Bär är små frukter som i de flesta fall inte bara är söta och goda. De är även rika på nyttiga vitaminer och mineraler.
Oavsett om du använder bär i deras färska, frysta eller pulveriserade form är de ett gott och hälsosamt tillägg i bland annat smoothies, juice, yoghurt eller bakning.
I vardaglig mening syftar bär på allehanda små frukter som växer på plantor, buskar och träd. Inom botaniken är definitionen mer snäv. I vetenskaplig mening är ett bär en mångfröig frukt med saftig fruktvägg som inte öppnar sig. Denna definition inkluderar bland annat banan, tomat, paprika och avokado, men inte jordgubbar, hallon eller björnbär. På den här webbplatsen har vi valt att använda den bredare vardagliga definitionen av bär för att inte skapa onödig förvirring.
Bären som svenskar älskar
Enligt intresseorganisationen Bärfrämjandet är jordgubbar Sveriges mest populära bär, följt av hallon som det andra och blåbär som det tredje mest omtyckta. Dessa bär går att köpa året om, men konsumeras allra mest när den svenska bärsäsongen sätter igång under mitten och slutet av sommaren.
- Jordgubbar – Sveriges mest älskade bär som är ett måste på soliga sommardagar. Jordgubbar kan ätas färska med grädde eller används för att göra sylt, saft eller kräm. Dessa bär är rika på framför allt fibrer och C-vitamin.
- Hallon – Omåttligt populära i smoothies och desserter. Hallon kan bland annat användas i sorbeter, sylt, saft, kräm eller som dekoration på efterrätter. Hallon är rika på nyttiga ämnen som antocyaniner och ellaginsyra.
- Blåbär – Ett supernyttigt bär som är fritt fram att plocka i svenska skogar under sensommaren. Blåbär innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter som är bra för bland annat synens hälsa. Bären kan enkelt strös över till exempel yoghurt, kvarg eller gröt för att ge sötma och färg.
Förutom de tre trotjänarna ovan finns det flera andra bär som är en betydande del av svensk matkultur. Lingon och lingonsylt har till exempel blivit en internationell symbol för Sverige eftersom den serveras på IKEA-restauranger runt om i världen. Från norra Sverige får vi hjortron och hjortronsylt som är ett populärt tillbehör till desserter i hela landet. Nypon, som egentligen är en skenfrukt, är en annan svensk klassiker som framför allt används till nyponsoppa.
Supernyttiga bär från utlandet
Blåbär och havtorn är två bär som går att odla i Sverige och ofta används i hälsokost. De innehåller både rikligt med vitaminer och antioxidanter.
Från utlandet får vi dock flera andra spännande bärsorter med imponerande näringsinnehåll och hälsoeffekter. Acaibär, gojibär och manukabär är några av de mest populära hälsobären.
- Acaibär – Ett av världens mest näringsrika bär som innehåller stora mängder antioxidanter och fibrer. Acaibär växer i det tropiska klimatet i Amazonas men går att köpa i Sverige i koncentrerad pulverform.
- Gojibär – En vackert rött bär från Kina som är rikt på C-vitamin, antioxidanter och betakaroten. I Sverige kan man framför allt köpa gojibär i sin torkade form, precis som russin.
- Manukabär – Ett druvliknande bär som växer på bergsluttning i Uzbekistan. Manukabär innehåller mycket fibrer och nyttiga mineraler som järn och kalium. De säljs oftast i torkad form och kan användas på samma sätt som russin.
Hur bär kan användas som hälsokost
Bär går att köpa i många olika former. Färska bär kan vara att föredra så länge de inte är importerade från länder långt bort eftersom bären förlorar delar av sin näring om de plockas för tidigt och tvingas mogna under en lång transportsträcka.
Även frysta, torkade eller pulveriserade bär kan vara användbara så länge de inte innehåller tillsatt socker.
- Färska bär – Kanske de mest tacksamma bären att använda eftersom de har sin saftiga konsistens, starka färg och goda näringsinnehåll intakt. Färska bär kan ätas som de är, strös över yoghurt eller användas som topping i bakning och desserter. Nu för tiden går det att köpa importerade bär året om, men under sommarmånaderna när svenskodlade färska bär säljs är de särskilt populära.
- Frysta bär – Har man inte tillgång till lokalodlade färska bär är frysta bär det näst bästa alternativet. De är perfekta i smoothien eller som fyllning i olika bakverk. Bären fryses i regel in kort efter att de plockas, utan att socker eller andra onödiga smakförstärkare tillsätts, vilket gör att i princip all näring i bären bevaras.
- Torkade bär – Dessa bär är praktiska att ha i skafferiet och kan användas i müsli eller som mellanmål direkt från förpackningen. Men de har en stor nackdel i och med att de kan innehålla stora mängder tillsatt socker och juicekoncentrat. Dessutom är de väldigt dyra jämfört med färska eller frysta bär om man jämför hur mycket bär man får per krona.
- Bärpulver – Ett nyttigare alternativ till torkade bär eftersom bärpulver kan köpas utan tillsatt socker. Bärpulver består av hela bär som frystorkas och mals ner till ett praktiskt pulver. Dessa produkter är oftast väldigt dyra, men å andra sidan behöver man mindre än en matsked av koncentratet i sin smoothie, yoghurt eller kvarg.
- Saft, sylt, gelé, marmelad, kräm etc. – Precis som med torkade bär innehåller alla dessa livsmedel stora mängder socker. Detta gör att de inte kan anses vara en del av en hälsosam kost i några större mängder. Möjligtvis kan man göra sin egna rårörda bär utan att använda socker, och använda det istället för traditionell sylt, marmelad eller gelé.
Frågor och svar om bär
Är bär nyttigt?
Ja, bär kan anses vara nyttigt. Bär är rika på många livsnödvändiga mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. Dessutom är de flesta bär väldigt goda – vilket alltid är ett plus.
Innehåller bär mycket fiber?
Ja, bär är generellt ett fiberrikt livsmedel. För att få i sig tillräckligt mycket fiber varje dag rekommenderar Livsmedelsverket att man äter runt 35 gram om dagen. En deciliter bär tillsammans med en frukt är ett bra och gott sätt att få i sig de fiber man behöver.
Vilka bär är nyttigast?
Alla bär är fulla av viktiga vitaminer och mineraler. Bär som anses vara lite extra nyttiga är blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron, vinbär, tranbär och lingon. Alla dessa bär är fulla av nyttiga ämnen och antioxidanter.
Finns det antioxidanter i bär?
Ja, bär är fulla av antioxidanter. En generell regel att gå efter är ju starkare färg desto mer antioxidanter – då blir man inte förvånad över att bär, med sina vackra färger, är extra rika på antioxidanter.
Är bär hälsokost?
Ja, man kan anse att bär är hälsokost. Bär är rika på vitaminer, mineraler, fiber och antioxidanter. Bär innehåller även naturligt socker, fruktsocker, vilket i lagom mängder är bra för att hålla energin uppe.