Fettsyror är ett populärt ord som dyker upp i många olika sammanhang och diskussioner. Fettsyror kommer bland annat från mat vi äter och ibland är det svårt att hålla reda på vad som är bra och mindre bra fett. Du har säkert hört talas om omega-3 men du kanske inte riktigt vet vad det är eller varför det är bra för kroppen. Omega-3 är en fettsyra och fettsyror påverkar kroppen på olika sätt och för att göra det lite lättare att förstå förklarar vi nedan varför vissa fettsyror är nödvändiga för att kroppen ska kunna fungera på ett bra sätt.
FETTSYROR FINNS I ALLA CELLER I KROPPEN
Förenklat behöver celler fettsyror för att kunna bildas. Celler dör hela tiden och återskapas i kroppen vilket innebär att alla kroppens celler ”byts ut” och byggs på nytt genom livet. Det tar i snitt sju år för kroppen att ”byta ut” alla celler. Det finns olika sorters fettsyror och dessa påverkar cellerna på olika sätt. Våra kroppar byggs olika beroende på vilka näringsämnen vi får i oss och varje cell tar den närmsta fettsyran som finns tillhands när den ska byggas. Cellen tar inte hänsyn till om det är en nyttig eller onyttig fettsyra. Några organ, exempelvis hjärtat, hjärnan och blodet, är speciellt känsliga för vilka typer av fett vi äter.
VISSA FETTSYROR MÅSTE KROPPEN FÅ UTIFRÅN
Det finns vissa fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv och måste tillföras genom kosten. Detta är samma sak som att vissa vitaminer behöver tillföras kroppen för att vi ska må bra. Dessa fettsyror kallas ”essentiella” eller ”livsviktiga” och kallas med ett samlingsnamn för omega-3 och omega-6. Om vi inte får i oss tillräckligt av dessa fettsyror, kan vi få ”bristsjukdomar”, men det är inget man tänker på kanske. Alla andra fettsyror kan kroppen tillverka själv, och vi är därför inte beroende av att få i oss dem med kosten.
Av alla de olika fettsyrorna inom omega-3 familjen är det speciellt två som utskiljer sig, de heter DHA och EPA. Det är dessa två speciella omega-3-fettsyror som i tusentals studier runt om i världen har påvisat sig ha många positiva hälsoeffekter, eftersom de är en byggkloss för alla celler i kroppen.
I naturen finns DHA och EPA främst i fisk och andra marina djur, därför tillverkas Möller’s omega-3 från fisk. DHA är nödvändig för att bygga cellerna i hjärnan och är därför viktig för normal utveckling. Vitamin D främjar upptaget av kalcium i kroppen, och är därmed en förutsättning för att starkt benbyggande.
DOKUMENTERAD EFFEKT
Omega-3-fettsyrorna DHA och EPA som finns i alla Möller’s produkter har en rad olika positiva hälsoeffekter som är dokumenterade i tusentals olika studier runt om i världen.
Här är ett urval av studier/dokumentation som används av Möller’s näringsexperter:
- Tran under graviditet ger barn med högre IQ, Universitet i Oslo
- Tidig användning av DHA stöttar hjärna och synfunktion, Universitet i Tennessee, USA
- Omega-3 reducerar smärta och stelhet i reumatiska leder, Universitetet i South Hampton, UK
- Tran hjälper till att bibehålla ett friskt hjärt- och kärlsystem, Universitet i München, Tyskland
- Omega-3 minskar risken för dödlighet av hjärt- och kärlsjukdomar, Departementet för Klinisk forskning, Italien
ÄTER DU RÄTT FETT?
Fett är en utav kroppens viktiga energikällor och finns i tre olika sorter mättat, omättat och fleromättat. Många skulle må bättre av att äta mindre fett men för de flesta är det viktigaste att äta rätt sorts fett i rätt mängd för att må bra.
Skillnaden mellan fetterna är sättet på vilket fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda. Generellt sätt går att säga att ju hårdare fettet är, desto mer mättat är det. Många skulle behöva äta mer omättat än mättat fett och det är framförallt de fleromättade fetterna som är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten.
Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss 5-10 % av vår dagliga energi från fleromättade fetter för att må bra, varav 1 % omega-3. Livsmedel där du kan finna de fleromättade fetterna är bl.a. i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner (innehåller EPA och DHA), vissa alger, rapsolja, linfrön, fiskleverolja och avokado.
För att få i sig tillräckligt med fleromättat fett kan du:
- Använda flytande matfett eller olja när du lagar mat eller bakar.
- Använda matfetter med mycket fleromättat fett
Kolla själv: För loggbok en månad över hur många gånger i veckan som du äter fet fisk. Det är inte alltid som dina matvanor stämmer med din uppfattning av vad du äter. Kommer du upp i tre fiskmåltider per vecka får du i dig tillräckligt med fleromättat fett, annars kanske du behöver hitta nya vanor.