Om prostatabesvär
Prostatan som även kallas blåshalskörteln, ligger strax under urinblåsan och omsluter urinrörets övre del. Dess uppgift är att bilda en näringsrik vätska som blandas med sädesvätskan för att stimulera spermierna vid sädesuttömning. Hos en vuxen man är prostatakörteln ungefär lika stor som en kastanj och dess funktion styrs av könshormonet testosteron, som produceras i testiklarna.
Redan i 50-års åldern känner många män av besvär som beror på godartad prostatförstoring. Man behöver kissa oftare än förr och man besväras kanske även mitt i natten. Det tar längre tid att komma igång, strålen blir svagare och avslutningen sker etappvis.
Hälften av alla män över 55 år lider av godartad prostataförstoring, så det är en mycket vanlig åkomma. Ännu högre upp i åldrarna drabbar det förr eller senare de flesta män.
Testosteron är ett manligt könshormon som bla ansvarar för de manliga dragen, sexualiteten, stimulerar tillväxten av prostatan under puberteten och bildningen av spermier.
I 40-årsåldern börjar dock testosteronproduktionen att minska och sjunker sedan med ca 1% per år under resten av livet. Vid 55-65 års ålder har vanligtvis produktionen av könshormon kommit till en kritisk nivå och mannen kommer i andropaus, motsvarighet till kvinnans menopaus.
Den hormonförändring som sker i kroppen med stigande ålder resulterar i en obalans mellan testosteron och det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket också alltid förekommer hos män. Det är effekten av denna hormonförändring som anses ligga bakom godartad prostataförstoring.
Man kan inte undvika att testosteronproduktionen avtar med åren. Överdriven löpning eller styrketräning har inte visat sig ha effekt på bibehållandet av hormonnivåerna. Däremot kan regelbunden fysisk träning, ett aktivt sexliv, regelbunden sömn, försiktighet med alkohol och undvikande av stress bidra till att skjuta upp andropausen.
Det finns även naturläkemedel som kan motverka prostatabesvär. 3 Favoriter vi har på Supernyttigt.se är Duroxin, ProstaCare och Curbisal.
Förstorad prostata bieffekter / symptom
Alla får inte besvär, men ca 75% av alla 70-åriga män har uttalade problem med vattenkastningen.Problemet att tömma blåsan helt och de upprepade nattliga toalettbesöken är de symtom som upplevs som mest besvärande. Den rubbade nattsömnen kan t.o.m leda till en utmattning som på sikt sätter ned livslusten.
Vad gör man åt förstorad prostata?
1. Kontakta läkare
När man upplever att det börjar bli problem med vattenkastningen finns det bara en sak att göra: sök upp din läkare. Detta för att kunna utesluta annan sjukdom som t ex prostata-inflammation eller cancer eftersom besvären kan vara likartade. Det är en nödvändig säkerhetsåtgärd, även om det visat sig att omkring 80% av alla män som söker för vattenkastningsbesvär har en godartad prostataförstoring.
2. Utvärdera och välj behandling
Det finns idag tre olika typer av behandlingar som kan erbjudas män med en godartad prostataförstoring. Val av behandling baseras framförallt på de besvär eller symtom som tillståndet ger upphov till. Vid svåra problem och då prostataförstoringen inverkar kraftigt på livssituationen är kirurgisk behandling vanligast. Är symtomen inte fullt så uttalade kan läkare ordinera receptbelagt läkemedel alternativt skriva ut ett naturläkemedel på recept.
Egenvård
Inte sällan bedöms besvären av läkare så lindriga att behandling med receptbelagda läkemedel inte blir aktuell. Istället bevakas prostatabesvären, ibland under flera år utan behandling, tills dess att läkaren bedömer behandling med receptbelagda läkemedel som nödvändig. Besvären kan under “vänteperioden” upplevas som irriterande och hindrande.
Att under denna tid behandla med naturläkemedlet Curbisal kan lindra symtomen och även göra annan behandling obehövlig.
Tillväxten av prostatakörteln sker långsamt, det kan ta flera år innan man känner symtom.
Oavsett typ av läkemedel eller egenvård i form av naturläkemedel finns det inget medel som ger omedelbar effekt.