Under 1970-talet förädlade man fram raps som saknade den giftiga erukasyran. Därmed kunde rapsolja börja användas som livsmedel. I USA får leverantörer ange att rapsolja förebygger hjärtsjukdom. Orsaken är att rapsolja innehåller en hög andel enkelomättade och fleromättade fettsyror. höga halten av omättade fettsyror. Rapsolja är en av de vegetabiliska oljor som innehåller vegetabiliskt omega-3.
Rapsolja pressas ur rapsens frön. Hela 61% av rapsolja är enkelomättat och 32% är fleromättat. Bara 7% är mättat fett. Det gör rapsolja till en vegetabilisk olja som är bra för vår hälsa.
Enkelomättat och fleromättat fett
Enkelomättat och fleromättat fett är omättat fett. Omättat fett är bättre för vår hälsa än mättat fett och kan minska nivån av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Många äter idag för mycket mättat fett och för lite omättat fett. Genom att använda mer rapsolja och mindre hårda margariner, smör och kött med mycket mättat fett kan vi därför bli friskare. Ju hårdare ett fett är i rumstemperatur ju mer mättat fett innehåller det.
Kroppen behöver olja
Fett ger oss energi, bygger upp cellernas väggar och transporterar ämnen ut och in i cellerna. I fett finns de livsnödvändiga fettsyrorna omega-3 och omega-6. Vi måste få dessa från kosten eftersom kroppen inte kan tillverka dem.
En del vitaminer är fettlösliga, d.v.s. A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin. Utan fett klarar kroppen inte av att ta upp dessa.
Omega-3 och omega-6 i rapsolja
Vegetabiliskt omega-3 (bl.a. alfa-linolensyra) finns i rapsolja, linfröolja, sojaolja och valnötter. Dessa omega-3 fettsyror är kortkedjade medan fet fisk innehåller långkedjade omega-3 fettsyror. En del av de vegetabliska omega-3 fettsyrorna omvandlar kroppen till långkedjade. Båda typerna är bra för hjärt- och kärlhälsan med de långkedjade från fet fisk är bättre studerade.
För vår hälsa är det viktigt med en balans mellan omega-3 och omega-6 fettsyror. Omega-3 kan dämpa effekten av omega-6 (t.ex. avseende blodets förmåga att levra sig). I kosten är det därför viktigt med en balans mellan dem.
I en del livsmedel som rapsolja finns både omega-3 och omega-6. Just rapsolja har från början en bra balans mellan dem. Rapsoljans stektemperatur
Rapsolja klarar en stektemperatur av ca 235 – 238 grader utan att förstöras. Rapsolja är därför bättre än olivolja för stekning vid en högre temperatur.
Märkning av rapsolja i USA
I USA får rapsolja anges vara bra för hjärtat. Det var U.S. Canola association som ansökte hos FDA om tillåtelse för leverantörerna att ange på förpackningen att rapsolja förebygger hjärtsjukdom. FDA gav tillåtelse till detta och påståendet gäller när onyttiga mättade fettsyror i kosten ersätts med de nyttiga omättade fettsyrorna från rapsoljan.
Forskning pekar på att 1 1/2 tesked (ca 20 g) rapsolja dagligen minskar risken för hjärtsjukdom:
– Typen av fett som man äter är lika viktig som mängden. Att informationen finns tillgänglig på förpackningen kommer öka hälsomedvetandet hos konsumenterna genom att peka på en enkel och billig strategi för minska risken för hjärtsjukdomar. Möjligheten kan även uppmuntra leverantörer och restauranger till att ersätta sämre oljor med rapsolja, menar John Hass president för U.S. Canola association (USCA).
Mer nyttigt i rapsolja
Rapsolja är en god källa till E-vitamin. Nivån ligger ungefär på 20 mg – 60 mg per dl kallpressad rapsolja.
Det är bättre att välja en KRAV-märkt rapsolja eftersom en hel del bekämpningsmedel används vid rapsodling.
Rapsolja för huden
Rapsolja används ibland i skönhetsprodukter och är en olja som man själv kan använda för hudvård. Den verkar uppmjukande på torr hud och är svagt inflammationshämmande. Rapsolja kan lindra klåda och irritationer på huden.
En del kan vara känsliga mot rapsolja och få utslag och akne s.k. oljeakne.