Bästa rooibos teét
Bäst i Test | |||
---|---|---|---|
Bäst i test |
Yogi tea bedtime rooibos vanilla 👍 Ekologiskt / Organiskt te 👍 Behaglig lugnande smak 👍 Snabb leverans ❌Endast 17 påsar Helt organiskt vilket betyder att du slipper alla bekämpningsmedel. |
Namnet Rooibos (Aspalathus linearis) bär med sig en känsla av det exotiska och denna buske växer heller inte någon annanstans än i Sydafrika. Av rooibos lagas ett härligt uppfriskande örtte med en rik blandning av antioxidanter och en naturlig källa till flera mineraler.
Rooibos växer bara i Sydafrika och uttalas roy-boss. Bladen fermenteras vilket ger den typiska röd-bruna färgen och den milda smaken. Smaken är svår att beskriva men är mild, uppfriskande och lätt fruktig. De flesta tycker att rooibos smakar bra redan från början vilket inte lika är ofta är fallet för grönt te eller yerba mat.
Rött te från Cederbergen
Rooibos odlas bara i Cederbergen i Capprovinsen i Sydafrika. Ordet betyder just röd buske och teet kallas ofta för rött te. Något släktskap med tebusken finns emellertid inte och rooibos innehåller inte koffein.
Khoisan är ett gemensamt namn på Khoikhoi och san (förr hottentotter) vilka var ursprungsfolk i Sydafrika. Khoisan är jägare och samlare och de har klarat att överleva också i de krävande ökenregionerna. Allt som går att äta eller dricka i Sydafrika känner de väl till och de var de första att dricka rooibos.
Carl Peter Thunberg beskriver rooibos
Den första som beskrev rooibos var svensken Carl Peter Thunberg 1772 som också gav den dess latinska namn Aspalathus linearis. Han studerade för Carl von Linné och blev inbjudan av Holland att beskriva Japans växtliv. Han stannade två år i Sydafrika tills han lärt sig holländska.
Holländskan var nödvändig för att kunna resa i Japan som var stängd för alla andra än holländare.
Benjamin Ginsberg sålde Bergste
Någon användning av rooibos bland de västerländska kolonialisterna fick rooibos inte förrän under 1900-talet. Den ryska immigranten Benjamin Ginsberg började köpa rooibos av Khoisan som samlade in den i bergen. Teet sålde han under namnet Bergste.
Efterfrågan ökade och under 1920-talet räckte inte det rooibos Khoisan samlade in till längre. Ginsberg lyckades få igång odlingar i Cederbergen. Därefter har rooibos ständigtt ökat popularitet.
Skörd av blad och stamm
Odlad rooibos skördas under sommaren. Plantan skärs ned till ca 30 cm och både blad och stamm samlas in. För traditionell rooibos fermenteras och får torka i solen. Resultatet ger den typiska röd-bruna färgen.
Numera finns även grön rooibos som torkas snabbt för att förhindra oxidation av polyfenoler.
Rooibos blev rött te
En till orsak till att rooibos ofta kallas rött te (red tea) har att göra med att ordet rooibos 1994 registrerades som varumärke i USA. För Sydafrikas bönder, exportörer och andra tefirmor i USA blev det en chock när det visade sig att rooibos var varumärkesskyddat i USA.
Istället fick man hitta på andra namn eller kalla rooibos för det latiska namnet Aspalathus linearis. Att använda rooibos fodrade nämligen att avgifter betalades till ägaren av varumärket. Detta är en orsak till att rooibos ofta fortfarande kallas rött te.
American Herbal Products Association (AHPA) och bekämpade varumärkesskyddet men det dröjde tills januari 2005 innan en domstol beslutade att registreringen inte var giltigt. Den 24 juni 2005 meddelade sedan US Patent and Trademark Office (USPTO) att varumärket lämnats tillbaka.
– AHPA kommer ilsket att sätta stopp för varje försök av enskilda företag att muta in rättigheter till etablerade växtnamn, berättar Michael McGuffin, president för AHPA.
Antioxidanter och ORAC
Den uppfriskande smaken och den höga halten av antioxidanter har gjort rooibos mycket populärt i USA och Europa. Numera säljs rooibos i de flesta livsmedelsbutiker och finns tillochmed i en billig variant på åtminstone ett lågprisvaruhus. Flera exklusiva sorter av rooibos finns att köpa på internet.
Rooibos innehåller flera typer av antioxidanter. Hur rooibos jämför sig med svart te och grönt te när det kommer till antioxidativ kapacitet är inte helt lätt att svara på. Ett mätvärde att titta på är ORAC där ett högt värde pekar på högre antioxidativkapacitet:
Grönt te | Rooibos | Yerba mate | Svart te | |
ORAC | 2700 | 750 | 4000 | 500 |
Avser 0,25 dl tillagad dryck.
Att rooibos ligger lägre i ORAC är inte förvånande då mängden polyfenoler är ungefär hälften av i grönt te varav flera polyfenoler har mindre antioxidativkapacitet än den som grönt te innehåller mest av. ORAC tar emellertid inte hänsyn till om antioxidanter förstörs i matsmältningen så det är ett mätvärde med begränsningar.
Många sorters antioxidanater i rooibos
En skillnad mellan grönt te och rooibos när det kommer till antioxidanter är att rooibos innehåller många olika antioxidanter medan grönt te innehåller ett litet antal. Flera av antioxidanterna i rooibos är ovanliga i de livsmedel som vi normalt äter.
Olika antioxidanter kan ha olika tillgänglighet, verka under olika lång tid och skilja sig åt på andra sätt. En del kanske bryts ner i levern och där kan fylla en funktion för att skydda denna medan andra passerar oförändrade genom matsmältningen. Att äta en varierad kost med många olika nyttiga livsmedel är därför generellt att rekommendera snarare än att äta
En mer potent bryggd
Skillnader i hur man lagar till grönt te och rooibos kan vara relevant. Grönt te innehåller tanniner som är bittra och att göra starkt grönt te är därför inte vanligt. När det kommer till rooibos smakar ett starkt te inte sämre utan mer intensivt och många tar flera tepåsar
Grön rooibos är inte fermenterad
Grönt te innehåller fler antioxidnater än svart te därför att det inte är oxiderat. Grönt te kom därför att sälja allt bättre. På samma sätt säljs numera en grön rooibos som inte har oxiderat. Smaken hos grön rooibos skiljer sig från röd rooibos och är inte lika “rund”. Däremot är har inte grön rooibos någon märkbar bitterhet. Färgen är ljusgul snarare än röd-brun.
Grön rooibos innehåller fler antioxiderande polyfenoler än vanlig rooibos. Studier visar dju visar också att grön rooibos har högre antioxidativ kapacitet.
Rooibos och levern
Forskning pekar på att rooibos kan ha en ganska tydlig leverskyddande effekt. Flera studier på detta finns publicerade. Forskning har skett på råttor som fick ett levergift och sedan inte behandlades alls, fick antioxidanten NAC eller rooibos.
Rooibos hade en ganska god skyddande effekt även om den knappast är sådan att den är något för akutförgiftning. Däremot kan den ha ett värde i vardagen för den som anstränger levern.
Rooibos för atleter
I marknadsföringen av rooibos anges ibland att den ger ett stort tillskott av mineraler men detta är inte helt korrekt. Rooibos innehåller en lång rad mineralämnen men mängderna ligger för 200 ml rooibos inte på mer än 0,1 – 2% av ett lågt räknat dagsbehov.
Rooibos att dricka som vätska under en hel träning blir en annan sak. I detta fall är rooibos ett utmärkt tillskott. Under hård träning förbrukas mycket syre och ett extra tillskott av antioxidanter kan vara lämpligt. Spårämnena och mineralerna i rooibos hjälper till att balansera elektrolytnivåerna.
Blir man irriterad i ansiktet av svett hjälper rooibos bra mot klådan.
C-vitamin i rooibos
Det uppges ofta att rooibos innehåller C-vitamin. Det verkar emellertid inte vara fallet.
Övrig användning av rooibos
Rooibos används mot kolik hos barn. Vanlig användning inkluderar även sömnbesvär, behandling av eksem, allergier och utslag.
Kontrollerade försök saknas och effekten är troligen högst osäker.
Kall rooibos är på framväxt
I spåren av att sötade drycker i flaska blir mindre populära dyker allt fler alternativ upp. Ett alternativ till mineralvatten är kall rooibos i flaska som nu säljs i allt fler länder och särskilt i Sydafrika. En kommer från National Brands Limited. De hade redan innan innan ett brett sortiment av portionsförpackat te, grönt te och rooibos.
National Brands Limited lät konsumentpaneler testa olika smaksättningar och valde att gå vidare med två smaker: ananas respektive passionsfrukt och vinbär. I Hong kong säljs Roibo Organic Rooibos av New Point Marketing Limited, en rooibos i burk. Roibo Organic Rooibos är smaksatt med honung och citron.
Internationella Snapple, med hemma bas i USA, har en kall rooibos i flaska. Den finns i smakerna blandade bär, mandarin & tangerin och persiska och granatäpple.
Extrakt av rooibos
Flera företag säljer idag extrakt av rooibos till livsmedelsindustrin. För leverantörer av drycker är det därför enkelt att ta fram kalla drycker “med” rooibos. En sådan är Cognis som annars är känd för att sälja produkter för framställning av varor med hälsosamt fett.
Intresse för rooibos och extrakt av rooibos finns också inom skönhetsindustrin. Naturliga antioxidanter tillsätts ofta till skönhetsprodukter. Delvis därför att de verkar konserverade på varorna men också därför att de tros skydda huden mot onödigt åldrade t.ex. p.g.a. solande.