Mandelmjölk är enkelt att göra själv och kan spara dig många kronor jämfört med att köpa färdig mandeldryck i butik.
Om du gör din egen mandelmjölk får du dessutom full koll på vad drycken innehåller och en garanti på att den inte innehåller några onödiga tillsatser.
Så gör du din egen mandelmjölk
Det enda som behövs för att göra mandelmjölk är mandlar, vatten och salt. Till en liter dryck behövs cirka 3 dl mandlar, 1 liter vatten och 1 nypa salt. Om man vill kan man även smaksätta mjölken med lite vaniljpulver, kanel, sirap, chai eller annan krydda/sötningsmedel som man tycker om.
- Blötlägg mandlarna – Det som tar tid med mandelmjölk är att mandlarna ska blötläggas i förväg. För bästa resultat bör mandlarna ligga i en skål täckta av vatten i minst sex timmar, eller över natten.
- Skölj och skala – När mandlarna är klara från blötläggningen silar man bort vattnet samt sköljer och skalar dem.
- Mixa med vatten och salt – De skalade mandlarna mixas tillsammans med vattnet, saltet och eventuell smaksättning i en vanlig mixer tills blandningen har blivit en fin, vit mjölk.
- Sila mandelmjölken – Därefter silar man mjölken genom antingen en speciell nötmjölksduk eller en vanlig saftduk. Har man inte tillgång till något av detta går det även bra med en vanlig, tunn kökshandduk. Krama med händerna under silningen så varje droppe mandelmjölk pressas ut.
Den färdiga mandelmjölken kan drickas direkt eller hällas över på glasflaska. I kylskåp håller mjölken i ungefär fem dagar. Mandelmassan som blir kvar i silduken går utmärkt att använda i bakverk, biffar, pajdeg och liknande.
Varför mandelmjölk?
Idag är många överkänsliga, eller rent av intoleranta, mot mjölkprotein. En del vill minska på mjölkprodukterna i sin kost av hälsoskäl medan andra anledningar vill utesluta dem helt. Om man tillhör en av dessa kategorier men känner att man trots allt saknar mjölk och vill ersätta det med något fungerar mandelmjölk alldeles utmärkt.
Mandelmjölk är precis som namnet antyder ”mjölk” från mandlar. Det är inte mjölk i någon egentlig mening, utan är en nyttig och laktosfri dryck som passar alla förutom nötallergiker. Från mandlarna får mandelmjölken flera nyttiga näringsämnen. Mandelmjölk innehåller bland annat nyttiga fetter, protein, kalium, kalcium, magnesium, fosfor och järn.
Frågor och svar om hur du gör din egen mandelmjölk
Kan man göra sin egen mandelmjölk?
Ja, det är enkelt att göra sin egen mandeldryck. Följ receptet i texten för att göra din egen mandelmjölk på sötmandel.
Hur gör man egen mandelmjölk?
Följ receptet i texten för att göra din egen mandeldryck. För att göra mandelmjölk behöver man sötmandlar, vatten och salt. Man kan även tillsätta någon smak, som choklad eller vanilj, om man känner för det.
Varför ska man göra sin egen mandelmjölk?
Om man gör sin egen mandelmjölk kan man själv styra över vad drycken innehåller. Mandelmjölken man köper i butik kan vara sötad eller innehålla andra tillsatser. Mandelmjölk man gör själv innehåller bara det man själv tillsätter.
Hur mycket mandel i mandelmjölk?
En liter mandelmjölk innehåller cirka 3 dl mandel enligt vår recept. Mandelmängden kan skilja sig mellan olika recept och om man köper färdig mandelmjölk.
Hur länge håller mandelmjölk?
Mandelmjölken enligt vårt recept håller i cirka fem dagar i kylskåp. Mandelmjölk man köper i butik håller ganska länge oöppnad, och 7 till 10 dagar öppnad.