En smörgås är en bekväm och god rätt som är lätt att fixa till frukost eller mellanmål. Påläggen kan varieras i all oändlighet vilket gör mackan enkel att förnya och hållas fräsch. Det är alltså inte så konstigt att bröd har blivit en självklarhet i de flesta hem. Men vilket mjukt bröd är egentligen nyttigast?
Undvik det fluffiga och söta
Ljust och sött bröd med en fluffig och jämn textur bör du undvika. Bröd som är gjort på raffinerat mjöl innehåller mindre näring än bröd med fullkorn och hela frön. De vanligaste ljusa brödsorter idag är dessutom sirapslimpor som innehåller en hel del onödigt socker. En vanlig Skogaholmslimpa innehåller till exempel 11 viktprocent socker, ungefär lika mycket som i Coca-Cola.
Välj något tyngre och grovare
Istället för vitt och fluffigt bröd kan du välja ett grövre bröd med en större andel fullkorn. Sådant bröd innehåller mer fibrer, mineraler och vitaminer än bröd av vanligt vetemjöl. Det kan också vara en bra idé att leta efter ett bröd med hög andel råg, havre eller korn. Råg är särskilt intressant eftersom det mättar mer och har en bättre påverkan på blodsockervärdena än vete.
Många brödsorter som marknadsförs som “hälsosamma” och “sunda” innehåller tillsatser som morot, lingon och linfrön. Att tillsätta några enstaka gram lingon i en sirapslimpa räcker tyvärr inte för att göra ett onyttigt bröd nyttigt. Det är viktigare att se till vilka mjölsorter brödet är bakat på och om det är fritt från stora mängder tillsatt socker. Proteinbröd är ett bra alternativ som ofta innehåller proteinrikt mjöl av soja och ärtor.
Groddbröd är ett gott alternativ
Groddbröd är ett annat nyttigt alternativ som många tycker smakar sötare och godare än tunga rågbröd. Det är gjort på frön som har blötlagts och tillåtits börja gro, innan det sedan torkats och malts ner till ett mjöl som kan användas i bakning. Groddningsprocessen ökar halterna av vitaminer och mineraler i fröerna och gör dem mer lättsmälta för oss människor.
Bilden ovan föreställer ett groddbröd gjort på dinkelkorn, men det finns även groddbröd av vetekorn och rågkorn. Alla dessa brukar ha en högre proteinhalt och innehålla lite mindre fett än vanligt bröd.
Källor
- http://www.skogaholm.se/sortiment/limpa/skogaholmslimpa/
- http://www.coca-cola.se/brands/coca-cola/coca-cola
- http://www.vetenskaphalsa.se/rag-mattar-mer-an-vete/
- http://www.dabas.com/ProductSheet/Details.ashx/21292
- http://www.svenskagroddar.se/groddfakta/haelsa.aspx

Edvin Berggren är huvudförfattaren på Supernyttigt. Han är en biohacker, plantbaserad hälsoentusiast en obotlig bokmal. Han ägnar sin tid på att läsa, träna och älskar att spendera tid med sina hundar. Du kan läsa mer om honom här.