Vad är Melatonin?
Melatonin är ett hormlatonin är ett hormon som görs i hjärnan som hjälper till att reglera sömn- och vakencykler. Det finns mestadels i tallkottkörteln, som ligger bakom ögonen. Det upptäcktes först av geologer som märkte att det verkade vara associerat med naturligt förekommande mörker.
Melatonin är som sagt ett naturligt hormon som spelar en viktig roll för våran dygnsrytm. Det utsöndras från tallkottkörteln (Corpus pineale). Detta hormon är ofta effektivt om man har svårt att somna men det kan även ha effekt mot ständiga uppvaknanden. Halten melatonin i kroppen tenderar att minska med åren så det kan speciellt vara till hjälp när vi blir lite äldre. En del människor har dock troligen för låg dos även tidigt i livet vilket kan ge långa insomnings- tider eller generellt problem med att få sova ordentligt. Även övervikt och depression kan sänka halten. Melatonin har knappast några biverkningar och eftersom det är en kraftig antioxidant tror man att det även kan skydda mot cancer. De biverkningar som noterats är sömnrubbningar, mardrömmar depression, sexuella problem, illamående och huvudvärk, men de är sällsynta. Dessa biverkningar har oftast uppstått efter långvarig behandling och det är tänkbart att de beror på att man tagit för stor dos. För hög dos påstås även sänka kroppstemperaturen. Några långtidsstudier med melatonin har inte gjorts så man vet inte om det finns risk för skador efter kontinuerligt bruk under längre tid.
En lagom dos att börja testa med är 2-3 mg (gäller snabbverkande tabletter). Melatonin påstås även kunna lindra tinnitus.