Det finns en hel del faror med de flesta typer av sömntabletter men vid mycket svåra sömnrubbningar har de ändå sin plats när inget annat hjälper. Eftersom svår sömnbrist också kan vara hälsovådligt så får man ändå väga in nyttan med tabletter. Dock bör sömnmedel endast användas under kortare tid. De flesta sömnmedel är psykofarmaka och har då alltid någon påverkan på hjärnans funktion. Idag finns det inga riktigt bra sömnmedel och risk för biverkningar finns alltid. Speciellt äldre kan drabbas av dåsighet, minnesförluster, sämre motorisk koordination, yrsel, förvirring och risk att falla.
Det finns en hel del olika typer av sömnmedel (hypnotika). Dels kan man dela in dem i insomningstabletter som har en kort halveringstid och traditionella sömntabletter som verkar under längre tid som vanligen används då patienten lider av många uppvaknanden.
Dels kan man dela in dem i hur beroendeframkallande de är. Bensodiazepiner och bensodiazepinliknande läkemedel t.ex. kan man om man är känslig snabbt bli beroende av och man behöver höja dosen mer och mer ju längre man använder dem. Medicin såsom Propavan och liknande som är en typ av antihistamin anses inte beroendeframkallande då man inte får abstinens av dem och ej heller behöver höja dosen med tiden. Dock kan man ändå få ett beroende då man i många fall inte kan somna utan dem efter en viss tids användning. Sedan har vi t.ex. melatonin som egentligen är ett för kroppen naturligt hormon där inget beroende uppstår med tiden. Ytterligare en grupp är naturläkemedel som t.ex. Valerina som saluförs av Pharbio Medical och som innehåller växten vänderot (Valeriana officinalis).
Enligt amerikanska forskare ökar risken att dö i förtid om man konsumerar sömnmedel. De
varumärken och substanser som undersöktes var bl.a. Zolpidem, Zopiklon, Bensodiazepiner och Zaleplon. Risken att få cancer ökade också. Dock så kan man inte helt utesluta att det inte finns något egentligt orsaksband. Denna undersökning är publicerad i tidskriften British Medical Journal Open. En fördel med moderna sömntabletter är att de inte påverkar sömnmönstret lika mycket som de äldre. Bensodiazepiner är kända för att störa REM-sömnen.
Vi på supernyttigt.se rekommenderar att du inte konsumerar starka sömntabletter. Risken för att bli beroende och slå ut kroppens egna förmåga att somna in är för stark. Däremot finns det receptfria sömntabletter som inte är beroendeframkallande om du konsumerar dem under en kortare period. Exempel är Sedix och Melatonin.
Här kommer en lista me de olika sömntabletterna:
Alimemazin
Alimemazin är ett preparat som sälj under namnet Theralen som används mot oro och sömnproblem. Det anses inte vanebildande men det finns de som påstår att man måste höja dosen efter ett tag för att få full effekt. De vanligaste biverkningarna är trötthet, muntorrhet, yrsel och nästäppa. Effekten påminner om den man får av Propavan och en del känner sig sega och groggy dagen efter. Finns även i flytande form.
Amitriptylin
Amitriptylin säljs/har sålts under namnen Saroten, Tryptizol och Laroxyl. Det är egentligen ett läkemedel mot depression och ångest men har även sömngivande egenskaper. En del patienter anser det vara mycket beroendeframkallande. Medlet kan ge många olika typer av biverkningar. Vanliga sådana är trötthet, huvudvärk, dåsighet, aptit och viktökning, hjärtklappning m.m.
Barbiturater
Barbiturater började användas redan i början av 1900-talet som sömntabletter men kan även ges som ångestlindrande. Dessa medel är mycket beroendeframkallande och kan ge svår abstinens. Överdosering kan leda till döden. Används bara i liten skala idag.
Bensodiazepiner
Bensodiazepiner är en äldre typa av läkemedel som har lugnande effekt och som används bl.a. som sömnmedel. Vissa bensodiazepiner har längre halveringstid än zolpidem vilket kan ge biverkningar som dåsighet och minnesförlust. Detta gäller t.ex. Mogadon och Rohypnol.
Bensodiazepiner är beroendeframkallande och man utvecklar i regel tolerans snabbt.
Saluförs eller har saluförts under bl.a. dessa namn: Valium, Diazepam, Alprazolam, Flunitrazepam, Sobril, Rohypnol, Mogadon, Flunitrazepam, Apodorm och Fluscand. Narkotikaklassat i Sverige. Det finns en hel del missbruk av dessa läkemedel och används som ett sk. nedåttjack. Dvs. att man blir lugn och får bl.a. sänkt impulskontroll. Vanligen blandas de med alkohol och andra droger. Rohypnol som idag heter Flunitrazepam är ju välkänt ibland kriminella.
Hydroxizin
Hydroxizin säljs under varumärket Atarax och är ett ångestdämpande antihistaminpreparat som även används vid sömnproblem samt vid klåda och nässelutslag. Effekten sitter i i ca 12 timmar. Påstås inte vara vanebildande men det finns dock rapporter om att man efter ett tag måste höja dosen. Några vanliga biverkningar är dåsighet, förvirring och muntorrhet. I början av behandlingen kan man bli väldigt trött och känna sig drogad. En del får dock nästan ingen effekt av medlet. En del känner sig sega och groggy dagen efter (som när man tagit Propavan och Theralen).
Johannesört
Johannesört (Hypericum perforatum) används ibland som ett sömngivande medel. Johannesört är annars mest känt för att ha antidepressiva egenskaper. Exempel på naturläkemedel som innehåller denna ört är Hypermin och Neurokan. Man bör tänka på att johannesört kan minska effekten av vissa läkemedel t.ex. p-piller, epilepsiläkemedel och blodförtunnande medel. Örten har har få biverkningar. Trötthet och dåsighet samt ljuskänslighet hör till de vanligaste.
Kloralhydrat
Kloralhydrat är en sömngivande och lugnande dialkohol. Dess effekt har varit känd i nästan 150 år men används numera bara inom slutenvården och finns endast som oral vätska i Sverige i dag. Medlet är beroendeframkallande. Narkotikaklassat här i landet. Såldes tidigare under namnet Ansopal. Man kan få baksmälleliknande symptom dagen efter.
Levomepromazin
Levomepromazin säljs under varumärket Nozinan. Preparatet används i första hand mot schizofreni och andra psykotiska tillstånd. Nozinan anses dock av många vara ett mycket potent sömnmedel. Som sådant har det en lång halveringstid och många upplever en svår morgontrötthet. Man känner sig som en zombie dagen efter har någon sagt. Vanliga biverkningar är trötthet, yrsel och skakningar. Anses som ej beroendeframkallande.
Mirtazapin
Mirtazapin är egentligen ett medel mot depression men eftersom man ofta blir trött av det så användes det ibland som sömnmedel. En svag dos av medlet ger i regel bättre sövande effekt än starkare. Många personer kan bekräfta att de fått mycket bättre sömn sedan de börjat med mirtazapin. En del känner sig dock trötta hela dagen efter intag. Det har det som andra läkemedel biverkningar. Vanliga biverkningar är viktökning, diarré, dåsighet, yrsel, illamående och huvudvärk. I värsta fall kan man få ångest och andra mycket besvärliga verkningar. Medlet säljs under namnen Mirtazapin och Remeron.
Vill man sluta med Mirtazapin så bör man sakta trappa ner då det likt andra antidepressiva medel annars kan ge sk. utsättningsproblem d.v.s. att man mår dåligt. Man kan t.ex. få ångest och depression om man trappar ner för snabbt.Dessutom kan man räkna med att sömnproblemen kommer tillbaka.
Prometazin
Prometazin är ett preparat som sälj under namnet Lergigan och är likt Propavan ett antihistamin. Påstås inte vara vanebildande men ta det med en nypa salt (se under Propavan). Det har en bra verkan mot psykiska sjukdomar. En svår biverkan av detta medel som dock är sällsynt är oregelbunden hjärtrytm. En annan är hallucinationer.
Propiomazin
Propiomazin är ett antihistamin som verkar centralt dämpande i hjärnan. Säljs under varumärket Propavan. Denna typ av medicin påverkar kroppen så att man blir väldigt dåsig och avslappnad. Det kan ta 45-60 min. efter intag innan medlet verkar. Tyvärr är det många som inte kan använda Propavan p.g.a. svåra biverkningar som myrkrypningar samt att man känner sig ”degig” hela dagen efter. Man kan även känna sig deprimmerad direkt på morgonen efter. Som tidigare nämnts så anses medlet inte beroende- framkallande men det är en sanning med modifikation då det kan för vissa personer vara mycket svårt att sluta med det. Man får inget abstinensbesvär men man kan bara inte somna utan tabletterna.
Zaleplon
Zaleplon säljs här i landet under namnet Sonata ochhar mycket kort halveringstid (endast någon timme) och använd mot insomningsproblem. Bör endast användas om man har mycket svåra sömnproblem. Zaleplon stör inte sömnmönstret i någon större omfattning och påverkar inte den totala sömntiden och antal uppvaknande. Dåsighet och minnesstörningar är vanliga biverkningar. Kan ge svåra biverkningar hos en del personer såsom förvirring och agressivitet. Det är ett benzodiazepinbesläktat läkemedel. Beroendeframkallande.
Zolpidem
Zolpidem är ett ämne som i Sverige säljs under varumärkena Zolpidem, Eanox, Stilnoct och Stilnox.
Det rör sig om en bensodiazepinliknande substans och används som imsomningsmedel då det har relativt kort halveringstid. Risken för tillvänjning anses vara mindre än för bensodiazepiner men känsliga personer kan dock mycket fort bli beroende. Effekten av denna substans minskar med tiden vilket innebär att man måste höja dosen efter en tid. En del människor kan få mycket svåra biverkningar av detta preparat såsom svåra förvirringstillstånd och hallucinationer och sömngång. Den här typen av sömntabletter bör man nog helst hålla sig borta från om man inte har mycket svåra sömnproblem och redan testat preparat som t.ex. naturläkemedel, Propavan och Melatonin. Det finns många människor som har mycket dålig erfarenhet av detta medel och ångrar att de börjat använda det. Narkotikaklassat i Sverige.
Zopiklon
Zopiklon har likt zolpidem kort halveringstid. Säljs även under namnen Zopiclone, Imovane, och Zimovane. Även detta preparat är beroendeframkallande. Likt zolpidem kan detta medel ge svåra biverkningar såsom hallucinationer, förvirring, minnesförlust och aggressivitet. Tabletterna har en mycket stark bismak. Narkotikaklassat i Sverige.