Den absolut nyttigaste träningsmetoden är utan tvekan vanliga promenader. Tyvärr är Sveriges klimat inte gjort för att vistas ute i naturen under mer än 4 månader om året och därför har allt fler börjat använda löpband som substitut. Själv så brukar jag alltid kombinera löpningen med Biggest Loser Sverige på TV4 vilket gör mig otroligt motiverad och därmed orkar ta ut det sista på varje träningspass.
Att gå och springa är fullständigt naturligt för människor efter att ha gjort det i flera hundratusentals år. För oss som lever i dagens samhälle där vi ständigt erbjuds sötsaker så är risken stor att man lägger på sig ett par extra kilo. Genom löpning så ökar man effektivt kroppens energikonsumtion och börjar därmed att gå ner i vikt.
Att tänka på när du ska köpa löpband
Precis som med allting annat så får du kvalité efter hur mycket du betalar och därför är det viktigt att fundera på hur mycket du kommer använda löpbandet. De billigare löpbanden klarar utan problem tre träningspass i veckan á 30 minuter men ska du träna en timme om dagen, sju dagar i veckan, så blir det genast större påfrestning. Då är det förnuftigare att köpa en något dyrarare modell för att försäkra dig om att tränignsredskapet inte slutar fungera efter ett halvår.
Tänk på din vikt. Jag råder alla att röra på sig så mycket som möjligt men kom ihåg att alla löpband inte klarar av alla vikter. Precis som att alla stolar inte klarar 200 kg så är det inte alla löpband som gör det. Diskutera därför gärna med en försäljare (via mail om du vill vara anonym) och fråga hur mycket löpbandet klarar om du misstänker dig finnas i riskzonen. Vi vill inte att skador ska uppstå varken på träningsutrustningen eller dig!
Hur stor plats har du hemma? En träningsmaskin av denna storleken väger en hel del och är inget du flyttar fram och tillbaka. Därför är det viktigt att du mäter upp och funderar så att du verkligen har tillräckligt med yta beroende på vilken modell du väljer att köpa.
Butiker med billiga löpband
Jag rekommenderar alltid att man testar dyrare produkter i en fysisk affär oavsett om det är hemelektronik eller träningsprodukter. Vad du däremot kan göra är att köpa löpbandet på internet efter att ha testat så att det verkligen passar dig. Tyvärr är det så att nätbutiker är billigare i mer än 90% av fallen och då är det bara dumt att kasta ut pengar även om du trots allt får testa den i en butik.
När det gäller val av butik så brukar jag lyfta fram Sporttema och Gymgrossisten som aldrig gjort mig besviken. Båda har dessutom otroligt stora sortiment vilket gör att både det ena och andra roliga slinker med vid beställningen. Dessutom får du ditt köp hemkört till ett otroligt bra pris och har du kommit över en specifik summa (vilket du gör) så får du gratis frakt från Sporttema.
Löpband har på senare år vuxit fram till att bli ett populärt träningsredskap för hemmet. Troligtvis till stor del tack vare det svenska klimatet som gör det närmast omöjligt, eller åtminstone högst riskfyllt, att ge sig ut på en löptur under vintern. Istället beger man sig till gymmet för att ta en löprunda eller om man har möjlighet; bestämmer sig för att köpa löpband till hemmet. För att underlätta ditt köp av billigt löpband så har jag samlat ihop några tips på vad du bör tänka på så att du vet exakt vad du bör be din återsäljare om.
1) Fundera på själva bandet
Om du är lång så kan du behöva ett längre band för att verkligen kunna ta ut dina steg och få en naturlig rörelse. Vanligtvis är löpband mellan 120-150 cm långa men hör med försäljaren om du bestämmer dig för att beställa via internet.
En del modeller kommer med extra dämpning för att vara snällare mot dina ben och knän. Nackdelen är att livslängden blir något kortare. Vill du spara några kronor på sikt så kan det därför vara en idé att strunta i dämpningen och använda löparskor istället. Har du liksom mig problem med dina knän så acceptera den kortare livslängden mot att dina knän mår bättre.
2) Titta på ramen
Detta är inte ett lika stort problem som det en gång var. Då skulle man absolut satsa på en svetsad ram för att få bättre livslängd men idag har man plockat fram nya material som håller otroligt bra. Väljer du att köpa ett begagnat löpband som har många år på nacken så se till att ramen är robust. Annars kan du i princip hoppa över denna punkten och gå vidare till nästa.
3) Lyssna på ljudet
Väldigt många väljer att placera sitt löpband i TV-rummet för att på så vis kunna se inspirerande TV-program såsom Biggest Loser Sverige samtidigt som man springer för att ge extra motivation. Se därför till så att ljudet inte riskerar att överrösta TV:n eftersom hela poängen då försvinner. I extremfall så riskerar ett fåtal löpband dessutom att överrösta din iPod så undvik dem.
4) Mät maskinen
Träningsredskap kan se väldigt små ut i butiken men vara en jätte i ditt vardagsrum. Mät därför gärna hemma innan du beger dig till butiken och titta noga på vad specifikationerna säger. Överväger du att regelbundet flytta ditt löpband så kan det vara en bra idé att välja en ihopfällbar modell.
5) Fråga om underhåll
Ett fåtal äldre modeller kräver att du regelbundet underhåller dem för ökad livslängd. Idag är det inget vanligt problem med fråga ändå personalen.
6) Välj skärmen som passar dig
Idag kommer den ena modellen med än mer avancerade saker än den förra men sällan behöver vi allting som försäljarna lockar med. Ett fåtal av de senare modellerna har t.o.m. TV inkluderad men är du inte i behov av det så spara pengarna och lägg dem på annat. Se över skärmen så att du har allting du vill veta (puls, distans, etc) enkelt tillgängligt. Glöm inte att det är en vanesak.
7) Se till så att du får garanti
I Sverige är detta egentligen inget större problem men en bra tumregel är att desto längre garanti desto bättre kvalité. Poängtera gärna att du ska få öppet köp så att du har möjlighet att lämna tillbaka löpbandet om det inte passar dig.
8) Fokusera på det du vill ha
Precis som jag poängterade tidigare med skärmen så kommer olika modeller med olika mer eller mindre nödvändiga tillbehör såsom dryckeshållare, ljud, internet och mycket mer. Kom ihåg att för varje extra tillbehör så får du antingen betala mer eller troligtvis få sämre kvalité. Välj därför ett löpband som innehåller det just du önskar och strunta i alla extra tillbehör.
Livslängd på löpband är ca 7 – 12 år beroende på kvalité, hur ofta du använder det och hur du sköter det. Kom ihåg att även om dyrare modeller kan svida till en början så håller dessa ofta längre med resultatet att årskostnaden för ditt löpband blir lägre än om du köpt en billig modell. Förhoppningen är att du efter ha läst denna sidan ska veta vilka frågor du ska ställa till personalen. Se löpband som en investering för framtiden och inget du kastar ut efter ett halvår.
Om löpbandet och dess historia
Löpbandet är förmodligen en av världens mest spridda träningsredskap. Löpbandet uppfanns så tidigt som 1875, men hade då ett helt annat användningsområde. De första löpbanden användes för att tillvarata kraft från kreatur. Djuren gick på löpbanden och drev på så sätt annat maskineri. Henry Fords berömda bilfabrik, där man för första gången på allvar använde sig av löpande-band-tekniken, använde sig av hästar för att driva de löpande banden. Hästarna promenerade på löpband och drev på så sätt fabrikens löpande band.
Det var inte förrän 1952 som man kom på att det kunde vara en bra idé för människor att promenera på löpbanden också. En doktor i Seattle, vid namn Robert A. Bruce, började använda maskinen för att kunna diagnostisera hjärtproblem hos patienter. Patienterna fick gå på löpbandet samtidigt som Dr Bruce lyssnade av deras hjärtfrekvens med hjälp av elektroder. Sexton år senare, 1968, började man producera löpband som motionsredskap. Då skulle var och varannan människa upp på löpbanden för att bli friskare och få bättre motion.
Idag finns löpbanden på nästan vartenda gym och hotell med självkänsla. Dagens löpband är betydligt mer avancerade och skiljer sig rejält från sina föregångare. Förutom hastighet och motstånd går det ofta även att ställa in lutning på löpbandet. Det gör att du kan simulera att springa i uppförsbacke trots att du är kvar inomhus. De flesta löpbanden är idag elektroniska och har olika program och funktioner.