Psylliumfröskal är namnet på det hölje som omger frön från växten psyllium. Dessa skal består till största del av fibrer och kan bland annat användas i bakning som ett substitut för vetemjöl.
Psylliumfröskal kallas även för husk, psylliumhusk, psyllium fiberhusk, loppfröskal, psylliumskal och ispagulafröskal. Men oavsett namn har fröskalen dessa fördelaktiga egenskaper:
- Innehåller mycket fibrer (ca 85 %)
- Fritt från kolhydrater och gluten
- Kan ersätta vetemjöl i bakning
- Förebygger förstoppning
Det blanka skalet innehåller bland annat vattenlösliga fibrer som i magen blir som bulkmedel med lätt avförande egenskaper. Psylliumfrön finns i två varianter som kallas för vitt loppfrö och spanskt loppfrö, dessa produceras främst i Europa, Rysslan, Pakistan och Indien. Att inta hela psylliumfrön är ovanligt, det som istället används är själva skalet, det så kallade psylliumfröskalet. Detta är den del som omger själva fröet som ett hölje. Skalen består till största del av fibrer och kan med fördel användas som ersättning till vetemjöl vid bakning och matlagning. Psylliumfröskal används flitigt av personer som är glutenintoleranta.
Psylliumfröskal i bakning
Fibrerna som finns i skalen från psylliumfrön har egenskaper som gör dem väldigt användbara i bakning. Fibrerna sväller nämligen när de kommer i kontakt med vätska vilket är en liknande egenskap som gluten har.
De starka fibrerna kan hålla flera gånger egen vikt i vatten vilket gör att man kan baka saftigt bröd utan att använda vetemjöl eller något annat mjöl som innehåller gluten. Fibrerna bidrar också till att binda ihop degen och göra den mer knådbar, vilket även leder till att brödet smular mindre när det är färdiggräddat.
Psylliumfröskal har länge använts av personer med glutenintolerans som inte tål vete, råg eller korn. Psylliumfröskal som malts ner till ett finkornigt mjöl kan enkelt användas för att baka glutenfritt bröd eller till och med för att göra glutenfri pasta.
Under de senaste åren har användningen av psylliumfröskal även ökat bland människor som tål gluten. Personer som följer en lågkolhydratskost, till exempel LCHF, har fått upp ögonen för psylliumfröskal eftersom det inte innehåller några onyttiga kolhydrater och kan användas för att ersätta det kolhydratrika vetemjölet.
Psylliumfröskal som fibertillskott
Psylliumfröskalens höga fiberinnehåll gör att de inte bara kan användas i bakning, utan även som ett naturligt kosttillskott. Att få i sig tillräckligt mycket fibrer är viktigt för att behålla magens normala funktion.
Om man äter för lite fibrer kan man drabbas av förstoppningen eller störd mag- och tarmfunktion vilket kan leda till obehag. Brist på fibrer är särskilt vanligt bland människor som inte dagligen äter en betydande mängd grönsaker och frukt. Kött, fisk, ägg och mejeriprodukter innehåller inga fibrer alls vilket gör att man behöver fiber från andra källor.
Psylliumfröskal kan intas på flera olika sätt när det används som fibertillskott. Ett sätt att använda det är att blanda ner det i en vanlig bröddeg. Ett par matskedar fröskal bidrar till att göra brödet ännu saftigare utan att påverka brödets smak. Man kan också blanda psylliumfröskal i en smoothie eller proteinshake för att öka fiberinnehållet och göra drycken ännu nyttigare. Fröskalen går också att blanda i yoghurt eller filmmjölk för att ätas till frukost.
Oavsett hur man intar psylliumfröskal bör man i samband med att man äter fröskalen dricka rikliga mängder vatten (2-3 dl) för att deras vätskebindande effekt inte ska påverka magen negativt.
Olika typer av psylliumfröskal
Lindroos Fiberhusk
Fiberhusk är troligtvis den mest kända och använda typen av psylliumfröskal. Fiberhusk går inte bara att köpa på hälsokostbutiker på nätet, utan även i hyllorna för specialkost på de flesta stora Ica- och Coop-butiker. Den här produkten marknadsförs som en mjölersättning för glutenintoleranta personer, men kan också användas som fibertillskott. En förpackningar med 300 gram malda psylliumfröskal kostar cirka 50 kronor.
Husk Lindroos
Lindroos är namnet på en hälsokostproducent som både säljer Fiberhusk och en annan produkt som också består av psylliumfröskal. Husk Lindroos är en produkt som marknadsförs som fibertillskott istället för ett glutenfritt mjölsubstitut, även om de innehåller samma psylliumfrön. För cirka 250 kronor kan man få ett helt kilo Husk Lindroos vilket räcker i flera månader för en person vid normal användning.
Holistic Psylliumfröskal
Holistic, som är en annan svensk hälsokostproducent, har sin egen variant av malda psylliumfröskal. Denna produkt är gjord för att användas som fibertillskott och kommer i en praktiskt förpackning som går att öppna och stänga med ett skruvlock. En förpackning på 275 gram kostar cirka 125 kronor.
Fiberrikt frö med många namn
I Folkmun kallas fröet för olika saker. De vanligaste namnen är Fiberhusk, husk och psylliumhusk. Oavsett vilket namn man väljer att använda så har dessa intressanta fröskal en hel rad hälsofrämjande effekter och är framförallt mycket fibberrika, hela 85 procent fiber finns i psylliymfröskalen.
De är dessutom helt fria från kolhydrater och gluten samt förebygger förstoppning då de har en lätt laxerande effekt på mag- och tarmkanalen. Köpa psylliumfröskal I butikerna finns lite olika varianter av psylliumfröskal. Fiberhusk är den allra vanligaste typen av fröet och hittas i välsorterade mataffärer, hälsokostaffärer samt online på nätet.
Fiberhusk marknadsförs som en glutenfri mjölersättning anpassad för personer som är glutenintoleranta och även som fibertillskott för personer som av olika anledningar behöver öka sitt intag av fiber. Tillskottet som i hälsokosthyllorna säljs under namnet psylliumfröskal är främst anpassad för att enbart används som tillskott av fiber. Skalen innehåller vattenlösliga kostfiber och är helt malda, vilket ger ett kompakt puder som är lätt att använda.
Frågor och svar om psylliumfröskal
Vad är psylliumfröskal?
Psylliumfröskal är skalet på psylliumfrön. Skalet är rikt på fibrer och kan användas för att ersätta vetemjöl i bakning. Psylliumfröskal har en likande bindande effekt när det kommer i kontakt med vätska som gluten har vilket gör produkten användbar vid glutenfri bakning.
Är psylliumfröskal nyttigt?
Psylliumfröskal är mycket fiberrika, de består till 85 % av fibrer, och innehåller låga halter kolhydrater och socker. Psylliumfröskal är dessutom glutenfria. På grund av sitt höga fiberinnehåll kan psylliumfröskal användas som fibertillskott, bland annat för att linda förstoppning. Läs mer om psyllium och förstoppning här.
Är fiberhusk psylliumfröskal?
Ja, produkten fiberhusk består av psylliumfröskal. I listan i texten hittar du de vanligaste typerna av psylliumfröskal. Fiberhusk kan användas vid bakning för att göra saftiga glutenfria degar med lågt innehåll av kolhydrater. Läs mer om fiberhusk här.
Är psylliumfröskal glutenfritt?
Ja, psylliumfröskal är glutenfritt och ett bra alternativ till vetemjöl. Psylliumfröskal är dessutom fritt från kolhydrater vilket gör att produkten även är populär inom kolhydratfattig bakning och matlagning.
Hur kan man använda psylliumfröskal?
Psylliumfröskal kan användas inom bakning eller som ett fibertillskott. Då har fröskalet malt ner till ett mycket finkornigt mjöl som utan problem ersätter vanligt vetemjöl vid bakning
Läs mer om hur du kan använda psylliumfröskal och fiberhusk i texten.
Det som gör psylliumfröskalen till ett perfekt kosttillskott är dess innehåll av fiber, det är där de positiva hälsoeffekterna finns. Hela 45 procent av fröet består av kostfibrer.
Supernyttigt.se.
Dieter
För personer som äter enligt till exempel LCHF är skalet nämligen ett utmärkt sätt att ersätta det mycket kolhydratrika och onyttiga vetemjölet. Utöver detta så används skalen också som fibertillskott. Att som människa få i sig tillräckligt med fibrer är viktigt för att magen ska fungera som den bör. En kost som är fattig på kostfibrer kan resultera i problem i mag- och tarmkanalen och vanligen förstoppning samt allmän obehagskänsla. Personen som inte dagligen äter en normal mängd av frukt och grönt riskerar få brist på fiber.
Vanliga livsmedel så som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter innehåller i princip inget fiber alls, vilket gör att man behöver berika kosten med till exempel grovt bröd och frön av olika typer för att undvika fiberbrist och därigenom onödiga magproblem.
Psylliymfröskal är ett utmärkt fibertillskott och kan intas på flera olika sätt. Man kan, som tidigare nämnt, blanda ner fröskalen i bröddegen för lite extra fiber, brödet blir dessutom saftigare.
Att blanda ner ett par teskedar psylliumfröskal i en proteinshake eller smoothie är ett smidigt sätt att öka fiberinnehållet och gör drycken dessutom lite extra nyttig. Att strö psyllium på filen eller gröten vid frukosttid går alldeles utmärkt det också. Viktigt att tänka på är att man i samband med intag av psylliumfröskal bör dricka ordentliga mängder med vatten för att dess effekt att binda vätska inte ska påverka kroppen negativt. Drick ett stort glas vatten i samband med intaget, två till tre deciliter rekommenderas.
Medicinsk effekt
Det som sker vid intag av psylliumfröskal är att själva fröet, tack vare sitt gelliknande hölje, i princip slinker ner i magen utan bemärkelse. De näringsämnen som finns i själva fröet saknar alltså betydelse eftersom att kroppen inte kan nyttja dem.
Fröet ger inte en stor mängd energi och kalorier till människokroppen. Det fröet däremot gör att att hjälpa till med magsäckstömningen, vilket i sin tur leder till en mycket jämnare och stabilare blodsockerkruva. kalorieroch därigenom ett lågt GI-värde (glykemiskt index), vilket är en mycket hälsosam effekt. Att strössla på psylliumfröskal på diverse smoothies, mat och bröd är därför en mycket god ide om du vill hjälpa din tarm och få en glad mage.
Rent medicinskt används psylliumfröskal av en hel rad anledningar. Bland annat har psyllium en positiv inverkan vid viktnedgång, förstoppning, höga kolesterolvärden, IBS och hemorrojder. Fröna benämns som bulklaxermedel och är mycket fysiskt stimulerande för mage och tarm vilket gör att den bland annat normaliserar tarmfloran och binder gallsyra i avföringen.
Även vid lös avföring hjälper det med psylliumfröskal eftersom fibrerna binder vätska och normaliserar magens funktion. Rekommenderad dosering av psylliumfröskal är en tesked dagligen, intas gärna i samband med måltid och med ett stort glas vatten.