Äntligen, ett lchf bröd som smakar bröd
Bäst i Test | |||
---|---|---|---|
Rekommenderat |
LCHF brödmix 👍 Välsmakande (Förvånansvärt) 👍 Inga tillsatser eller “hokus pokus” ingredienser 👍 Otroligt enkelt att baka (Tilsätt bara vatten) 👍 Snabb leverans 👍 Bra betyg från användare (till skillnad från de andra bröden som smakar sisådär) ❌Ingen fri frakt Hur kan bröd smaka så gott och innehålla så lite kolhydrater? Endast 1 gram kolhydrat per brödskiva. För att baka: 1.Tillsätt vatten 2. Grädda i ugnen i 1 timme 3. Klart |
Att ha ett gott och nyttigt LCHF-bröd hemma i skafferiet är något som alla LCHF-entusiaster kan uppskatta. Vanligt bröd gjort på spannmål som vete eller råg innehåller alldeles för mycket kolhydrater för att kunna passa in i en lågkolhydratskost, vilket gör att man får vända sig till andra typer av bröd om man vill äta kolhydratsnålt. Det finns ett stort antal olika bröd med få kolhydrater som man kan baka själv hemma i köket, vissa går att blanda ihop på en kvart medan andra tar längre tid att få klart. Om man inte gillar att baka går det numera även att köpa lågkolhydratsbröd. På den här webbplatsen finns en mängd olika recept och användbara tips som är bra att ha när man bakar LCHF-bröd.
Definitionen av ett LCHF-bröd
För att ett bröd ska anses vara kompatibel med LCHF-kosten bör den rimligen innehålla just low carb och high fat, alltså lite kolhydrater och mycket fett. Många av de recept på bröd som man kan hitta i böcker och bloggar om LCHF-mat innehåller dock inte alltid mycket fett. När man bakar med fettrika livsmedel som kokosmjöl och mandelmjöl så blir fetthalten i brödet självklart högt, men många populära lågkolhydratsbröd som görs med färskost eller glutenersättningsprodukten fiberhusk har en låg fetthalt som även skulle kunna uppskattas av traditionella lågkaloridieter. Om man tycker att dessa bröd ska räknas som LCHF-bröd eller inte är en tolkningsfråga.
Det populära oopsies-brödet är ett exempel på ett bröd som framför allt innehåller få kolhydrater, men inte är en särskilt stor källa till fett. Även om man använder naturell Philadelphia-ost med en fetthalt på 23 % så blir fetthalten i själva brödet inte mer än 15 % räknat i vikt. Genom att äta brödet med en riklig mängd smör och ost kan man dock öka mängden fett i frukosten eller mellanmålet, vilket också gör att man blir mätt snabbare. När man minskar andelen kolhydrater i en måltid är det alltid viktigt att man ersätter den förlorade energimängden med fett, så att man inte bara äter mer av den lågkolhydratiga maten.
Ingredienser i LCHF-bröd
Eftersom traditionella spannmålsmjöl från vete och råg innehåller väldigt mycket kolhydrater så används alternativa livsmedel när man bakar LCHF-bröd. Mandelmjöl är ett vanligt substitut för vetemjöl. Det är ett mjöl som görs på skalade mandlar som mals ner till ett fint mjöl. Mandelmjölet är rikt på fett och fattigt på kolhydrater vilket gör att passar utmärkt i denna typ av bakning. Ofta används också kokosmjöl i lågkolhydratsbröd, i bland även i kombination med mandelmjöl för att balansera den nötiga smaken från mandeln. Kokosmjöl görs på avfettade kokosflingor och har ett väldigt högt fettinnehåll. Olika typer av oster är också populära ingredienser i LCHF-bröd. Philadelphia-ost används bland annat som tidigare nämnt i oopsies-bröd. Keso är en annan typ av färskost som även används i många recept på snabblagade bröd.
Recept på ett gott LCHF-bröd
Ingredienser
- 3 dl malda linfrön
- 2 dl mandelmjöl
- 3 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 msk brödkryddor
- 2 msk sesamfrön (som topping)
- 1 dl creme fraiche
- 50 gram smör
- 250 gram keso
- 6 ägg
Gör så här
Börja med att värma upp ugnen till 175 grader. Smält sedan smöret i en kastrull på spisen eller i en mikrovågsugn. Blanda de malda linfröna, mandelmjölet, fiberhusket, bakpulvret och brödkryddorna i en bunke. Tillsätt sedan det smälta smöret, osten och creme fraichen tillsammans med de sex äggen och rör om tills blandningen har blivit en slät smet. Häll därefter över smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Sprid sedan sesamfröna över brödet i formen och ställ in i ugnen. Låt brödet gräddas i cirka 60-70 minuter innan du tar ut det. Låt sedan brödet svalna i cirka 20 minuter innan det skärs i skivor.
Köpa LCHF Bröd
Intresset för LCHF har vuxit sig väldigt stort under de senaste fem åren, vilket inte bara har haft konsekvenser för människors hälsa utan även för de stora livsmedelskedjorna. Kundernas vilja att köpa riktig mat med hög fetthalt och få kolhydrater att ökat enormt. Butikerna säljer mycket mer smör, ost, kött, nötter och annat som är populärt inom lågkolhydratsdieter. Det har vissa negativa följder, till exempel smörbristen som uppstod under hösten förra året. Men det har också positiva konsekvenser, som att det nu går att köpa minst en sorts LCHF-bröd i de flesta stora matbutiker. LCHF-bröd från CarbZone I vanliga butiker som Coop Forum, ICA Maxi och PrisXtra kan man idag hitta bröd från bageriet CarbZone som innehåller är förhållandevis väldigt snålt på kolhydrater. Dessa bröd är helt fria från socker, men innehåller en viss mängd kolhydrater. Per skiva är detta innehåll bara 2,7 gram vilket är försumbart så länge man inte konsumerar några större mängder av det. CarbZone har bakat kolhydratsnålt bröd i över sju år och vet precis hur man bakar ett gott bröd utan socker. CarbZones lågkolhydratsbröd görs bland annat av linfrön, solrosfrön och äpplen, men innehåller även en liten mängd vetemjöl för att ge brödet en bra konsistens. Mer information om CarbZones LCHF-bröd går att läsa på www.lchf-brod.net/kopa-lchf-brod. Om man ska köpa LCHF-bröd i handeln kan dock vara bra om man är lite skeptiskt inställd till bageriernas påståenden, precis som man alltid ska vara när man handlar. Vissa företaget som säljer bröd under termen “low carb” är nämnligen inte alltid att lita på. Innan man köper ett bröd av “low carb”-typ bör man läsa igenom innehållsförteckning för att kontrollera att det verkligen stämmer. Många företag, särskilt internationella sådana, använder sig nämligen av ett alternativt sätt att räkna kolhydrater som kallas “net carbs”. Det innebär att man räknar bort fiberinnehållet från mängden kolhydrater i brödet vilket gör att det ser ut som mängden kolhydrater är mindre än den verkligen är.