Mat som innehåller folsyra
Folsyra finns i en stor mängd olika födoämnen. De som hör till de vanligaste är baljväxter av olika slag, t ex olika bönor, linser och liknande. Folater finns också i stora mängder i olika kål sorter som t ex broccoli och blomkål.
Också i rotfrukter, däribland rödbetor och kålrötter. mindre mängder i vanligare grönsaker, frukter, grovtbröd och andra fullkornsprodukter.
Små mängder finns också i mejeriprodukter. Man kan även få i sig stora mängder folsyra vid intag av lever, särskilt kycklinglever.
Det är särskilt viktigt att se till att kosten är väl varierad och innehåller folsyra om kroppen vid tidigare tillfälle fått skador i tarmen. Vanligen orsakas sånna skador antingen av alkolism eller tarmsjukdomar. Detta beror på att en liten del av folsyran bildas i tarmarna. Om tarmarna har blivit skadade så minskar eller avstannar produktionen av folater och då är det särskilt viktigt att få i sig adekvata mängder av vitamin b9.
Även glutenallergiker och gravida har särskilda behov av folsyra, fast av andra anledningar. Glutenallergiker får naturligt i sig mindre folsyra, särskilt i sverige där mejeriprodukter är vanligt förekommande, och gravida har ett större rekomenderat intag på grund av att folsyra är essentiellt för utvecklingen av fostret.
Folsyra finns i relativt stora mängder i flera olika typer av maträtter, samtidigt som kroppen själv kan producera en viss mängd i tjocktarmen. Kroppen har också möjligheter att lagra folsyra i flera veckor. Därför så är det ovanligt att lida av stora brister av folsyra.
Det är dock vanligare att man inte får i sig tillräckligt stor mängd folsyra. Det kan i sin tur visa sig genom flera olika symtom, bland annat trötthet, minskad celldelning och minskad förnyelse av röda blodkroppar. Därför är det viktigt att få i sig en lagom mängd för att nå ett allmänt välbefinnande.