Örtte är te tillagat av blad från andra växter än tebusken (Camellia sinensis). En mängd olika örter används för smak och näringsämnen eller för att befrämja hälsan. Några av de mest använda och uppskattade örterna i örtte inkluderar kamomill, mynta, citronmeliss, yerba mate, rooibos och passionsblomma.
Vilken del av plantan som används i ett örtte varierar från planta till planta. Ofta är det bladen som används men blommor, rötter och frön är också vanligt.
Örtte på rätt sätt
De flesta örtteer kan lagas till genom att hetta upp vattnet till kokning. Låt det sedan falla ner några grader så att det slutar koka. Lägg örterna i en varm kanna. Häll det heta vattnet på örterna och låt det dra under lock.
Locket hindrar flyktiga nyttiga ämnen från att försvinna ut i luften. Detta är särskilt viktigt för örtte gjort av blad eller blommor.
Hur länge örterna ska dra i vattnet varierar med ört. Vanligt är att 10 – 15 minuter är lagom.
Örtte av rötter, bark och frön
Rötter, bark och frön behöver förbehandlas innan det går att göra örtte av dem. Skär rötter eller bark i små pitar. Stöt fröna i en mortel.
Lägg i kallt vatten och koka upp försiktigt. Dra ner värmen och låt det dra i 10 – 20 minuter.
Blad, blommor, rötter, bark och frön tillsammans
Laga först till örtte av rötter, bark och/eller frön. Häll sedan detta örtte över de örter som är blad eller blommor. Låt det sedan dra.
Kallt örtte
Kallt örtte görs vanligen starkare än varmt örtte. Orsaken är att mycket av smakämnena hinner lämna drycken och att aromen bättre träder fram i varmt örtte.
Örter för smaksättning av te
Örter sätts ofta till te för att ge en ny smak. Vanligt är citron, jasmin, bergamot och mynta.
Risker med örter, örtte och te
Det finns för alla heta drycker undersökningar som visar på en cancerrisk. Dricker man för heta drycker riskerar man cancer.
För att undvika risken bör man inte dricka örtte och te för hett utan vänta tills de svalnat något.
Många växter och plantor kan påverka kroppen. Har du en sjukdom, är gravid, ammar eller äter ett läkemedel behöver du därför undersöka om en ört som du dricker te av kan vara riskabel.
Citron i örtte
Har man i något surt tillsammans med ett ört te dras mer ut av de grupper av ämnen som ofta är aktiva i kroppen (bl.a. alkaloider). Effekten av ett örtte förstärks därför om du droppar i lite citron tillsammans med örterna.
Örter för sinnet
Kamomillte är milt lugnande för sinnet och magen. Te på passionsblomma kan motverka oro. Valeriana rötter är lugnande och motverkar oro.
Johannesört kan motverka nedstämdhet och är svagt lugnande. Rosenrot är stimulerande och kan ge extra energi. Ingefära är svagt centralstimulerande och kan tillfälligt ge extra energi.
Yerba mate, guarana te och kaffe innehåller alla koffein och besläktade ämnen (xantinderivat) vilka alla kan motverka trötthet.
Ginkgo biloba förbättrar cirkulationen och därmed kan syresättningen av hjärnan ökas. Detta gör att ginkgo biloba kan motverka dåligt minne.
Örter för immunförsvaret
Kamomill kan förebygga och lindra förkylning. Echinacea (röd solhatt), ingefära och lakris är kända för att stimulera immunförsvaret.
Aloe vera, ginseng, ling-zhi, kryddnejlika och olivblad är andra plantor som ofta används för att stärka immunförsvaret.
Antioxidanter, vitaminer och mineraler i örtte
Vanligt te (svart te, grönt te och vitt te) innehåller antioxidanter liksom örtte av rooibos. Många andra örter tillför antioxidanter, mineraler och vitaminer.
Brännässla och rooibos är två örter rika på mineraler.
Örtte för magen
Kamomill är väl värda ett försök vid många magproblem som gaser, magknip och allmänt orolig mage. Kamomill stimulerar matsmältningen och verkar svagt muskelavslappnande.
Örtte på fänkål kan lindra många mag- och tarmbesvär. Fänkål lindrar kramper, matsmältningsbesvär och förstoppning och stimulerar aptiten.