Att de flesta gillar en kopp varm te när man fryser och är kall är väl ingen hemlighet. Ingenting kan värma upp kroppen lika effektivt som en kopp te – varm vätska som rinner ned i magen och värmer upp kroppen inifrån.
Te i olika former är gamla drycker – troligen har vi druckit avkokter av blad, skott och rötter så länge som vi har haft eld vid våra lägerplatser. Nätterna i Afrika kan vara kalla och att börja dagen med en varm dryck innan man gav sig ut för att jaga och samla. I Sverige vet vi att vikingarna gjorde en avkokt på vårens första granskott som var fulla av antioxidanter och vitaminer.
Te som vi dricker idag är bladen på en buske – från tebusken får vi te till svart te, vitt te och grönt te. Det beror lite på hur mogen tebusen är – det vita teet kommer från den omogna tebusken.
Det första svarta te som skördas kallas för ”first flush” och blir det finaste svarta te som går att få tag på. När man tittar i en te butik och jämför med bara ett par år tillbaka så har utbudet av te blivit enormt mycket större. Det finns te som inte är te (röda teer och yogi teer), det finns te med alla möjliga smaker.
Det te som har testats mest ur hälsosynpunkt är just grönt te. I en te butik kan du hitta många olika gröna teer. Bara en till två koppar grönt te minskar risken för att dö i hjärtkärlsjukdommar. Ibland hör man rykten om att grönt te ska kunna minska risken för cancer men inga vetenskapliga belägg finns för detta.
Många säger att grönt te smakar gräs men prova då smaksatt grönt te – det finns grönt te i alla möjliga smaker. En liten skvätt mjölk i en kopp grönt te kan också ta bort känslan av att man dricker flytande gräs. Är man förkyld kan en liten sked honung i te vara bra – honungen är känd för sina antibaktriella egenskaper.
I många delar av asien är te inte bara en morgon och frusen-dryck utan te är någonting man dricker till maten istället för vatten. En kopp te är läskande och ger en liten extra dimension av smaken på maten.