Tranbär är röda, syrliga bär från samma växtfamilj som blåbär och lingon. Tranbär är en köldtålig buske som växer i så gott som hela Sverige och trivs bra i myrar och på mossa. Bären har fått sitt namn tack vare att de är uppskattade som föda av fågelsorten tranor.
Bären kan ätas direkt i sin torkade form eller användas för att göra juice, sylt, gelé och liknande. Tranbär tillskrivs många hälsofördelar. En av de mest omtalade är att tranbär och tranbärsjuice har visat sig motverka urinvägsinfektioner.
- Motverkar urinvägsinfektioner
- Högt innehåll av A-vitamin
- Rika på C-vitamin
- Gott i müsli och nötmix
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!
Hälsofördelar med tranbär
- Högt innehåll av A-vitamin - A-vitamin behövs för att synen och huden ska må bra. Det är även viktigt för immunförsvarets och slemhinnornas funktion. Brist på A-vitamin är ovanligt, men kan ge försämrat mörkerseende och inflammerad hy.
- Högt innehåll av C-vitamin - En våra viktigaste vitaminer som bland annat underlättar upptaget av järn från maten. Det används också i uppbyggnaden av brosk och benvävnad i kroppen. Brist på C-vitamin kan i lindriga fall leda till trötthet och utmattning, och i mer allvarliga fall till återkommande infektioner och försämrad sårläkning.
- Källa till järn - Brist på järn är den vanligaste näringsbristen i världen och är allra vanligast bland kvinnor i fertil ålder. Järn behövs för att blodets upptagning och transport av syre ska fungera normalt. Ämnet finns framför allt i köttprodukter, men även i många nötter och frön.
- Källa till kalcium - Kalcium är en livsnödvändig mineral som behövs i uppbyggnaden av skelett och tänder. Ämnet är också viktigt för blodets och nervsystemets funktion. Brist på kalcium kan leda till benskörhet och tillväxthämning.
- Källa till fiber - Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.
- Låg fetthalt - Livsmedel med lågt fettinnehåll kan vara positiva för hälsan av två anledningar. Fett innehåller dels mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein vilket gör att det kan bidra till övervikt. Att äta för mycket mättat fett, eller transfetter, kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Olika sätt att använda tranbär
- Som juice – Tranbärsjuice är ett populärt hälsokost och används ofta som en huskur mot urinvägsinfektioner. En genomgång av forskningen inom ämnet har visat att juicen inte hjälper mot urinvägsinfektion, men vissa upplever ändå att tranbärsjuice ger en betydande positiv effekt.
- I müsli och granola – Tranbär är en vanlig ingrediens i müsli och granola, på samma sätt som russin. De torkade bären ger sötma och ett mjukt, behagligt tuggmotstånd.
- I mellanmål – Att blanda tranbär med nötter, frön, russin och andra torkade bär ger ett energigivande litet mellanmål som är lätt att ha med sig i handväskan eller träningsbagen. Perfekt som ett naturligt godis att ha nära till hands när energinivåerna dippar. Bären kan även tillsättas i smeten till proteinbollar och energy bars.
- I bakning – Att tillsätta tranbär till surdegsbröd eller annat grovt matbröd är ett enkelt sätt att göra brödet mer näringsrikt och spännande. Tranbär passar även utmärkt i bakverk. Till exempel i en krämig cheesecake eller tillsammans med choklad i en maffig chokladkaka. Ett annat alternativ är att strössla över tranbär och kokosflingor över en raw chokladmousse.
Att tänka på innan du köper tranbär
Tranbär har länge använts för att motverka och lindra urinvägsinfektioner. Den vetenskapliga effekten av tranbär är numera bevisad. Det är proantocyanidinerna i tranbären som hindrar att de bakterier som orsakar urinvägsinfektion får fäste.
Tranbär innehåller även vitaminerna A, B1, C och E. Andra nyttigheter i dessa bär är järn, mangan, kalcium, kalium, zink, magnesium och fosfor.
Torkade bär och bärpulver har lång hållbarhet när de förvars torrt och svalt. Allra helst ska de också förvaras i mörker. En öppnad förpackning håller sig allra bäst i kylskåp. För den som vill undvika allt för mycket socker är det bäst att läsa innehållsförteckningen till torkade tranbär. En del torkade tranbär kan nämligen vara rejält sockrade. Ibland används även andra sötningsmedel som äppelkoncentrat.
Färska tranbär bör frysas ner relativt fort efter inköp eller plockning. De håller sig inte fina och fräscha särskilt länge. Detta är också orsaken till att det är relativt ovanligt med färska tranbär i handeln.
Tranbär tablett
Det enklaste sättet att få i sig tranbär är i tablettform. Tranbärstabletterna innehåller ett tranbärsextrakt som är mycket potent.
Supernyttigt rekommenderar följande produkt!
Läs mer om tranbär
Frågor och svar om tranbär
Är tranbär nyttigt?
Tranbär har höga halter av vitaminer och mineraler och kan därför anses vara nyttiga. De små röda bären är till exempel fulla av A-vitamin, C-vitamin, järn, kalcium och fiber. läs mer om tranbärets hälsofördelar på vår sida om tranbär.
Kan tranbär bota urinvägsinfektion?
En klassisk huskur för att lindra och bota urinvägsinfektion är att dricka tranbärsjuice. Forskningen går dock isär och det finns inga egentliga studier som visar att tranbär kan bota urinvägsinfektion. Det är dock bra att få i sig mycket vätska, så det skadar inte att dricka tranbärsjuice.
Varför köpa tranbärstabletter?
Tranbärspulver i tablettform ger en koncentrerad dos av tranbär, och alla dess nyttiga mineraler och vitaminer, i en liten tablett. I texten tipsar vi om de bästa tranbärstabletterna.
Hur använder jag tranbär?
Tranbär kan användas färska, torkade, i juicer, i pulver och i tabletter. Färska tranbär är relativt ovanligt att hitta eftersom de blir dåliga snabbt. Torkade tranbär i vanligt i müsli, i sallader och på bakverk. I texten tipsar vi om de bästa tranbärskapslarna för en koncentrerad dos tranbär.
Innehåller tranbär antioxidanter?
Ja, tranbär innehåller antioxidanter. Den klart röda färgen på tranbären indikerar att de är rika på antioxidanter. I tranbär finns bland annat antioxidanterna katekiner, polyfenoler och antocyaniner.