Vitamin B12 och folat– två viktiga B-vitaminer
Under de senaste åren har den stora betydelsen av vitamin B12 och folat för vår hälsa blivit alltmer uppenbar. Du har kanske hört att folat (folsyra) är viktigt under graviditeten. Brist kan leda till att barnet får allvarliga fosterskador. I USA och andra länder har man berikat kosten med folsyra (syntetiskt folat) just för att förebygga fosterskador.
Även B12 är då av betydelse, eftersom de båda vitaminerna är beroende av varandra för att utöva sin effekt. De båda vitaminerna har också stor betydelse i många andra sammanhang. Risken att utveckla demens är t ex större om man har brist på något av dessa vitaminer.
B12 och folat (folsyra) är viktiga för alla kroppens celler
B12 och folat samverkar i viktiga funktioner i alla celler. De är bl a nödvändiga för att cellerna skall kunna dela sig och växa normalt.
Därför är de bl a av stor betydelse för det växande fostret. De första symtomen på brist kan också komma från celler som delar sig snabbt, t ex blodceller och slemhinneceller. Symtomen blir
då en viss typ av blodbrist ofta kombinerat med röd tunga och sköra slemhinnor i munnen. Båda vitaminerna är också nödvändiga för att nervsystemet skall fungera, både för själva nervcellerna och för signalsubstanserna som överför nervimpulserna. Obehandlad brist kan leda till permanenta nervskador.
Varför får man brist på B12 och folat?
Vad man äter har stor betydelse.
B12 finns bara i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Därför riskerar vegetarianer och i synnerhet veganer, som inte äter vare sig ägg eller mjölkprodukter, att få B12-brist.
Folat finns också i frukt och grönsaker men förstörs vid uppvärmning. Mycket folat kan därför förstöras under tillagningen av maten. Uppvärmning i mikrovågsugn förstör också mycket av båda vitaminerna. Vid anorexia nervosa – matvägran – som oftast drabbar unga kvinnor, är risken för brist på vitaminerna givetvis stor. Rökning medför att behovet ökar eftersom både B12 och folat förstörs av tobaksröken. Personer med högt alkoholintag har ofta brist på dessa vitaminer. Man bör försöka undvika att få brist genom att äta varierat och sunt och undvika skadliga livsstilsfaktorer som rökning.
Också andra faktorer, som man inte kan påverka, har betydelse.
Med åldern följer ofta att man tar upp näringsämnen från födan sämre än tidigare, därför att olika funktioner i mage och tarm påverkats. Därför får ofta personer över 60 år brist på B12. Upptaget av folat är också ofta försämrat. Magopererade, och personer som har celiaki – glutenallergi – tar också upp mindre av vitaminerna.
Ibland behöver man extra mycket av dessa vitaminer. Det gäller kvinnor som menstruerar och i ännu högre grad under graviditet och amning, eftersom också det växande barnet skall försörjas
med vitaminerna. Vid vissa autoimmuna sjukdomar som diabetes, reumatism eller störning av sköldkörtelfunktionen kan också behovet av dessa vitaminer
vara förhöjt. Många läkemedel minskar också upptaget av vitaminerna. Dit hör bl a läkemedel mot magsår och epilepsi.
Symptom – Hur känner man av en brist på B12 och folat?
Symtomen kommer oftast smygande, eftersom kroppen hushåller med förrådet av fr a B12 väldigt effektivt. Det kan därför ta år att utveckla en B12-brist. Dessutom varierar symtomen från individ till individ. Ofta kommer de från nervsystemet med t ex nedsatt närminne, trötthet, håglöshet och domningar. Det kan sticka i fötter och underben. Balansen kan vara sämre än tidigare. Man kan frysa om händer och fötter i kyla som man tålde tidigare. Kanske tappar man mer hår än förut. Det kan också finnas andra orsaker till sådana symtom men din läkare kan avgöra om det rör sig om brist på B12 och/eller folat.
Hur får man reda på om man har brist?
Om du misstänker att du håller på att utveckla eller redan har brist på B12 eller folat, är det naturligt att du tar kontakt med din distriktsläkare – eller motsvarande. De flesta kan få hjälp i primärvården. Din läkare kan bedöma dina symtom och ta olika laboratorieprover, bl a på blodnivåerna av vitaminerna samt homocystein, för att bekräfta eller utesluta brist på vitaminerna. Resultatet av undersökningen gör det möjligt att ge dig den rådgivning och behandling som passar just dig.
Vad är homocystein?
Homocystein är ett ämne som bildas om man har brist på vitamin B12 och/eller folat. Det är en känslig indikator på brist. Dessutom har det visat sig att höga homocysteinvärden är kopplade till hjärtkärlsjukdom, demenssjukdomar och andra tillstånd. Därför pågår nu studier i vilka man behandlar med vitamin B12, folsyra och ibland vitamin B6 för att sänka homocysteinnivån och se om man då kan undvika dessa sjukdomar.
Hur behandlas brist på B12 och folat?
Om det finns en brist, så bör man försöka ta reda på orsaken och, om möjligt, råda bot på den. Man ser också till att bygga upp vitaminförrådet igen, ofta med tabletter med B12 och/eller folsyra. Ibland ges injektioner av vitamin B12. Både behandlingstid och dos är individuell. Många patienter upplever snabbt en lindring av sina symtom men ibland krävs en längre tids behandling, fr a vid svåra symtom från nervsystemet. Om man inte kunnat råda bot på orsaken till att brist utvecklats, måste tillskott av vitaminet ges även efter det att symtomen är borta. En lägre dos ges då för att förebygga ny brist.
Hur verkar behandlingen?
När B12 och/eller folsyra tillförs, inleds en rad komplicerade läkningsprocesser i cellerna. Blodbrist och slemhinneskador läker oftast inom några veckor. Lindriga nervskador, håglöshet, trötthet etc kan också förbättras redan inom några veckor men ofta tar läkningen längre tid. Svåra nervskador i benen kan kräva upp till tre års behandling. I sådana fall kan läkningsprocessen åtföljas av smärta. Om man lär sig tolka smärtan som en följd av läkningen blir den lättare att acceptera och man kan då ofta klara sig utan smärtstillande medicin. Vissa långt gångna nervskador kan vara bestående trots behandling. Det är därför viktigt att nervskador till följd av B12-brist eller, mera sällan, folatbrist upptäcks och behandlas så tidigt som möjligt.
Finns det några biverkningar?
Biverkningar av B12 och folsyra är mycket sällsynta. Enstaka fall av hudutslag kan förekomma. Båda vitaminerna är vattenlösliga. Det innebär att ett eventuellt överskott utsöndras med urinen. Därför finns det inte heller någon risk för att de överdoseras.
Hur verkar behandlingen?
När B12 och folat tillförs i den dos Din läkare ordinerar, inleds en rad komplicerade läkningsprocesser i cellerna. Blodbrist och slemhinneskador läker oftast inom några veckor.
Lindriga nervskador kan förbättras betydligt inom några veckor. Svåra nervskador i benen kan kräva upp till tre års behandling innan de läkts. I sådana fall kan läkningsprocessen åtföljas av smärtor, ibland svåra smärtor. Om man lär sig tolka smärtan som en positiv utveckling kan man i regel klara denna läkningsprocess utan smärtstillande medicin. Vissa svåra nervskador kan vara bestående trots behandling med B12 och folat.
B12 biverkningar
Biverkningar av B12 och folat är sällsynta. De enstaka fall som rapporterats vid injektion, t ex hudutslag, beror troligen på andra ingredienser än B12 i injektionslösningen. Båda vitaminerna är vattenlösliga och ogiftiga. Ett överskott utsöndras med urinen. Om kroppens förråd av B12 är någorlunda välfyllda kan man inte heller öka sin prestationsförmåga med extra tillskott.
Är det sant att var 5:e person över 65 år tros ha brist på B12 och folat?
Ja, minst var femte till och med. Hög ålder är den vanligaste orsaken till vitamin B12-brist. Det beror på åldersförändringar i mage och tarm som ofta minskar tarmens upptagningsförmåga av vitamin B12.
Vem drabbas av brist på B12 och folat?
Vanligen är det äldre personer som drabbas av brist då näringsämnen från föda tas upp sämre än tidigare. Andra riskgrupper är veganer, personer som lider av anorexi, kvinnor mellan 15-45 år (menstruationer, graviditeter, amning), människor med autoimmuna sjukdomar (diabetes, reumatoid artrit eller störning av sköldkörtelfunktionen), magopererade, samt personer som har celiaki (glutenallergi) eller de som överförbrukar alkohol.
Hur utvecklas brist på B12 och folat?
Den friska människokroppen har mycket goda förråd av vitamin B12 och tämligen goda förråd av folat. Därför utvecklas bristtillstånd smygande. Det är lätt att vänja sig vid ett bristtillstånd som utvecklas långsamt och tolka det som uttryck för exempelvis normalt åldrande.
Hur känner man av en brist på B12 och folat?
Symtomen varierar från individ till individ. Vid tidig brist dominerar störningar i nervcellerna, såsom nedsatt närminne, trötthet, håglöshet och domningar. Det kliar i handflatan. En eller två fingrar känns stela, stumma eller lätt domnade. Det sticker i fötter och underben. Balansen är sämre än för en månad sedan. Man fryser om händer och fötter i kyla som man tålde förra året. Man tappar mer hår i kammen eller duschen än förut.
Vi vill dock understryka att dessa symtom även kan bero på andra orsaker. Det kan din läkare bäst avgöra.
Hur behandlas brist på B12 och folat?
Eftersom varje människa är unik, är det svårt att förutsäga hur Din läkare kommer att skräddarsy just Din utredning och behandling. Om det finns en brist, så finns också en orsak. Bristen kan bero på för lite B12 eller folat i kosten (B12 finns i kött och lever, folat finns i grönsaker).
En annan orsak kan vara för dåligt upptag av B12 eller folat ur födan från mage-/tarmsystemet.
En tredje orsak kan vara ökade förluster eller ökat behov av B12 eller folat. Behandlingen består i att bygga upp vitaminförrådet, med B12- och/eller folsyratabletter. Ibland ges B12-injektioner. Behandlingstid och dos är individuella. Har man en gång utvecklat brist är man benägen att på nytt utveckla brist. För att förebygga ny brist ges livslång behandling