En ört är en växt som inte har en förvedad stam. Med örtkryddor menar man i regel örternas gröna och aromatiska blad. Örter används även för medicinska eller läkande egenskaper. Färska nyskördade örtkryddor har den bästa smaken och frysta örtkryddor ligger inte så långt efter. Torkade örtkryddor förlorar vanligen mycket av sin smak. Här finns sammanfattad information om örter, örtkryddor och länkar till våra övriga artiklar om ämnet. Dessutom länkar till andra webbsajter om örter och örtkryddor.
Örter saknar förvedad stam. Stammen är istället mjuk och grön. Örternas blad plockar vi för att vi använda som örtkryddor i matlagningen. Örterna används också färska eller torkade för medicinska egenskaper. Det förekommer även att de aromatiska oljorna som ger dem deras smak extraheras.
Torkade, djupfrysta och färska örtkryddor
Färska örtkryddor har den bästa aromen och det finns numera ett ganska bra urval av de vanligaste örtkryddorna att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Här hittar man ofta: citronmeliss, basilika, rosmarin, mynta, persilja, dill m.fl.
Ett billigare alternativ till färska örtkryddor är djupfrysta. Åtminstone basilika, dill och persilja brukar finnas djupfrysta.
Torkade örtkryddor tappar vanligen mycket av sin smak. Undantag från detta är örtkryddor med kraftiga, mycket aromatiska, blad som t.ex. rosmarin och timjan. Dessa bevarar båda sin arom bra.
Att koka örtkryddor
Samma örter som lämpar sig väl för torkning, t.ex. rosmarin och timjan, kan dock koka med.
Örtkryddor i vinäger eller olja
En trevlig kryddanrättning är att låta örtkryddor dra i vinäger eller olivolja. Låt örtkryddorna dra några veckor.
Du kan också lägga in oliver, grönsaker m.m. tillsammans med olivoljan eller vinägern.
Örter i brännvin
Att krydda brännvin med örter är en gammal tradition. Populära örter för brännvinskryddning inkluderar: johannesört, malört, pors, citronmeliss, dill,
Krydda snaps själv är enkelt. Lägg i örtera i sprit och låt det dra tills smaken är lagom och sila. Alternativt kan du göra det riktigt starkt och spä ut med mer sprit.
Hur mycket örter man ska ta varierar från sort till sort. För citronmeliss kan man ta cirka 1/3 en tredjedel av volymen och låta det dra en vecka. För dill krävs inte mer än någon kvist och att det står 5 – 7 timmar.
Örtkryddor är bättre än salt
Örtkryddor är ett utmärkt atlernativ till salt. Många får idag i sig för mycket av det vanliga saltet. Det kan vara skadligt och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Genom att använda örtkryddor får man god smak utan salt. Dessutom får du i dig mineraler som kan motverka högt blodtryck.