BMI (Body Mass Index, eller kroppsmasseindex) är en beräkning av förhållandet mellan din längd och vikt, som kan hjälpa dig att förstå huruvida din vikt är sund eller inte. BMI är vanligt förekommande på vårdcentraler och sjukhus, och även används av Världshälsoorganisationen (WHO) som ett redskap för att fastställa om, och i vilken utsträckning, någon lider av övervikt. Den här metoden är enligt experter på hälsa den mest användbara för att analysera och mäta din vikt, eftersom att alla människor har olika kroppsbyggnad. BMI funkar genom att rekommendera en hälsosam och sund viktmarginal för just din längd, i stället för din åldersgrupp.
Varför bör jag känna till mitt BMI?
Du kan ta reda på ditt BMI genom att antingen använda vår BMI-kalkylator, eller så kan du fylla i vår onlinekonsultation. Alternativt kan du kalkylera ditt BMI själv, för anvisningar om hur du gör detta, se “Hur räknar jag ut BMI?” nedan. Det är viktigt att känna till ditt BMI eftersom att om du tillhör en viktklass som klassas som överviktig, eller fet kan vara i riskzonen för att drabbas av kroniska sjukdomar som till exempel högt blodtryck, typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar, gallsten och artros. Du är även mer benägen att drabbas av stroke eller en hjärtattack, samt livmoder-, bröst-, prostata och koloncancer jämfört med människor som befinner sig under gränszonen för övervikt.
Hur räknar jag ut mitt BMI?
Man kan beräkna BMI genom att ta längden (i meter) gånger sig själv, och sedan dela sin vikt (i kilogram) med detta värde. VIKT / (LÄNGD x LÄNGD) = BMI Till exempel: Om du är 160 cm och väger 65 kg kan du beräkna BMI som följer: Din längd gånger sig själv (1.6 x 1.6 = 2.56). Du delar sedan din vikt med detta värde (65 / 2.56 = 25.39). Ditt BMI är således 25.39. Hur ska jag tolka mitt BMI? Om ditt BMI är under 18.5 klassas du som underviktig och bör försöka gå upp i vikt så att du befinner dig i viktklassen med ett BMI mellan 18.5 och 24.9 som klassas som idealvikt. Om du däremot har ett BMI mellan 25 och 29.9 klassas du som överviktig, och om ditt värde överstiger 30 klassas du som fet. I båda de senare fallen bör du försöka tappa vikt så att du befinner dig i vad som är din idealvikt. Detta minskar risken för att du skulle drabbas av hälsoproblem och sjukdomar som förknippas med övervikt och fetma.
Finns det några problem med att beräkna BMI?
Om du har hög muskelmassa kan att beräkna din BMI komma att visa att du är överviktig eller lider av fetma. Detta är vanligt hos kroppsbyggare och elitidrottare som klassas som över sin idealvikt fastän de har sunda viktvärden. Detta visar att man med BMI bör vara uppmärksam för faktorer som kan påverka det slutliga värdet. På samma sätt kan du lida av ohälsosam bukfetma även om du enligt BMI ligger inom gränsvärdena för idealvikt.
Användandet och populariteten av detta verktyg ökar, kanske framförallt beroende på dess enkelhet att använda. Alla med en miniräknare kan enkelt räkna ut sitt BMI, mer om detta nedan!. Nackdelen med detta verktyg är dock dess korrekthet, och BMI skalan är inte helt utan kontrovers.
I enkla termer så ger dig ett BMI en ungefärlig indikation på om en persons vikt är hälsosam eller inte, genom att jämföra personens vikt i förhållande till längd. Beräkningen tar dock inte hänsyn till andelen kroppsfett, en nackdel som är en del av beräkningens problem. Andra faktorer som kan medverka till vad som anses vara en “hälsosam” vikt, och som det inte tas hänsyn till är en persons etnicitet, kön och ålder. Ett ofta använt exempel är nackdelen för idrottsmän, som ofta har en högre andel muskelmassa, snarare än en hög andel kroppsfett. Idrottsmän kan alltså ha ett högt BMI utan att för den delen anses ohälsosamt överviktiga.
Med detta i åtanke, varför används då BMI skalan så ofta?
BMI skalan har den dubbla fördelen av att både vara enkel att använda, samt till en låg kostnad, vilket är varför den ofta används av både medicinska utövare såväl som “vanliga personer”. Dessa faktorer innebär att alla individer kan använda och beräkna sitt eget BMI utan att behöva uppsöka en doktor. Det är också väl värt att notera att BMI skalan för en första början var till för att identifiera potentiella individer som låg i riskzonen att utveckla en ohälsosamt problem, snarare än att vara ett verktyg att diagnostisera sitt problem. Ingen doktor kommer ta ett beslut gällande din hälsa baserad endast på ditt BMI. Istället ska man se det som en första indikation, och att det därefter kommer utföras ytterligare testser för att konfirmera att du är i behov av en behandling, och huruvida där är andra associerade risker.
I detta hänsende är det enkelt att se varför BMI skalan används så ofta av medicinska utövare som ett hjälpmedel att övervaka en individs generella hälsa.
Vilka olika vikt-kategorier används av BMI skalan?
BMI beräknas på en skala från 16 eller mindre och över 40. En individs BMI kommer placeras inom en specifik variation, för att indikera vilken kategori de faller inom.
Allvarlig undervikt: Mindre än 16.0
Undervikt: från 16.0 till 18.5
Normal vikt: Från 18.5 till 25
Övervikt: Från 25 till 30
Fetma klass I: Från 30 till 35
Fetma klass II: från 35 till 40
Fetma klass II är ett BMI över 40, och alla med ett BMI över 30 anses lida av fetma. Hur kan jag beräkna mitt BMI, undrar du då kanske? Allt du behöver göra är att använda följande uträkning: Kroppsvikt /( Längden i cm* Längden i cm). Det finns många hemsidor på internet där du kan räkna ut ditt BMI, gör en sökning på internet om du inte själv vill använda en miniräknare!