Svenska hushåll står för en stor del, hela 70 procent, av det totala matsvinnet i landet. Uppemot 1,3 miljoner ton mat slängs varje år vilket betyder att hushållen slänger närmare en miljon ton mat – mycket av den maten hade kunnat användas.
Vi tipsar om hur man kan ta vara på sitt matsvinn. Att minska sitt matsvinn ger mer pengar i plånboken, mindre påverkan på miljön och till och med nyttigare måltider.
Matsvinn och miljön
Att vi slänger mycket mat är ett stort miljöproblem. Det krävs mycket resurser för att odla, framställa, producera, frakta och sälja maten vi till slut väljer att slänga i soporna. Även själva hanteringen av matsvinnet, både om det återvinns eller bara slängs i hushållssoporna, påverkar miljön.
Mycket av den mat vi producerar i världen varje dag hamnar direkt i soporna istället för i våra magar. Onödigt tycker de allra flesta.
Vilken mat slänger vi mest?
Matvarubutiken Willys undersökte tidigare under 2021 vilka varor som svenska hushåll slänger oftast. På första plats hamnar en produkt de allra flesta har i kylskåpet, men som sällan används upp: tacosåsen. Tacosåsen följs av överblivna brödbitar, rester från en sallad och övermogna bananer.
Mat vi slänger ofta:
- Tacosås
- Bröd
- Salladsrester
- Övermogen banan
- Mjölkslatt
- Ost med skidbacke
- Övermogen avocado
- Mjuk morot
- Slytslattar
- Kryddväxt i kruka
Minska ditt matsvinn
Mycket av den här maten hamnar långt bak i kylskåpet, sen hittas den under en resning och hamnar direkt i soporna. Om man har lite bättre koll i kylen, och är lite snillrik, kan allt från en mjuk morot till en gammal brödbit få nytt liv.
Rädda dina grönsaker
Många grönsaker som har börjat sloka och blivit mjuka kan man faktiskt rädda med något så enkelt som kallt vatten. Lägg dina mjuka morötter, ledsna sallad eller trött rädisor i en skål med kallt vatten i kylen. Nästa dag är de ofta krispiga och goda igen.
Ta vara på din gamla frukt
Övermogna bananer är utmärkta att baka med. Bananbröd är en stor favorit hos många, men även bananpannkakor och att skiva ner de bruna bananerna i en smoothie är bättre än att slänga dem. Med de flesta frukter och grönsaker kan man tänka likadant – ta vara på de ledsna jordgubbarna, fula apelsinerna eller din övermogna avokado i en god smoothie.
Om du inte vill använda frukten direkt går det bra att frysa in den för en framtida smoothie eller fruktsallad. Tärna frukten och frys in för senare användning.
Förvara din mat rätt
En stor bov i dramat när det kommer till matsvinn är att mat förvaras fel – och därmed blir dålig snabbare. Vissa livsmedel åldras till exempel snabbare av att förvaras tillsammans. Bananer, tomater och avokado är livsmedel som gör att andra frukter och grönsaker blir dåliga snabbare. Förvara därför dessa avskilt från annan mat.
Om man har problem med att ens bröd snabbt blir torrt kan det bero på att det förvaras i kylen istället för i rumstemperatur. Om bröd förvaras i under åtta grader blir det nämligen gammalt mycket snabbare än om det skulle förvaras i rumstemperatur. För ägg är processen motsatt. Ägg som förvaras i kylen håller ofta veckor, eller till och med månader, längre än ägg som förvaras i rumstemperatur.
7 snabba tips för att minska ditt matsvinn
- Titta, lukta, smaka – släng inte bara för att bäst före-datumet passerat. Avgör själv om maten har blivit dålig eller inte
- Planera din handling – köp inte hem mer än vad du behöver och håll koll på vad som redan finns i kylen och frysen
- Glöm inte såsen längst bak i kylen – håller du koll i kylen är det lättare att hinna äta upp den där tacosåsen längst bak i kylen innan den möglar
- Förvara mat rätt – mycket mat vinner på att förvaras i kylen, men inte all
- Frys in så mycket som möjligt – fryst mat håller längre
- Använd dina rester – töm kylen på rester och gör en plockmåltid
- Köp mat med kort datum i butiken – ska du äta maten ikväll? Köp med kort datum. Det vinner både plånboken och miljön på
Källor
- https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/minskadittmatsvinnhemma/tips/tips-minska-matsvinnet-teckensprak?AspxAutoDetectCookieSupport=1
- https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/39mnbv/svenskarnas-mest-svinndumma-varor
Jack Svensson är den drivande kraften bakom Supernyttigt.se, en passionerad älskare av allt som rör hälsa, välbefinnande och ekologi. Uppväxt bland skogens grönska och lugna sjöar, fick han tidigt en djup koppling till naturen. Denna koppling förvandlades till en livslång passion för ekologisk näring och hållbara levnadssätt. Med en vision att sprida kunskap och inspirera andra, skapade Jack Supernyttigt.se.