Under rehabiliteringen efter mina två knäskador så spenderade jag åtskilliga timmar på min träningscykel och den har på så vis blivit min favorit bland träningsredskap för hemmet. Alla dessa timmarna har även gett mig en god insikt i vad som utmärker en bra motionscykel och därför har jag skrivit ner mina erfarenheter för att du lättare ska kunna välja en cykel som passar dig.
1) Välj din budget
Det absolut första du ska göra är att noga överväga hur mycket du har råd att spendera på din motionscykel. På så vis kan du enkelt filtrera bort samtliga modeller som ligger utanför din budget. Glöm dock inte bort att du får vad du betalar för och att dyrare modeller har längre livslängd. Därför kan det löna sig på sikt att välja en modell som är något dyrare när du köper den.
2) Titta på storleken
Om du liksom mig är sugen på att placera motionscykeln i vardagsrummet så är det en bra idé att kontrollera storleken. Tittar man bara på bilder eller testar cykeln i butik så är det lätt att man uppfattar cykeln som mindre än vad den verkligen är. Se därför till att plocka fram måtten och mät upp där hemma så du vet att den verkligen får plats. På samma vis så är det bra att kontrollera hur mycket den egentligen väger. Åter igen så gillar jag personligen att rulla fram min träningscykel precis framför TV:n men väger den alldeles för mycket så är det kanske ingen fungerande metod. Kontrollera därför vikten!
3) Lyssna på ljudet
Väljer du en motionscykel som låter mycket så är risken stor att du struntar i att träna med motiveringen att du inte kan se favoritprogrammet samtidigt. Jag vet att jag själv hävdade detta istället för att använda min crosstrainer som står placerad i TV-rummet.
Har du däremot en närmast ljudlös modell så är det lättare att cykla några kilometer när du ändå tittar på TV. Problemet för min del är snarare att motivera mig i reklampausen men då kan det passa bra med intervallträning.
Saknar jag helt motivation att cykla så brukar jag starta mitt Playstation och spela FIFA. När jag väl har startat en fotbollsmatch så kan jag cykla för fullt utan att ens notera att det är jobbigt. Det rekommenderas verkligen!
4) Fokusera på det du vill ha
I takt med att utvecklingen går framåt så får vi se en mängd nya funktioner på de olika träningscyklarna. Alldeles för ofta så är det tyvärr bara struntsaker som du inte använder samtidigt som de ökar sannolikheten att din cykel går sönder i förtid. Köp därför en cykel som innehåller just de funktionerna som du är intresserad av. På så vis behöver du inte heller betala något överpris.
Populära funktioner brukar vara träningsprogram, pulsmätning, transporthjul, magnetisk broms, kaloriförbrukning, fläkt och extra motståndsnivåer.