Sverige tillsammans med USA har de flesta fallen av prostatacancer. Rätt kost kan minska risken för prostatacancer eller försena när sjukdomen bryter ut. Även om man drabbats av en cancersjukdom är det viktigt att tänka på vad man äter.
Prostatacancer är inte en av de svåraste cancerformerna däremot är den mycket vanlig. Väldigt många äldre män drabbas även om den ofta växer långsamt och går att behandla. Det är sällan problem uppstår innan man fyllt 45 år och ofta långt senare än så.
Ofta hinner p.g.a. hög ålder andra dödsorsaker bli fallet snarare än prostatacancern oavsett om den behandlas eller inte. Av den orsaken avstår man inte sällan från att behandla sjukdomen eftersom naturen kan hinna ha sin gång ändå och operation eller strålbehandling kan då snarast orsaka onödiga risker utan tydligt värde. Det samma kan gälla om andra sjukdomar finns och risken för dom ökar ju kontinuerligt med ökad ålder.
Behandling
Om behandling sker kan denna åtminstone inkludera en eller flera av följande alternativ:
Operation.
Hela eller delar av tumören skärs bort inklusive själva prostatakörteln men vid behov även andra delar av kroppen som tumören kan ha spritt sig till.
Strålbehandling.
Joniserande strålning riktas mot prostatakörteln vilket kommer döda av celler både tillhörande cancersjukdomen och andra runt den, och på vägen dit som den riktade strålen tar (beroende på teknik kan skada på väg till tumören dock vara väsentligt mindre).
Hormonbehandling.
Tillväxt av prostatakörteln påverkas av manliga könshormoner och dessa kan stimulera tillväxten också hos prostatacancer. Genom att minska dessa (eller ev. öka mängden kvinnliga könshormoner men det bör vara mindre vanligt) kan ibland tillväxten bromsas.
Mängden manliga könshormoner kan minskas med hjälp av läkemedel eller mycket mindre ofta operation där könshormons producerande körtlar (d.v.s. testiklarna) opereras bort.
Kost som minskar risken för prostata cancer
Det finns studier som pekar på att vissa livsmedel är associerade till minskad risk för att drabbas av prostatacancer.
Rörande flera studier gäller att handlar det om livsmedel rika på antioxiderande polyfenoler. Några livsmedel rika på dessa (oavsett om man sett samband just för prostatacancer eller inte är:
Även andra näringsämnen eller livsmedel rika på näringsämnen som är antioxiderande. Det är möjligt att dessa skyddar celler prostata mot genetiska skador som orsakar cancer för vilka ökad ålder ökar risken. Detta har gällt åtminstone:
Linfrö och soja där studier sett minskad risk är rikt på ämnen som liknar kvinnliga könshormoner och det är möjligt att det minskar aktiviteten hos manligt könshormon eller produktionen av det. Några sådana livsmedel är:
En del livsmedel för vilka man sett minskad risk är antiinflammatoriska. Inflammatoriska processer tros vara en bidragande orsak till många cancersjukdomar. Orsaken kan vara att inflammatoriska processer orsakar skador på en mängd celler samlat vilket ökar risken för att någon av dessa både ska bli cancer och missas av immunförsvaret som är upptagen med massor av skadade celler. Fiskolja verkar antiinflammatorisk men innehåller också i kosttillskott och i fisk mycket E-vitamin.
Kost att äta mindre av
Åtminstone följande livsmedel är associerade till ökad risk:
- Mejeriprodukter.
- Kött och fett från landlevande djur (innehåller mer mättat fett) och särskilt rött kött.
- Kost med högt GI.
Detta är livsmedel som också ökar risken för många andra sjukdomar inklusive flera andra cancersjukdomar. Orsaken kan vara att denna kost tenderar att öka på kroppens inflammatoriska processer (men det är svårt att säkert avgöra).
En större metastudie
Forskarna vid George Mason University gjorde en större metastudie där de följde upp åtta observationsstudier och 17 interventionsstudier eller försök i laboratium för att se hur kosten påverkade risken för prostatacancer.
Mejeriprodukter, rött kött och mycket fett i kosten är associerat till ökad risk för prostatacancer. Att däremot äta en kost med mycket soja, fibrer, grönsaker och lykopen minskar risken.
Bra grönsaker är bl.a. bcroccoli, kål och brysselkål. Andra studier finns dessutom som pekar på att dessa grönsaker är duktiga på att förebygga flera former av cancer.
Det fanns också studier som pekade på att omega-3 kan bromsa sjukdomens utveckling. Omega-3 finns i kosttillskott med fiskolja och i fet fisk t.ex. makrill, sill och lax.
Resultaten avseende minskad risk ligger därför ungefär enligt vad forskningsnyheter rapporterade på Supernyttigt speglar.
Läs mer om kostillskott som kan hjälpa Prostatan: