Mörk choklad rik på flavonoider ger kroppen ökat antioxidativt skydd. Särskilt effektivt skyddar choklad thymus som är en körtel viktig för immunförsvaret. Kroppens antioxiderande enzymer visade sig få extra fart hos råttor som fick choklad.
En hel del forskning finns nu som pekar på att mörk choklad kan vara nyttigt. Viktigt är halten av kakao som ska vara hög och åtminstone 70%.
Råttor fick choklad
Forskarna gav råttor en kost med choklad under tre veckor. De mätte sedan den antioxidativa kapaciteten hos plasma och vävnad inklusive lever och en del andra organ. Ökad antioxidativ kapacitet tros öka kroppens skydd mot allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens.
Chokladen visade sig signifikant öka den totala antioxidativa kapaciteten på samtliga delar av råttorna där den mättes.
Choklad skyddade särskilt thymus
Särskilt effektivt var choklad i thymus där den antioxidativa kapaciteten ökade mer än i andra delar. Kroppens egna antioxidant SOD fick ökad aktivitetet där. Aktiviteten hos thymus ökade dessutom. Thymus (brässen) är är en körtel med viktiga funktioner för immunförsvaret.
Under puberteten tillbakabildas thymus och blir mindre. Fortfarande fyller den en viktig funktion i immunförsvaret. Det är där lymfocyter omvandlas till T-celler. T-celler anpassas för att angripa särskilda fiender till kroppen.