En färsk studie publicerad i Archives of Neurology, JAMA, identifierade flera livsmedel som i kosten verkar reducera risken för Alzheimers sjukdom. Sedan tidigare är det känt att flera andra nyttiga livsmedel kan minska risken.
Alla former av Alzheimers sjukdom är inte samma och när det gäller Alzheimers sjukdom där ärftliga faktorer tros ha betydelse anses det allmänt att övriga riskfaktorer liksom nyttig kost har mindre eller kanske ingen betydelse. För Alzheimers sjukdom i övrigt liksom andra demenssjukdomar och andra former av mer “naturligt” försämrat minne p.g.a. ökad ålder finns ett flertal studier som pekar på att hälsosam kost, motion, socialt samliv m.m. kan minska risken.
Rätt kost mot Alzheimers sjukdom
Studien följde 2148 65 år eller äldre utan demens. De gav information om sin kost regelbundet och utvärderades för demens varje 1.5 år under i genomsnitt fyra år.
Livsmedel i kosten associerat med minskad risk inkluderade mer av var:
- Nötter.
- Fisk.
- Kyckling.
- Vissa frukter och grönsaker.
- Salladsdressing.
Däremot gällde att vissa livsmedel var associerat med ökad risk:
- Mejeriprodukter med hög fetthalt (innehåller mättat fett).
- Rött kött.
- Kött från inre organ.
- Smör.
Mer kost skyddar mot Alzheimers sjukdom
Flera andra livsmedel och näringsämnen har man redan tidigare sett kan vara associerat med lägre risk för Alzheimers sjukdom eller andra demenssjukdomar. Hur trovärdig den reducerade risken är eller hur stor den är varierar. I allmänhet gäller att mycket pekar på att:
- Mer frukt, bär och grönsaker är bra.
- Fet fisk och omega-3 minskar risken.
- Motion och normal vikt är utmärkt.
- Att aktivera hjärnan kan ha effekt.
- Ett rikt socialt liv är bättre.
Enskilda näringsämnen eller typer av näringsämnen som kan ha effekt inkluderar: