Vitlöken är inte bara god som grönsak eller som krydda i mat. I årtusenden har man använt vitlök som medicin och huskur. Man vet inte helt säkert vitlökens ursprung, men vad man känner till är att den funnits i Egypten i mer än 5000 år och att den troligtvis härstammar någonstans från området kring sydvästra Asien.
Vitlök som huskur idag
Vitlök är förmodligen en av de huskurer som används mest. Många hävdar att vitlök skyddar mot förkylningar och olika typer av virus. Än så länge finns det dock få vetenskapliga studier som kraftigt påvisar vitlökens dämpande effekt på virus. Men vad man säkert vet är att vitlök innehåller ett antal nyttiga vitaminer och antioxidanter. Dessutom innehåller det ett antibakteriellt ämne vid namn allicin. Allicinet är vitlökens skydd i naturen mot olika typer av skadedjur och bakterier. På samma sätt använder sig många av vitlök som huskur vid exempelvis olika typer av inflammationer och mot vårtor. Tilltron till vitlök som huskur har gjort att det i dag finns mängder av vitlöksbaserade preparat inom apoteks- och hälsokosthandeln.
Vad säger då vetenskapen om vitlök?
Det finns ett stort antal vetenskapliga studier kring vitlök. Som på de flesta vetenskapliga områden råder det tvivelaktigheter kring vitlökens hälsoeffekter. Vad man relativt säkert kunnat konstatera genom studier är att vitlök är bra för hjärtat i och med att det minskar blodtrycket. Vidare har man genom studier också kunnat påvisa att vitlök har en positiv effekt på kolesterolvärdet.
Andra studier har även kunnat peka på att en person som intar vitlök regelbundet löper lägre risk för att drabbas av olika typer av cancerformer i mage och tarm. Det bästa tipset att förtära vitlök kan kanske vara att regelbundet äta vitlökskapslar. Läs om bästa vitlökskapslarna här.
Finns det då några biverkningar av att konsumera vitlök
En av de främsta biverkningarna som de allra flesta känner till är att vitlök ger ifrån sig en kraftig lukt hos den som ätit. Vissa upplever även biverkningar relaterade till vitlökens styrka, såsom halsbränna eller orolig mage.