Basilika är en trevlig ettårig örtkrydda med stora, aromatiska och mjuka blad. Basilika härstammar från Indien och sägs ha nått Nordeuropa under 1400-talet. Den kräver värme, mycket ljus och är enkel att odla i kruka.
Basilika kan köpas färsk i de flesta livsmedelsbutiker. Den är också lätt att odla både på friland och i kruka. Får den lite ljus sträcker sig plantan och bladen blir stora men glesa. Mycket ljus ger täta mindre blad med stark smak.
Basilika i matlagningen
Aromen kommer från eteriska oljor. Dessa kokar lätt bort och basilika gör sig därför bäst färsk.
Basilika kan användas i de flesta grönsaksrätter, pastarätter och sallader. Bladen passar utmärkt att lägga färska på en tillagad pizza. Basilika är huvudingrediens i pesto. Basilika går väl tillsammans med tomat.
Basilika är rikt på vitaminer
Basilika innehåller A-vitamin och beta-karoten. Beta-karoten är ett förstadium till A-vitamin och verkar antioxiderande. Det sägs att Oljeextraktet från basilikan ska förhindra tillväxten av bakterier.
Basilika är en god källa till K-vitamin, järn, kalcium, mangan, magnesium, C-vitamin och kalium.
Någon särskilt utmärkande plats inom traditionell läkekonst har inte basilika.