Om du vill undvika mejeriprodukter och laktos är mandelmjölk ett bra alternativ. Vanlig mandelmjölk innehåller egentligen ingenting mer än mandlar och vatten, men har en mild smak av mandel.
Nackdelen med mandelmjölken som man köper i affären är att den ofta innehåller mycket tillsatser och socker. Det finns osötad mandelmjölk att köpa i välsorterade butiker men det absolut bästa är att göra den själv från grunden då man vet precis vad den innehåller.
Hur skiljer sig osötad mandelmjölk från sötad?
Att inte tillsätta extra socker i mandelmjölk gör inte att drycken förlorar all sin smak eller blir odrickbar. Det finns däremot flera klara fördelar med osötad mandelmjölk jämfört för den vanliga sötade som säljs i matbutikerna.
- Osötad mandelmjölk har en starkare smak av rostad mandel
- Innehåller 46 % mindre kalorier*
- Innehåller 96 % mindre kolhydrater*
- Innehåller dubbelt så mycket fiber*
- Bättre för blodsockret, blodfetterna och hälsan i övrigt
* Gäller jämförelse mellan Alpro Mandel Original och Alpro Mandel Osötad.
Faran med för mycket socker
En del människor är känsligare för socker än andra men det alla har gemensamt är att en för hög sockerkonsumtion är dåligt för kroppen och dess organ. Dels kan det leda till ett sockerberoende, fetma och följdsjukdomar av det men även till dåliga vanor som ibland är mycket svåra att bryta.
Undersökningar har visat att människor som äter mycket socker har särskilt dåliga blodfetter och därmed lider av en ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Hos människor med blodfettsrubbningar som låg nivå av HDL (det goda kolesterolet) och hög nivå av LDL (det dåliga kolesterolet) har rubbningarna kunnat kopplas till en hög sockerkonsumtion.
För mycket socker påverkar också bukspottskörteln som inte kan producera tillräckligt mycket insulin vilket på lång sikt kan leda till diabetes. En överkonsumtion av socker leder till många toppar och dalar i blodsockret och man känner sig trött, hängig och ökar risken för depression.
Frågor och svar om osötad mandelmjölk
Varför ska man välja osötad mandelmjölk?
Osötad mandelmjölk innehåller färre kalorier, mindre kolhydrater, mindre socker och mer fibrer än den sötade varianten. En hög konsumtion av socker är i längden dåligt för kroppen, osötad mandelmjölk är därför ett nyttigare alternativ.
Hur mycket socker innehåller mandelmjölk?
Naturell och osötad mandeldryck innehåller naturligt cirka 3 gram socker per 100 gram dryck. Sötade eller smaksatta varianter kan innehålla betydligt mer. Läs innehållsförteckningen på produkten för att säkerställa om den är sötad eller inte.
Kan man göra sin egen mandelmjölk?
Ja, det är enkelt att göra sin egen mandelmjölk. Följ vårt enkla recept här. Om man gör sin egen mandelmjölk kan man själv styra över mängden socker och andra eventuella smaktillsatser.
Vad är skillnaderna mellan sötad och osötad mandeldryck?
Osötad mandeldryck innehåller bara det naturliga sockret från mandlar. Sötad mandeldryck innehåller tillsatt socker för att ge drycken en sötare smak. Osötad mandeldryck har en starkare smak av mandel och innehåller mindre kalorier, kolhydrater och såklart socker.
Är osötad mandelmjölk gott?
Osötad mandelmjölk har en lite starkare smak av rostad mandel jämfört med den sötade drycken. Om osötad mandelmjölk är gott eller inte är förstås upp till var och en, men många tycker om smaken.