Fläder är en populär och nyttig smaktillsatt. Dessutom finns det forskning som visar att fläder kan vara till hjälp vid influensa och andra sjukdomar.
Fläder har traditionellt använts vid förkylning och influensa under åtminstone 2500 år. Traditionellt anses fläder också vara svett- och urindrivande.
Barken har använts mot förstoppning men vi avråder från denna användning eftersom riskprofilen är dåligt dokumenterad. Säkra alternativ finns att tillgå receptfritt hos Apoteket AB.
Fläderbär är antioxiderande
Fläderbär innehåller rikligt av flera antioxiderande flavonoidföreningar. Det finns ett bra vetenskapligt stöd för att naturlig antioxidantia från frukt, grönsaker och bär i vår kost kan förebygga allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
Fläderbären är dessutom rika på betakarotener och C-vitamin vilka båda bidrar till den antioxiderande effekten och fyller andra viktiga funktioner i kroppen.
Fläderbär har effekt mot influensa
Ett ganska stort antal moderna vetenskapliga studier har gjorts som bekräftar att fläder kan ha effekt mot influensavirus.
Studier har visat att fläderbär kan ha en förebyggande effekt, d.v.s. att influensa aldrig bryter ut. Andra studier har visat att fläderbären kan lindra symptomen av influensa. Bland studierna finns slumpmässig dubbelblindstudie där varken läkaren eller patienten vet om preparatet är aktivt eller placebo.
Effekten mot influensa tros bero på att det blir svårare för influensaviruset att tränga igenom cellernas väggar.
Fläderbär mot högt kolesterol
Det finns ett begränsat stöd för att fläderbär kan medverka till ett friskare kolesterolvärde. Denna effekt är inte bättre dokumenterad än att vi kan räkna in fläderbären till en allmänt sund kost med frukt, grönsaker, bär, fullkorn och fetfisk.
Dosering av fläderbär
Torkade fläderbär kan drickas som te. Två till fem gram torkade fläderbär är en lagom dos. Även om fläderbären är något sura kan lite citron göra extraheringen effektivare.
Låt de torkade fläderbären dra 15 minuter med lock på.
Varningar
Fläderbär kan möjligen medverka till att minska blodsockervärden. Effekten är dåligt dokumenterad för människor, men likväl är försiktighet i samband med blodsockersänkande läkemedel klokt.
Fläderbär är urindrivande.
Ingen information finns om säkerhet i samband med graviditet och amning och man därför helt avstå från fläder och fläderbär i samband med graviditet. Fläderbark bör aldrig användas vid graviditet eller amning.
Antioxidanterna i fläderbär kan möjligen medverka till att förstärka den effekt som xantin-derivat har. Bland xantin-derivaten finns teofyllin, koffein och teobromid. Det är lämpligt med viss försiktighet här.