Sojaproteinpulver består av 70-85 procent sojaprotein. Det finns både sojaproteinpulver med smak och sojaproteinpulver som inte är smaksatt. Båda sorter kan användas när som helst på dygnet. Vid träning, som mellanmål, vid måltider osv. Men letar man efter ett sojaproteinpulver som man enkelt och snabbt kan göra proteindrinkar av bör man köpa den smaksatta varianten. Det blir godast så. Sojaproteinpulver är inte bara populärt bland de som tränar mycket. En del veganer vegetarianer köper också proteinpulvret för att få i sig mer protein. Det används också av personer vars magar inte riktigt accepterar andra proteinpulver. Vissa får nämeligen en orolig mage av exempelsvis vassleproteinpulver och kaseinproteinpulver. Proteinet i sojaproteinpulver kommer från sojabönan.
Det är ett protein av hög kvalité. I kosttillskottsbutiker kan man köpa ett kg sojaproteinpulver för ca 200-300 kr. Det är oftast billigare på nätet, eftersom inga andra kostnader höjer priset, tex butikslokal, mer personal osv.
Om sojabönan
Det finns knappast något födoämne som är så näringsrikt som sojabönan. Sojabönan är en proteinrik ärtväxt som odlats i över 5000 år. Växten har sitt ursprung i Ostasien. Den som givit växten dess namn är svensken Carl Peter Thunberg som var lärjunge till Carl von Linné. Sojabönan (Glycine max), daizu (japanska), ta-tou, da-dou (kinesiska) är en art i familjen ärtväxter. Växten är en upp till 1 meter hög buskartad ettårig ört med hårig stjälk och små vita/ violetta blommor. Frukterna är håriga baljor med 2 -5 ärtlika frön av varierande storlek, färg och form. Fröna innehåller 15 -20 % stärkelse, lika mycket fett och 30 -50 % proteiner av hög kvalitet. Av sojabönan görs många produkter t ex sojamjölk, lecitin, sojaoljor, tofu, sojaprotein, sojasås. Dessa används istället för mjölk och ägg samt som smaksättning eller berikning.
Sojabönan, som växer på en liten grön buske, är nämligen en otroligt användbar råvara. I Asien har den varit vardagsmat i över 5 000 år. Sojan är kanonbra eftersom den både är utmärkt som proteinkälla samtidigt som att den är perfekt för den som vill dra ner på kolhydraterna. Man kan även byta ut riset eller potatisen mot sojan.