Under de senaste åren har GI metoden blivit mycket populär i Sverige. GI metoden innebär att du intar föda som innehåller kolhydrater som bryts ner långsammare av kroppen. Därmed får du en jämnare blodsockerkurva. Resultatet av detta blir att din hunger minskar. Vidare minskar inlagringen av energi som fett. När du äter som omvandlas maten till energi i kroppen. Kolhydraterna tas upp i mag-tarmkanalen och i levern och här omvandlas de till glukos. Glukos är ett annat namn för blodsocker. Blodomloppet för sedan ut glukos till cellerna. Det var den kanadensiske professorn David Jenkins som myntade begreppet glykemiskt index, GI, redan 1981. GI var då tänkt att hjälpa diabetiker att förstå hur kolhydrater i olika livsmedel påverkar blossockret. GI metoden är bra att följa då den, förutom den ihållande mättnadskänslan, ger lägre blodfetter samt en förbättrad tandhälsa. Vidare finns det forskning som visar att hög GI ger en sämre sömn.
Begreppet glykemiskt index, GI, myntades av den kanadensiska professorn David Jenkins redan 1981. Han tog fram GI som ett hjälpmedel för diabetiker att förstå hur kolhydrater i olika livsmedel påverkar blodsockret. Vissa kolhydrater bryter kroppen ner lätt. Ju högre GI desto snabbare bryts de ned. När du äter snabba kolhydrater, högt GI, så stiger glukoshalten i blodet snabbt. Resultatet av detta blir att insulin utsöndras och blodsockret sjunker. Så när du äter snabba kolhydrater blir du hungrig en kort tid efter intagen föda. Det glukos i cellerna som överflödigt blir sedan fettvävnad. Äter du istället långsamma kolhydrater, lågt GI, så kommer glukoshalten i blodet att stiga långsamt. På så vis blir även utsöndringen av insulin jämnare och din mättnad håller i sig längre. Lågt GI är -60, mellanhögt GI 60-90 och högt GI är 90-.
Om du följder GI metoden ska du konsumera födoämnen som har lågt GI. Lågt GI har bland annat livsmedel såsom röda linser, kidney bönor, gröna bönor, gröna ärter, äpplen, jordgubbar, jordnötter, pinto bönor, druvor, apelsiner. Vidare ska du komplettera med annan mat så att du får ett heltäckande näringsintag. Kom ihåg att GI metoden endast deklarerar hur mat tas upp i kroppen. Konsumerar du för mycket av ett visst ämne, som förvisso har lågt GI, kommer du likafullt att bli fet. Du ska också komma ihåg det inte finns några bevis för att GI metoden leder till någon större viktnedgång jämfört med om du skulle äta traditionell lågkalorikost.
GI är inte heller något fast mått. Det finns flera olika aspekter som rör tillagning och annat som tillkommer. Det är också viktigt att man ser till hela måltidens GI. Fiberinnehåll, livsmedlets struktur, kostfibertyp värmebehandling och matens grad av finfördelning är alla faktorer som påverkar GI.
Om man vill gå ner i vikt permanent så räcker det dock inte med GI metoden. Förutom en bra kost krävs det regelbunden motion. Det är viktigt att hittar en motionsform som passar just dig. Det ska vara kul att motionera. Vidare är det mycket viktigt att man är motiverad och kan sätta upp långsiktiga mål beträffande sin viktnedgång.
GI Tabell
För att kunna följa en GI diet krävs det att man har kunskaper om livsmedel och dess påverkan på kroppen. GI står för glykemiskt index. När du ska avläsa en GI tabell för att se vad ett visst livsmedel har för värde är det mycket viktigt att undersöka på vilket sätt GI tabellen är konstruerad. Det finns nämligen ingen definitiv GI tabell. I följande GI tabell så står GI = 100 för glukos. I andra tabeller kan det vara ett livsmedel som står för samma indexvärde.
GI recept
GI står för glykemiskt index. Detta är ett mått på hur snabbt kolhydrater i en viss typ av livsmedel, eller sett till en måltids helhet, bryts ner av din kropp. Om GI är högt så bryts kolhydraterna ner snabbt och tvärtom. Detta leder till, att om du äter mat med låg GI så kommer du också att känna dig mättare under en längre tid. GI recept kan användas av dig som önskar att bli av med överflödiga kilon men också av dig som önskar en sundare kosthållning i största allmänhet.
Det finns många GI recept utlagda på Internet. Sajten Gi-metoden och Gi-recept är jättebra för dig som letar efter GI recept. Om du precis börjat med GI metoden kan det vara bra om man följer färdiga GI recept. För att kunna sätta samman egna GI recept krävs det att man har en viss kunskap om särskilda livsmedels GI. På Internet finns det flera GI Tabeller där man kan avläsa olika livsmedels GI. Kontrollera dock vad indexvärdet 100 står för innan du börjar avläsa tabellen. Detta eftersom detta referenstal kan stå för olika saker i olika tabeller.
När du sätter samman egna GI recept ska du också vara medveten om att det finns flera saker som påverkar GI i måltiden. Först och främst påverkas GI av kolhydraterna sammansättning. Kom dock ihåg att om du har ett GI recept som innehåller mycket fett så kommer kolhydraterna att tas upp långsammare i din mag-tarmkanal. Resultatet av en sådant sammansätt GI recept leder till att måltiden får ett lägre GI. Äter du å andra sida många fettrika måltider så kommer du ändå inte att gå ner i vikt. Surhet är en annan sak som påverkar hur kolhydraterna tas upp av mag-tarmkanalen. Därför är det många som använder sig av vinäger i matlagningen.
Att använda sig av GI räcker dock inte om man vill undersöka huruvida de GI recept man sätter samman ger dig tillräckligt med näring. Därför är det viktigt att titta närmare på näringssammansättningen i dina GI recept. Du kan bland annat hitta näringstabeller via Livsmedelsverket. Om du har svårt att komma på bra GI recept på egen hand kan du också ta hjälp av en dietist. För även om du kan hitta många bra GI recept på Internet är det inte säkert att alla som lägger ut recept är kunniga inom området.
Att sätta samman GI recept räcker dock inte för att du ska kunna gå ner permanent i vikt. För ett hälsosamt liv utan överflödiga kilon krävs en kombination av kost och motion. Vidare krävs det att man är motiverad och kan sätta upp långsiktiga mål. GI recept är ett sätt att bli mer medveten om vad man stoppar i sig. Det är också viktigt att man inte bara ökar kunskapen om det man äter. Allting blir lättare om man är intresserad av mat och öppen för nya smakkombinationer. Pröva dig fram och testa nya GI recept. Låt matlagningen bli något lustfyllt.