Näringsjäst är en inaktiverad jäst som används för att smaksätta veganska och vegetariska rätter. Det ger ett djup och en rik smak och ofta den enda ingrediensen som skapar den ostliknande smaken av ostsåser, smör och även vissa icke-mejeriprodukter.
Det är inte svårt att se hur näringsjäst blev populär bland veganer. Med sin förmåga att efterlikna ost utan några djurdelar har den blivit en viktig ingrediens i många veganska kök.
Det finns många fördelar med att konsumera näringsjäst. Den kan användas som ett substitut för mejeriprodukter som mjölk eller grädde genom att lägga till det i dina recept eller genom att strö det på maten.
Näringsjäst blandas ofta samman med öljäst. Skillnaden i smak mellan öljäst och näringsjäst är dock stor. Öljäst är bitter i smaken och äts därför i tablettform. Näringsjäst kan användas som vilket livsmedel som helst. Näringsjäst är rikt på B-vitaminer, spårämnen, aminosyror och annat nyttigt.
Näringsjäst har en mild smak och kan användas i matlagningen. Därför säljs näringsjäst ofta i flingor. Flingorna kan blandas i müsli, röras ner i gröt, fil eller en dryck.
När du köper flingorna är jästen död. Den kan med andra ord inte börja växa efter att du har ätit den.
Nyttigt i näringsjäst
Precis som öljäst är näringsjäst rik på B-vitaminer och till B-vitaminerna besläktade ämnen (inositol, kolin m.m.). Spårämnen och aminosyror hittas också i näringsjäst. Av B-vitaminerna innehåller näringsjäst särskilt mycket av B1- och B2-vitamin.
Näringsjäst innehåller inte naturligt B12-vitamin i någon nivå som har betydelse. Det säljs dock näringsjäst med extra tillskott med B12-vitamin.
Källa: Näringsjäst.se