Linfrön används ofta, hela eller krossade, i bakning och matlagning på grund av sin höga halt av fibrer och Omega 3-fettsyror, eller otillredda som huskur på förstoppning.
På senare år har forskning dock visat att fröna innehåller vätecyanidproducerande glykosider, vilket vid upprepad konsumtion, kan producera vätecyanid i kroppen. Vätecyanid, eller HCN, är ett gift som kan orsaka andnöd, förlamning, medvetslöshet och i fåtal fall även leda till döden. Detta dock i extrema fall och följer man Livsmedelsverkets rekommendationer angående fröna kan man vara lugn.
Hur man säkert tillagar linfrön
Enligt Livsmedelsverket försvinner linfröets hälsofarliga egenskaper vid höga temperaturer, kring 175-250 grader Celsius. Alltså anses fröna vara som säkrast i bakverk och ugnsvärmda rätter och kan i dessa ätas i valfri mängd.
Många använder krossade linfrön i matlagning och dylikt, för att fröets näringsämnen endast kan nås på det sättet; äter man hela frön passerar de bara genom kroppen. Trots detta rekommenderas man faktiskt undvika krossade frön, för när de krossas har kroppen också mycket lättare att absorbera fröets gifter. Sammanfattningsvis bör man alltså:
- Äta max 1-2 matskedar(linfrön)om dagen
- Inte alls äta krossade linfrön
- Bara äta upphettade linfrön
Följer man ovan rekommendationer är man enligt Livsmedelsverket helt säker från, och behöver därför inte oroa sig alls, om linfröens ohälsosamma påverkningar.
Vill man bara använda linfröet som bot på trög mage rekommenderar Fröguiden att man istället använder Psylliumfrön, som har samma effekt, men helt fri från farliga ämnen.
Linfröet innehåller östrogener
Ytterligare en faktor som ibland gör blivande eller ammande mödrar oroade över linfröet är dess innehåll av fytoöstrogener, ett kvinnligt växthormon som liknar människans eget östrogen, samt dess påverkan på deras barn. Fytoöstrogener kommer i två varianter, isoflavonoider och lignaner.
I linfrön finns bara det senare, lignaner. Dessa har inte någon påvisad negativ effekt för barn, utan har tvärtemot bra effekter för mamman; forskning har visat att lignaner inte bara minskar risk för ålderförkalkning, utan troligtvis också för tjocktarms-, prostata- och bröstcancer. Andra produkter, förutom frön, med hög halt av lignaner är bär, fullkornsprodukter, nötter, grönsaker och frukt.
Frågor och svar om linfrön under graviditet
Hjälper linfrön mot förstoppning?
Ja, att äta hela linfrön kan lindra, och motverka, förstoppning. Fröna är fiberrika och när de kommer i kontakt med vätska bildar de en gel som mjukar upp hård avföring och hjälper tarmen att jobba bättre – vilket avhjälper förstoppning. Det är viktigt att dricka mycket vatten tillsammans med linfrön. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter max 1 till 2 matskedar hela linfrön om dagen.
Är linfrön giftiga?
Ja, linfrön kan vara giftiga. Ämnet linamarin, som finns i linfrön, omvandlas till det mycket giftiga ämnet vätecyanid i kroppen. Hela linfrö släpper ut väldigt lite linamarin i kroppen, men krossade linfrön släpper ut desto mer. Livsmedelsverket avråder från ett intag av krossade linfrön. Läs mer om linfrön och vätecyanid här.
Påverkar linfrön fostret?
Linfrön innehåller fytoöstrogen i form av lignaner. Detta östrogen har inte någon påvisad negativ effekt på barn och gravida mödrar. Livsmedelsverket rekommenderar dock att alla, gravid eller ej, undviker krossade linfrön och att man begränsar sitt intag av hela linfrön till 1 till 2 matskedar dagligen.
Är det säkert att äta linfrön under graviditeten?
Man ska vara försiktig med sitt intag av linfrön. Linfrön som krossas utsöndrar linamarin som omvandlas till vätecyanid i kroppen – ett mycket giftigt ämne. Man bör därför vara försiktig med sitt intag av linfrön under graviditeten.
Hur kan jag äta linfrön säkert?
Hela linfrön rekommenderas att man äter 1 till 2 matskedar om dagen. Krossade linfrön ska man inte äta om de inte tillagats innan. Alternativ till linfrön är chiafrön – de bildar samma gel som linfrön vid kontakt med vatten vilket är gynnsamt för tarmarna och magen. Läs mer om chiafrön här.