Torkade tranbär är en av de mest näringsfyllda bären som finns. Bäret har med åren blivit mer populär och rimmar mycket bra med dieter så som LCHF och Atkinsdieten.
Hälsofördelar med tranbär
- Högt innehåll av A-vitamin - A-vitamin behövs för att synen och huden ska må bra. Det är även viktigt för immunförsvarets och slemhinnornas funktion. Brist på A-vitamin är ovanligt, men kan ge försämrat mörkerseende och inflammerad hy.
- Högt innehåll av C-vitamin - En våra viktigaste vitaminer som bland annat underlättar upptaget av järn från maten. Det används också i uppbyggnaden av brosk och benvävnad i kroppen. Brist på C-vitamin kan i lindriga fall leda till trötthet och utmattning, och i mer allvarliga fall till återkommande infektioner och försämrad sårläkning.
- Källa till järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
- Källa till kalcium - Kalcium är en livsnödvändig mineral som behövs i uppbyggnaden av skelett och tänder. Ämnet är också viktigt för blodets och nervsystemets funktion. Brist på kalcium kan leda till benskörhet och tillväxthämning.
- Källa till fiber - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
- Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Vad är skillnaden mellan färska och torkade tranbär?
Man kan tro att den enda skillnaden mellan färska och torkade tranbär är vattenhalten.
Men det är inte så. När det kommer till smak är de två väldigt olika. Färska tranbär är syrliga och krispiga medan torkade tranbär smakar sött och segt.
Varför äta torkade tranbär?
Tranbär är laddade med antioxidanter som har många hälsofördelar. De är också rika på fibrer, vilket är bra för matsmältningssystemet, och de har lågt glykemiskt index. Det bästa sättet att tillaga dem är att använda dem i en sås över kött eller grönsaker.
Vissa människor lagar tranbärssås när de har färska tranbär men torkade tranbär kan användas i alla recept som kräver tranbär. Den enda skillnaden mellan de två är att torkade tranbär måste hydreras innan de används i recept.
Tranbär är rika på näringsämnen och antioxidanter. De innehåller också ämnen som kan hjälpa till att förebygga urinvägsinfektioner.
Tranbär är en av de bästa källorna till vitamin C. De förser oss med kostfiber, som hjälper till att förbättra matsmältningen och sänka kolesterolnivåerna. Men de har också mycket socker så de bör konsumeras med måtta.
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!
Kalorifattiga desserter gjorda av torkade tranbär
Det finns många desserter som är bra för diabetiker att göra hemma, men de kan också hittas i restauranger, bagerier och specialbutiker.
Några av de bästa desserterna för diabetiker att göra hemma är lågkalori och gjorda av torkade tranbär. Några av de bästa recepten inkluderar:
– Tranbärs- och apelsinmuffins: Det här är ett bra recept på frukost eftersom det smakar apelsinjuice. Den är också full av protein och fibrer samtidigt som den är full av kalcium, järn och C-vitamin.
– Tranbärssirap: Sirapen är gjord av torkade tranbär som har kokats på spisen tills de bryts ner till en massa. Blandningen silas sedan innan den kyls på is tills den når rumstemperatur.
– Torkad tranbärschoklad
Hur lagrar och konserverar du torkade tranbär?
Att torka ut tranbären är bara det första steget för att bevara dem. Nästa steg är att försluta dem i en behållare och förvara dem svala. Slutligen vill du förvara bären på en sval, torr plats i cirka sex månader innan de kan ätas eller användas i matlagning.
Läs mer: Tranbär i tablettform