Vad är folsyra?
Folsyra behövs i kroppen för flera viktiga processer i cellerna. Många kemiska processer är helt beroende av folsyra för att fungera korrekt. Däribland finns bland annat normal celldelning, syntesen till DNA, RNA och tillväxten av röda blodkroppar.
Folsyra har också dokumenterade föryngrande effekter på huden, samt hjälper till vid matspjälkningen.
Den vanligaste anledningen till att man tar folsyre tillskott är på grund av graviditet. Vid graviditet har folsyran en viktig roll vid bildandet av ryggraden och huvudskålen hos fostret. Om modern har för lite folsyra i kroppen, kan fostret få allvarliga skador, t ex hål i ryggraden eller att fostrets hjärna växer vid sidan av huvudet.
Folsyra är en otroligt viktig vitamin för kvinnor som planerar eller tror att dom kan komma att bli gravida. I sånt fall bör man inte chansa, utan de kvinnor som tror att de kan komma att bli gravida inom den närmaste tiden bör vara helt säkra på att de har tillräckligt med folsyra i kroppen. Det kan rädda barnet från otroligt allvarliga biverkningar. Folsyra kan man få antingen från de livsmedel som är listade på vår sida Var finns folsyra? Om man misstänker att man inte får i sig tillräckligt stora mängder med folsyra så bör man antingen lägga om sin kost eller köpa tillskott i form av tabletter.
Rekommenderat intag av folsyra
Det rekommenderade dagliga intaget av folsyra ligger på 200 mikrogram för vuxna män och kvinnor, medans RDI för gravida kvinnor ligger på 500 Mikrogram.
Den största mängden folsyra genomsnittet av svenskar får i sig kommer från bladgrönsaker, lever (särskilt kycklinglever), bröd och bönor.
Folsyra lagras bra i levern, och man klarar sig i upp till 2 månader utan tillförsel av folsyra utan biverkningar, förutsatt att man har höga lagrade halter sen tidigare. Efter det kan kemiska processer i kroppen försämras och orsaka trötthet och huvudvärk, samt nedsatt koncentrationsförmåga.
Det genomsnittliga intaget av folsyra ligger strax under gränsen för det rekommenderade dagliga intaget (ca 200 mikrogram), dock ligger det långt under det rekommenderade intaget för gravida kvinnor, vilket gör det väldigt viktigt att man vid graviditeten ser till att få i sig stora mängder folsyre rik mat, alternativt, äter tillskott av folsyra.
Folsyrans historia
Folsyran har en lång medicinsk historia som började år 1931 då Lucy Wills fann att folsyra kan hindra och till och med att bota anemi. Folsyran blev för första gången isolerad i ren form år 1941 från spenat, och blev först år 1946 syntetiskt framställd av Yellapragada Subbarao.
Det har gjorts en stor del forskning på folsyrans betydelse för vår kropp och utveckling. Det har även gjorts en del undersökningar på hur folsyran påverkar vår mentalitet.
Tyvärr har forskningen inom många fält ännu inte nått det stadiet då man kan vara helt säker på att de eventuella fördelarna inte kommer med ännu större nackdelar. Därför bör man alltid rådfråga sin läkare om man av medicinska anledningar lägger till olika typer av kosttillskott.
Folsyra och Hjärtinfarkt
Små mängder folsyra spridda över ca en månads period kan minska risken för hjärtinfarkt, anser flera forskare inom området, dock påpekar flera källor att det ännu är för tidigt att allmänt rekommendera folsyra.
Folsyra och Stroke
Folsyra verkar även minska risken för stroke. Precis som med hjärtinfarkt så kan det vara på grund av att små doser över längre tid minskar pulsen något, vilket är en av nyckelfaktorerna för stroke. Även om det ofta observerats att stroke och folsyra har ett samband har det hittills inte rekommenderats några andra doseringar utöver RDI hos människor med risk för stroke.
Folsyra och Cancer
Folsyra har även blivit ihopkopplat med cancer. Flera undersökningar visar på att om man har en lagom mängd folsyra i kroppen så kan risken för cancer minska. Det beror på att folsyra hjälper till vid flera kemiska processer i cellerna. Bland annat har folsyra en viktig roll i skapandet och reparerandet av DNA. Vid brist på folsyra så är risken större att misslyckade mutationer kan framkalla cancer. Visar en del forskning. Resultaten visar dock olika resultat i vissa avseenden och någon rekommendation av högre intag än RDI för folsyra på grund av cancer har inte ännu fastställts.
Nyligen har DN bland annat publicerat en artikel i ämnet.
Mental kapacitet
Intag över RDI har hos äldre (över 50 år) visat positiva effekter på korttidsminne, mental kapacitet och ökad lätthet att uttrycka sig välformulerat.
Depression
Låga nivåer av folsyra har även visat sig kunna leda till depressioner samt minskad effekt av anti depressiva medel. Dock så verkar det som att det rekommenderade dagliga intaget (RDI) räcker fullt för att det inte ska kunna vara någon orsak till depression i sig.
Varför Behöver vi Folsyra?
Folsyra är särskilt viktigt för kvinnor som är eller plannerar att bli gravida, eftersom brister av folsyra kan ge allvarliga skador på fostret. Men folsyra är även en viktig vitamin för att kroppen ska fungera korrekt som alla behöver.
Det är även väldigt viktigt efter födseln då folsyra behövs för flera viktiga prosseser i kroppen som är kopplade till utveckling och uppbyggnad av skelett och celldelning.
Folsyra är även en stärkande faktor när det gäller produktion av vissa proteiner och kan öka mjölkproduktionen hos kvinnor. Många påstår även att dom får en friskare hy av att äta folsyra, vilket kan stärkas med att folaterna underlättar celldelningen och därmed gör det lättare för huden att reproducera sig. Det har även rapporterats att vissa matsmältningsproblem har minskat i och med att man har gått från väldigt låga värden av folsyre intag till rekomenderat intag.
Folsyra har även visat sig vara stärkande för produktionen av vita blodkroppar, och är därmed viktigt för immunförsvaret.
Folsyra, vitamin B9 är en mycket väsentlig vitamin. Turligt nog så är den varken svår eller dyr att få i sig. Antingen via kosttillskott, vilket kan rekomenderas för de grupper som har svårt att få i sig tillräckligt med folsyra, som gravida kvinnor som äter lite grönsaker och baljväxter. Eller också genom en varierad kost, innehållande mycket frukt och vissa grönsaker.
Förstora mängder folsyra kan också det innebära problem. Det finns studier som visar att för stort intag av folsyra vid graviditet kan leda till ökad risk för tvillingfödsel. Det finns dock flera studier som inte visar detta samband. Där går informationen isär.
Det har också spekulerats i om folsyra, i och med den ökande cellaktiviteten, ökar risken för cancer, då särskilt tjocktarmscancer. Hur stor denna eventuella risken skulle vara finns det dock väldigt få underlag för, men vi hoppas kunna berätta mer om detta under forskning om folsyra när dessa artiklar publiceras.
Skillnanden mellan folsyra och naturliga folater
Folater och folsyra är båda samma B-vitamin i olika former. Folat är den naturliga vitaminen som finns i vanlig mat, medans folsyra är konstgjort framställt och används vid berikning och i mat och olika kosttillskott. Skillnaden mellan Folsyra och folat är att folsyra är lättare för kroppen att ta till sig än vad folat är.