Mullbär är ett näringsrikt bär som räknas till gruppen superbär. Eftersom mullbär växer på träd är de egentligen inte bär, utan frukter. De finns olika sorters mullbär i färger som vitt, rosa, rött och svart. Precis som många andra bär är de rika på vitaminer och antioxidanter.
Mullbär brukar användas i müsli, som naturgodis och i olika bakverk. Smaken brukar beskrivas som söt och mild, nästan som kola.
-
- Rika på C-vitamin
- Högt innehåll av antioxidanter
- Innehåller järn och kalcium
- God, söt smak
Hälsofördelar med torkade mullbär
- Högt innehåll av antioxidanter - Antioxidanter är en samling ämnen som motverkar fria radikaler och oxidativ stress i kroppen. Fria radikaler har en skadande påverkan på kroppen och bidrar bland annat till utvecklingen av diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar.
- Högt innehåll av C-vitamin - En våra viktigaste vitaminer som bland annat underlättar upptaget av järn från maten. Det används också i uppbyggnaden av brosk och benvävnad i kroppen. Brist på C-vitamin kan i lindriga fall leda till trötthet och utmattning, och i mer allvarliga fall till återkommande infektioner och försämrad sårläkning.
- Källa till K-vitamin - Kroppen använder K-vitamin i uppbyggnaden av skelettet. K-vitamin har även en betydelse för blodets koagulering och hudens elasticitet.
- Källa till järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
- Högt fiberinnehåll - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
- Källa till protein - Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen som behövs för att bland annat bygga upp celler, enzymer och hormoner. De är även nödvändiga för immunförsvarets funktion. Att få sig tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt om du vill bygga muskelmassa eftersom muskler till största del består av just protein.
Olika sätt att använda mullbär
- Istället för godis – Mullbär är mycket goda att äta som de är. Det sägs att frukt och bär är naturens godis och i mullbärets fall stämmer det i allra högsta grad. Många tycker att mullbäret smakar ungefär som gräddkola. Även den mest inbitne godisälskare kan alltså stilla sitt sötsug med det nyttiga mullbäret.
- I nötmix – Den som vill balansera mullbärets söta smak och samtidigt få i sig ännu fler nyttigheter kan lätt göra sin egen naturliga mix med mullbär och nötter. Blanda gärna mullbärne med mandlar, valnötter, solrosfrön, pumpakärnor eller hasselnötter.
- I bärmix – Mullbär kan även blandas med andra superbär som blåbär och tranbär. Perfekt som naturligt smågodis när energin tryter och smaskens på yoghurt eller gröt till frukost eller mellanmål.
- I bakning – Mullbär gör sig mycket bra vid bakning av kakor och fikabröd. Att baka med mullbär är också ett sätt att dra ner på det vita raffinerade sockret vid bakning. Det behövs helt enkelt inte lika mycket sötningsmedel när mullbäret är med och smaksätter bakverken. Mullbär används ofta inom raw food-rörelsen av den anledningen.
Att tänka på innan du köper mullbär
Mullbär har uppnått sitt goda anseende och superbärs-status i hälsokretsar tack vare en hög koncentration av proteiner, järn, vitaminer och antioxidanter. De har traditionellt används i naturmedicin för att behandla bland annat diabetes och förstoppning. Om man analyserar näringsinnehållet i torkade mullbär ser man att proteininnehållet är 7 viktprocent, vilket är högt för ett bär.
Mullbär är utmärkta i förkylningstider med ett högt innehåll av vitamin C och vitamin K. Vitamin C, järn och magnesium anses även ha en uppiggande effekt. Antioxidanten resveratrol har visat sig vara bra för hjärtat och tros kunna bromsa ett alltför tidigt åldrande. Antioxidanter tros även ha en stabiliserande verkan på blodsockret och öka mängden gott kolesterol.
Mullbär bör förvaras torrt i en väl tillsluten förpackning. Temperaturen bör inte överstiga normal rumstemperatur, allra längst håller de i kylskåpet. Den som är nötallergiker bör alltid läsa noga på förpackningen och på så sätt kontrollera att mullbären inte varit i kontakt med nötter vid framställningsprocessen.
Läs mer om mullbär
- http://app.mobil.aftonbladet.se/viktklubb/mat/article16272745.ab
- http://www.expressen.se/halsoliv/superbaren-for-din-halsa/
Frågor och svar om mullbär
Är mullbär nyttigt?
Ja, mullbär är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Mullbär är bland annat en naturlig källa till C-vitamin, K-vitamin, järn, fiber, protein och antioxidanter. Läs mer om varför mullbär är nyttigt på vår sida om mullbär.
Är mullbär giftigt?
Innan de svarta mullbären har mognat är de svagt giftiga, men mogna mullbär är helt ofarliga att äta. Mullbär säljs främst torkade.
Kan man odla mullbär?
Ja, mullbär går bra att odla i Sverige. Ju varmare klimat desto större skörd vilket innebär att mullbärsbuskar i söder Sverige ofta ger mer frukt än de som planteras i norra Sverige.
Hur använder man mullbär?
Mullbär smakar lite kolaaktigt vilket har gjort bäret populärt att äta istället för godis. Mullbär kan även användas för att toppa müsli, yoghurt och gröt, eller som sötma i en salt nötmix. Besök vår sida om mullbär för att få fler tips på hur de kan användas i bakning.
Vad är mullbär bra för?
Mullbär är ett bra och nyttigt substitut till godis. Bären är näringsrika och fulla av nyttiga antioxidanter – de har dessutom en söt smak som påminner om kola.