Bäst i Test | |||
---|---|---|---|
Bäst i test |
Kallpressad algomega 3 👍 254 mg Omega 3 per kapsel (varav 250 mg DHA) 👍 Inga tillsatser 👍 Passar även för veganer och fiskallergiker 👍 Med antioxiderande E-vitamin, C-vitamin och rosmarinextrakt ❌ Pris Algomega 3 är en av de mest potenta källorna till Omega 3. Du slipper risken med miljögifter som fiskbaserad olja medför. Visste du: Fiskarna får sin omega 3 från algerna. När du väljer Alg omega 3 går skippar du mellanhanden fisk och går direkt till källan. |
||
Solgar Wild alaskan omega 👍 Baserad på ekologisk vildfångad fisk 👍 Innehåller omega-3, -5, -6 och -9 i en balanserad mängd, 👍275 mg Omega 3 per kapsel r ❌ Passar inte för veganer ❌ Priset |
|||
omega-3 fiskolja Healthwell 👍 Billigast på marknaden? 👍 Kapslarna är förstärkta med vitamin E 👍 Bra balans mellan EPA och DHA ❌ Innehåller inte samma mängd som #1, #2 och håller inte heller samma kvalitet. ❌ Fisken är fångad i “kalla vatten”. Men mer än så sägs inte. Vi drar slutsatsen att fisken inte är ekologisk och antagligen är odlad. Det betyder en högre mängd av gifter. Den enda anledningen varför produkten kommer på #3 är det goda priset. |
Vad är Omega 3?
Omega-3 är namnet på olika fettsyror som är nyttiga för kroppen. Många vet att omega-3 är nyttigt men färre vet exakt varför. Förenklat behöver kroppen fett för att kunna bygga upp nya celler. När cellen skapas så tar kroppen det fettet (fettsyran) som ligger närmast till hands. Det är här begreppet bra och dåligt fett kommer in. Bra fetter är exempelvis omega-3 och andra fleromättade fettsyror och sämre fetter är mättat och enkelmättat fett. Några organ är speciellt känsliga för vilka typer av fett vi äter:
- Hjärta & Kärl
- Hjärnan
- Huden
- Lederna
För att en omega-3 produkt ska ge dig de positiva hälsoeffekterna bör dessa två kriterier uppfyllas.
1. RÄTT OMEGA-3
Omega-3 är samlingsnamnet för en grupp olika fettsyror, några har bevisats ha positiva hälsoeffekter medan andra saknar dokumentation. Därför är det viktigt att välja produkter som ger dig de omega-3 typerna som faktiskt har en dokumenterad effekt, nämligen DHA och EPA.
Kolla själv: DHA och EPA finns bara i omega-3 från fisk medan omega-3 från vete, frö och plantor inte uppfyller dessa kriterier. Seriösa leverantörer uppger på förpackningen hur mycket DHA och EPA en produkt innehåller.
2. NATURLIGHET
Även om all omega-3 kommer från naturen är det möjligt att producera omega-3 på konstgjord eller syntetisk väg, dessa kallas etylester. Vi rekommenderar dig att titta efter produkter som har omega-3 i den form som de finns naturligt; triglycerider eller fosfolipider.
Kolla själv: De naturliga omega-3 varianterna för omega-3 heter triglycerider eller fosfolipider på fackspråk. Detta kan vara svårt att kolla själv, men några leverantörer uppger detta på förpackning. Annars får man ringa leverantören och fråga.
VILKEN DOSERING AV OMEGA-3?
Vilken dos av omega-3 ska en vuxen frisk person äta? Dagliga dosen omega-3 rekommenderas vara minst 1 gram ren omega-3 per dag. Detta har de flesta stora hälsoorganisationerna* har kommit fram till.
Utan en tillräckligt stor mängd varje dag så är det inte någon poäng med att ta omega-3. Okoncentrerad fiskolja innehåller inte tillräckligt mycket nyttig omega-3, cirka 70 procent kan bestå av onyttiga fettsyror, som du inte behöver. Det räcker alltså inte med att en produkt är ”naturlig” den måste vara koncentrerad för att vara tillräckligt nyttig.
Rekommendationerna baseras på en massiv forskning där alla typer av studier är genomförda. De mest kända studierna är DART och Gissi’s. För att en omega-3 produkt ska kunna ge dig så positiva hälsoeffekter som möjligt måste du få i dig rätt mängd. En bra omega-3 produkt bör ge dig minst 1 gram marin omega-3 per dag för att kunna ge dig bästa hälsoeffekterna. Det finns ingen risk med överdosering av ren omega-3, dock är det viktigt att inte äta för mycket A & D vitamin som vissa preparat kan vara berikade med.
Omega 3 är minst sagt känslig
Den förstörs om den kommer i kontakt med luft, ljus eller högre temperaturer. Linfrön som innehåller stora mängder omega 3-rik olja har ett tjockt skal som skyddar oljan från både luft och ljus.
Krossade linfrön som säljs i genomskinliga påsar är alltså inget hälsosamt alternativ – omega 3-oljan utsätts för ljus och luft under långa perioder vilket förstör oljans positiva egenskaper.
Olika former
Omega 3 förekommer i olika former som alla har sina speciella egenskaper. Du har möjligtvis hört om förkortningarna LNA, EPA eller DHA som är 3 av de mer kända formerna av omega 3.
LNA hittar du i linfrön, EPA och DHA i fiskar och andra havsdjur. Om LNA (linfröolja) är känsligt så är EPA/DHA (fiskolja) ännu känsligare. Har du fiskat och låtit fisken stå ute i solen så vet du hur illa det luktar efter bara en kort stund . Det är resultatet av att fiskoljan börjar förstöras av luften, ljuset och en högre temperatur.
Vilket är då bättre, linfröolja (LNA) eller fiskolja (EPA/DHA)?
Båda former av Omega 3 behövs för att dina celler ska må bra och fungera optimalt. Linfröolja (LNA) kan till viss grad omvandlas av kroppen till fiskolja (EPA).
Tyvärr så förstörs omega 3-oljorna (linfröolja och fiskolja) även inne i kroppen, så det är därför viktigt att regelbundet fylla på med ny och fräsch omega 3-olja.
Omega 3 vs Omega 6
Dessa två fettsyror fungerar lite som gasen och bromsen i din bil, båda måste fungera och aktiveras vid rätt ögonblick.
Obalans
Via den vanliga västerländska kosten får vi i oss tillräckligt med Omega 6 men alldeles för lite Omega 3. Denna obalans ger upphov till långvarig inflammation i kroppen som inte är hälsosam och kan leda till många allvarliga sjukdomar.
Omega 3 brist
Beroende på din genetiska uppsättning och andra faktorer som t.ex. miljöbelastningen kan förhållandet av Omega 3 till Omega 6 variera något. En tumregel är att äta tre delar Omega 3 till två delar Omega 6.
Det är givetvis mycket svårt att veta exakt hur många gram av vardera fettsyra man får i sig dagligen. En bra metod är att känna på sin hud om den är torr. Huden är det organ som oftast står sist på kroppens prioriteringslista, där t.ex. hjärna och hjärta har högst prioritet. Är din hud mjuk och elastisk så får du troligtvis i dig tillräckligt med Omega 3.
Torr hud tyder oftast på Omega 3 brist. Självklart är inte all torr hud ett tecken på Omega 3 brist då huden kan bli torr av yttre faktorer som t.ex. rengöringsmedel som allvarligt skadar huden och gör den torr och oelastisk.
Omega 3 och bantning
För personer som tränar mycket eller om man vill gå ner i vikt så rekommenderas ofta ett högre intag av Omega 3. Och detta är inte alls dumt! Omega 3 höjer nämligen din ämnesomsättning och förbränningen av fett ökar.
Förbränningen ökar
Förutom i den vävnad som direkt behöver Omega 3 så lagras en del i dina fettdepåer. Har du brist på Omega 3 så vill kroppen inte släppa taget av underhudsfettet (som innehåller lite Omega 3) och fettförbränningen försvåras. Ett högre intag av Omega 3 gör det alltså enklare att förbränna fett då kroppen inte lider brist på det livsviktiga näringsämnet.
Omega 3 och solning
När det äntligen blir sommar här i Sverige så utbryter hysteri. Vi vill inte missa en enda sekund av solen och möjligheten att ”få lite färg”.
Men hur farliga är egentligen solens strålar? Och vad har det här att göra med Omega 3?
Solens strålar kan vara både hälsosamma och farliga
Dina halter av Omega 3 kan vara avgörande! Tillräckliga mängder av Omega 3 tillsammans med antioxidanter låter din hud utnyttja solens strålar på ett hälsosamt sätt och även reparera de skador som kan uppstå.
Som jag nämnde innan så är Omega 3 fetter väldigt känsliga. De oxideras (förstörs) lätt av t.ex. solens starka UV-strålar. Har man brist på Omega 3 så har kroppen inte möjlighet att byta ut de förstörda fettsyrorna mot nya.
Spenderar man mycket tid i solen så förstörs en allt större mängd Omega 3 i din kropp. Resultatet är att huden och andra vävnader skadas som i värsta fall kan leda till cancer.
Var försiktig
Trots att ett högre intag av Omega 3 kan hjälpa din kropp att utnyttja solens strålar på ett effektivare sätt så måste man ändå vara försiktig. Är du ljushyad och bränner dig lätt så måste du vara speciellt aktsam och inte vistas i solen för länge. Bränner du huden så är skadan redan skedd!
Kosttillskott vs. naturliga råvaror
Kosttillskott kan många gånger ifrågasättas om det verkligen är ett bra alternativ. När det gäller Omega 3 så är kosttillskott en bra praktisk lösning, men man måste se upp!
Kom ihåg att Omega 3 fetter förstörs väldigt enkelt. Vidtar tillverkaren inte nödvändiga åtgärder så är chansen stor att produkten är förstörd innan du ens hunnit öppna förpackningen.
Några termer som kan vara till hjälp
Kallpressad – För att Omega 3-oljan inte ska förstöras måste den vara kallpressad. Tyvärr så finns ingen klar definition på termen och tillverkare kan ganska frikostigt använda begreppet. Alltså ingen garanti på att oljan faktiskt är ”kallpressad”.
Raffinerad – Innebär att oljan har behandlats och är därmed förstörd. Köp inte produkter där det står raffinerad på etiketten. Står det däremot EJ Raffinerad så är den inte behandlad på något sätt och är troligtvis ok att äta.
Tillverkning
Det är viktigt att Omega 3-oljan inte kommer i kontakt med luft (syre) under tillverkningen som påbörjar en nerbrytning (oxidering) av oljan. Detta brukar inte stå på förpackningen och kan vara svårt som konsument att veta. Kontakta tillverkaren som bör kunna ge en detaljerad beskrivning av deras tillverkningsprocess.
När det gäller fiskolja så får man även tänka på andra faktorer som miljögifter. Kallvattenfisk innehåller en varierande mängd giftiga metaller. De flesta seriösa tillverkare försöker rensa bort dessa men ibland kan ett kosttillskott som innehåller fiskolja ha kvar lite metaller som är väldigt skadliga för din hälsa.
Under reningsprocessen är det viktigt att inga kemikalier tillsätts och att fettsyrorna inte förstörs (modifieras). Precis som för linfröolja ska tillverkningen uppfylla alla kvalitetskrav som är; frånvaro av luft, ljus och låga temperaturer.
Andra alternativ
Vill man av olika anledningar undvika kosttillskott så kan man även få i sig Omega 3 via maten. Detta är dock betydligt svårare och kräver både planering och kunskap. Nötter innehåller en hel del med Omega 3 men även Omega 6. Linfrön är den naturligt rikaste källan av Omega 3 (LNA) och kallvattenfisk en rik källa på EPA.
Kvalitet
Precis som med kvaliteten av kosttillskott vill du försäkra dig om att maten håller en hög kvalitet. Färdigkrossade linfrön i påse är inget bra alternativ. I tillagad fisk har en del av den nyttiga Omega 3-oljan förstörts av värmen.
Förutom kvaliteten på maten så är det största problemet att faktiskt få i sig tillräckligt mycket Omega 3. Äter du inte kallvattenfisk 3-4 gånger i veckan eller mycket färsktkrossade linfrön så kan du lida brist på Omega 3.
Balanserad kost
Det som jag dock vill poängtera är att alla näringsämnen som kroppen behöver (ca 50 st.) bör i första hand komma från kosten. Näringsämnen måste vara i rätt balans, och färska naturliga råvaror har en betydligt bättre balans än vad enskilda kosttillskott har.
Men ibland är det som sagt väldigt svårt att få i sig tillräckligt av ett visst näringsämne via kosten och då kan det vara en god idé att komplettera med lite kosttillskott av hög kvalitet.
KAN SMÅ BARN TA OMEAGA 3 KAPSLAR?
Det är svårt att avgöra vid vilken ålder ett barn bör vara för att kunna ta kapslar. Det variera från barn till barn och är beroende på bland annat storleken på kapseln. Generellt rekommenderar vi inte kapslar till barn under 3 år på grund av kvävningsrisken.
ÄR DET FARLIGT ATT TA MER ÄN REKOMMENDERAT DAGLIG INTAG?
Du bör alltid följa rekommendationen om dagligt intag om inte annat överenskommits med läkare. Det är speciellt de fettlösliga vitaminerna A, D och E som man ska se till att man inte får för mycket av. Rent omega-3 är mycket svårt att överdosera.