Alger är näringsrika livsmedel som bland annat innehåller mycket klorofyll, fleromättade fetter och mineraler. De säljs vanligtvis i pulverform efter att algerna har torkats och malts. Pulvret kan sedan tillsättas i smoothies, gröt eller liknande för att bidra med extra näring.
Frågor och svar om alger
Är alger nyttigt?
Hur kan man använda alger?
Alger säljs i pulverform av många hälsokostbutiker. Alger i pulverform kan man använda i bland annat smoothies, juicer och bakverk. Alger kan även användas hela i matlagning och sallader.
Vilka alger kan man äta?
Är alger farligt?
Ätbara alger är inte farliga att använda. Algblommning i vatten kan dock vara farligt om man badar. Att få i sig vatten vid algblomning kan leda till magsjuka, feber och sjukdomskänsla.
Vad är alger?
Alger är encelliga organismer som lever i vatten. Precis som växter på land kan alger utvinna energi ur ljus genom fotosyntesen. Man kan kalla alger havets grönsaker – alltså ett näringsrikt livsmedel fullt av vitaminer och mineraler.