matlagning. Pumpakärnor är ett annat exempel som används i många mexikanska maträtter. Chiafrön och hampafrön är två andra sorter som är särskilt intressanta tack vare sitt nyttiga näringsinnehåll.
- Chiafrön – Ett frö från Sydamerika som har gjort succé bland hälsokostentusiaster i Sverige under de senaste åren. Dessa små svartvita frön är rika på fibrer, protein, omega-3 och ett antal viktiga mineraler.
- Hampafrön – Ett frö med en tusenårig historia som har använts i kulturer över hela världen. Hampafrön är framför allt en god källa till fullvärdigt protein och kan användas som ett växtbaserat proteintillskott och alternativ till vassleprotein.
- Sesamfrön – En av världens mest använda frösorter som bland annat är rikt på omega-6, kalcium och magnesium. Sesamfrön kan användas som garnering på till exempel bröd, sallader eller wokrätter. De används också för att göra frökex, hummus eller sesamolja.
Olika sätt att använda frön som hälsokost
Frön är små till storleken och rika på näring vilket gör att man inte behöver använda stora mängder av dem för att dra nytta av deras positiva hälsoeffekter. I de flesta fall har de även en mild och mjuk smak som gör att de kan tillsättas i maträtter och bakverk utan att störa kompositionen av smaker.
- I müsli – Att tillsätta en matsked linfrön, solroskärnor eller något annat nyttigt frö ett enkelt sätt att göra müslin eller frukostflingorna nyttigare. Fröna kan även ätas som de är tillsammans med yoghurt, kvarg eller filmmjölk.
- I smoothies – Smoothies med frukter och bär är ofta rika på nyttiga vitaminer och mineraler, men genom att tillsätta frön kan man även göra dem till en betydande fiberkälla.
- I energibollar och frökex – Eftersom frön är fullspäckade med näring och energi är de utmärkta att använda med torkade bär och frukter i hemgjorda energibollar, eller i frökex tillsammans med andra knapriga frön och nötter.
- Som garnering – Knapriga frön kan med fördel kan användas som garnering på till exempel bröd, sallader eller kött för att skapa en intressantare textur och ett bättre utseende.
- Som glutenfritt alternativ – Sesamfrön är ett utmärkt glutenfritt alternativ till ströbröd vid garnering. Skal från psylliumfrön kan användas som ersättning till vetemjöl tack vare deras vätskeabsorberande fibrer. Fröet quinoa kan användas som ett glutenfritt alternativ till pasta på samma sätt som ris eller couscous.
Frågor och svar om frön
Är frön nyttigt?
Ja, frön är fulla av kostfiber, proteiner, mineraler, vitaminer och nyttiga fetter. Frön är en bra källa för att få i omega-3 – särskilt om man inte äter fisk.
Är linfrön giftiga?
Linfrön innehåller ämnet vätecyanid som kan vara giftigt i för stora mängder. Hela linfrön passerar genom kroppen utan att brytas ner, vilket gör att väldigt lite vätecyanid kommer ut i kroppen. Krossade linfrön bör man dock vara lite mer försiktig med. Enligt Livsmedelsverket kan man äta 1-2 matskedar hela linfrön om dagen. Läs mer om linfrön och vätecyanid här.
Vilka frön är nyttigast?
Alla frön vi rekommenderar på vår lista är riktigt nytta och fulla av livsviktiga näringsämnen, proteiner, fettsyror, vitaminer och mineraler.
Är frön bra för magen?
Ja, många fröer innehåller vattenlösliga fiber som hjälper till att hålla magen i form. Frön som är särskilt bra för magen är psylliumfrön och hela linfrön. Läs mer om hur du kan lindra förstoppning med psylliumfrön här.
Är frön en bra proteinkälla?
Ja, frön kan vara en bra proteinkälla. Proteinrika frön är chiafrön, med runt 20 gram protein per 100 gram, linfrön, med 18 gram per 100 gram, pumpafrön, med 25 gram per 100 gram, sesamfrön, med 27 gram per 100 gram, och solrosfrön, med 22 gram per 100 gram.